Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ανασχηματισμός: Η αλλαγή σκυτάλης στα υπουργεία

Ανασχηματισμός: Η αλλαγή σκυτάλης στα υπουργεία

Ο μίνι ανασχηματισμός ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις στις τελετές παράδοσης-παραλαβής. Τα ευχαριστήρια στον πρωθυπουργό και οι υποσχέσεις για σκληρή δουλειά έδωσαν τον τόνο

Ο ανασχηματισμός μετά τις ευρωεκλογές ολοκληρώθηκε με τις τυπικές τελετές παράδοσης-παραλαβής στα πέντε βασικά υπουργεία. Οι αλλαγές σκυτάλης κύλησαν χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, με ανταλλαγές αβροφροσύνης μεταξύ των απερχόμενων και των νέων υπουργών, ευχαριστήρια στον πρωθυπουργό και τις υποσχέσεις για σκληρή δουλειά και συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής.

Υπουργείο Εσωτερικών: Βελούδινη αλλαγή σκυτάλης, από τη Ν. Κεραμέως στο Θ. Λιβάνιο

Πρώτη πραγματοποιήθηκε η τελετή στο υπουργείο Εσωτερικών με τη Νίκη Κεραμέως να παραδίδει τη σκυτάλη στον Θοδωρή Λιβάνιο, που αναβαθμίζεται από τη θέση του αναπληρωτή στον υπουργικό θώκο. Ο ανασχηματισμός  δεν υποβάθμισε την κ. Κεραμέως, η οποία μετά το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει το εξίσου νευραλγικό υπουργείο Εργασίας. H ίδια εξάλλου ξεκίνησε την ομιλία της «ευχαριστώντας θερμά τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του όλα αυτά τα χρόνια σε καίριες θέσεις ευθύνης και για την πολύτιμη στήριξή του στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών τους τελευταίους 11-12 μήνες, μέσα από πέντε νομοσχέδια και πολυάριθμες άλλες πρωτοβουλίες». Δήλωσε «ιδιαίτερα συγκινημένη,  που παραδίδω σήμερα τη θέση αυτή, καθώς ολοκληρώνεται για μένα ένας πολύ γόνιμος κύκλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, στον οποίο πάντοτε ο στόχος ήταν ένας: ένα καλύτερο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη».

Αναφερόμενη ενδεικτικά στις τομές που σημειώθηκαν επί ηγεσίας της,  μαζί με τον Θ. Λιβάνιο, τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας «την  κατάργηση – για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας – των εμποδίων στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου»,  – παραλείποντας πολύ βολικά να αναφερθεί στο σκάνδαλο του e-mail gate.\

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του τόνισε πως «θα δουλέψουμε σκληρά και θα κριθούμε από το αποτέλεσμά μας» με σκοπό μια «καλύτερη και ισχυρότερη αυτοδιοίκηση» στην υπηρεσία των πολιτών.

Ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Νίκη Κεραμέως για τα νέα της καθήκοντα στο υπουργείο Εργασίας, σε ένα – όπως το χαρακτήρισε – απαιτητικό υπουργείο. «Είναι μαθημένη στα δύσκολα» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος: «Το κέρδος είναι θεμιτό, η αισχροκέρδεια όχι»

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως οι πολιτικές του υπουργείου σχετίζονται με το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός των Ελλήνων να φθάσει τα 1.500 ευρώ.

Ο ανασχηματισμός έφερε ξανά σε υπουργική θέση τον Τάκη Θεοδωρικάκο.  Αναλαμβάνοντας την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης από τον απερχόμενο υπουργό Κωνσταντίνο Σκρέκα, ο κ. Θεοδωρικάκος υποσχέθηκε ότι θα δώσει έμφαση στη συνεργασία με «το καταναλωτικό κίνημα, τους πολίτες και την υγιή επιχειρηματικότητα».  Ο πρωην υπουργός Εσωτερικών και υπουργός Προστασίας του Πολίτη, από το νέο του υπουργικό πόστο δήλωσε ότι «θα δώσουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την αποκλιμάκωση των τιμών. Ταυτόχρονα θα ενισχύσουμε την προώθηση των απαραίτητων πολιτικών για το εμπόριο, τη βιομηχανία, την έρευνα, την καινοτομία και την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη και σύμφωνα με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που δημιουργούμε στην πατρίδα μας».

Αναφερόμενος στο εργασιακό του παρελθόν, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «έχω 38 χρόνια ένσημα στη ζωή μου σκληρής δουλειάς. Αρκετά απ’ αυτά έχω ξεχωριστή επαγγελματική δραστηριότητα. Επομένως ξέρω την αγορά καλά. Θέλω να πω απλά σε όλους: το κέρδος είναι θεμιτό, η αισχροκέρδεια όχι. Αυτή οφείλουμε να παταχθεί. Ακόμα πιο αυστηρά και χωρίς συμβιβασμούς».

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για την εμπιστοσύνη να μου αναθέσει μία τέτοια μεγάλη ευθύνη», τον προκάτοχο του Κώστα Σκρέκα, αλλά και τους υφυπουργούς που θα τον πλαισιώσουν, την Ζωή Ράπτη και την ‘Αννα Μάνη, τόνισε ότι αναλαμβάνει μία «δύσκολη αποστολή».

Στόχος η αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά…μην περιμένουμε και θαύματα

Όπως είπε, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δύο μεγάλους στόχους που «συνδέονται με τη ζωή όλων των Ελλήνων και το μέλλον της πατρίδας. Το πρώτο αφορά την καταπολέμηση της ακρίβειας και την πάταξη της αισχροκέρδειας. Με τους πολίτες, το καταναλωτικό κίνημα, τους εκπροσώπους της υγιούς επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση υπηρεσιών και μηχανισμών που διαθέτει το κράτος θα κάνουμε τα πάντα για να πατάξουμε την αισχροκέρδεια και να απολαμβάνουν οι πολίτες αγαθά σε χαμηλές όσο το δυνατόν τιμές»

Ο δεύτερος στόχος, είπε «συνδέεται με τις πολιτικές μας για το εμπόριο, την ανάπτυξη της βιομηχανίας, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, την προσέλκυση επενδύσεων. Να συμβάλουμε ακόμα περισσότερο στο μοντέλο παραγωγικότητας της χώρας που εξελίσσεται, στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αύξηση του εισοδήματος των ελλήνων πολιτών».

Τόνισε πως οι πολιτικές του υπουργείου σχετίζονται με το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός των Ελλήνων να φθάσει τα 1.500 ευρώ. «Επομένως,  δίνουμε μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αύξηση των εισοδημάτων των Ελλήνων και των Ελληνίδων» και συμπλήρωσε: «θαύματα δεν γίνονται απ’ τη μια μέρα στην άλλη, αυτό όμως που γίνεται είναι πολύ σκληρή δουλειά στο πλευρό της κοινωνίας».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μίλησε για μία δύσκολη μάχη που δόθηκε κατά της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Όπως είπε: «Δώσαμε μία δύσκολη μάχη με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και ήδη τα μέτρα αποδίδουν καρπούς όπως καταγράφεται στους εθνικούς και ευρωπαικούς δείκτες αλλά η μάχη συνεχίζεται διότι η μάχη επιμένει».

«Είμαι βέβαιος ότι νέοι κύκλοι περιμένουν τον κ. Σκρέκα το επόμενο διάστημα», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος απευθυνόμενος στον κ. Σκρέκα και ευχαριστώντας τον για το έργο του στο υπουργείο.

Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Κώστας Τσιάρας: «Η νέα ΚΑΠ έχει ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωτογενής τομέας είναι γεμάτος προκλήσεις» τόνισε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, παραλαμβάνοτας τη σκυτάλη από τον Λευτέρη Αυγενάκη. «Πρέπει να κινηθούμε με ταχύ τρόπο προς τη σωστή κατεύθυνση», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε εδώ να προσπαθήσουμε σαν μια ομάδα όλοι μαζί, να δώσουμε όλη μας τη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα».

Μεταξύ άλλων, ο νέος ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι η ανάληψη των νέων του καθηκόντων αποτελεί «μεγάλη τιμή για μένα» και υποσχέθηκε ότι θα γίνει ό,τι «είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε μια κοινωνική ομάδα που έχει ιδιαιτερότητες και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας».

Σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη κλιματική αλλαγή, αλλά και με την ακρίβεια που υπάρχει. Πρόσθεσε επίσης, ότι «η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έρχεται και φέρνει νέα ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο που επιτέλεσε ο προκάτοχός του, υπογραμμίζοντας πως όλοι ξέρουν τον μεγάλο αγώνας που έγινε το προηγούμενο διάστημα από το ΥΠΑΑΤ, ο οποίος έδειξε «σε όλη την κοινωνία και στον πρωτογενή τομέα, ότι τίποτα δεν είναι εύκολο».

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του «δεν ήταν εύκολα τα πράγματα» όμως «κάναμε τον πρωτογενή τομέα ένα «κλικ» καλύτερο».

Δήλωσε ότι «απομένει πολλή δουλειά για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές τοπίο για τους αγρότες της χώρας μας».

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης είπε πως «όταν αιτηθεί, εγώ οι στενοί μου συνεργάτες είμαστε στη διάθεσή σας, γιατί πάνω από όλα είναι να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο αυτό. Να δείξουμε πως αυτή η κυβέρνηση θα παράξει έργο χρήσιμο».

Υπουργείο Οικονομίας: Εύσημα Κ. Χατζηδάκη σε τέως και νυν υφυπουργούς

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στον απερχόμενο υφυπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη και το νέο υφυπουργό κ. Χρίστο Δήμα. Μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Χάρης Θεοχάρης υπήρξε στενός μου συνεργάτης για ένα χρόνο, για μια σειρά από θέματα που απαιτούσαν γνώση, ταχύτητα, σκληρή δουλειά και ειλικρινή ανθρώπινη επαφή. Προωθήσαμε μαζί μια σειρά από πρωτοβουλίες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος. Του εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια της πολιτικής του διαδρομής. Οι γνώσεις του, η εργατικότητά του κι η διάθεσή του για προσφορά θα είναι πάντοτε χρήσιμες στη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση.

Με τον Χρίστο Δήμα γνωρίζομαι πολλά χρόνια. Πολιτικός της νέας γενιάς, που έχει παράλληλα νέες ιδέες και διεθνείς παραστάσεις. Αναλαμβάνει την κρισιμότερη ίσως θέση της μέχρι τώρα διαδρομής του. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει και θα συμβάλει αποφασιστικά στη συλλογική μας προσπάθεια να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμα ψηλότερα».

Χάρης Θεοχάρης: Περήφανος για το νέο φορολογικό νόμο και τα POS

Περήφανος για το μέτρο της της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε ο απερχόμενος υφυπουργός  Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε.

Συγκεκριμένα, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον διάδοχό του Χρίστο Δήμα, δήλωσε τα εξής: «Κλείνοντας σήμερα τον κύκλο ως Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, νιώθω υπερήφανος για το έργο που επιτελέσαμε αυτό τον έναν χρόνο. Για τον μεγάλο αγώνα που δώσαμε προκειμένου να αναθεωρήσουμε το φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, για την ολοκλήρωση μιας κομβικής μεταρρύθμισης -τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών με τα POS, για τον εξορθολογισμό, μείωση ή και ολική κατάργηση φόρων.

Είμαι υπερήφανος γιατί προλάβαμε και καταθέσαμε το σημαντικό νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην ανομία των ανασφάλιστων οχημάτων ενώ προετοιμάσαμε – και θα έρθει προς ψήφιση-την αναμόρφωση του παλιότερου και πιο αναχρονιστικού φόρου του ελληνικού κράτους (εισήχθη το 1836) του χαρτοσήμου με ένα νέο σύγχρονο τέλος, το ψηφιακό τέλος συναλλαγής.

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, που έδιναν διαρκώς τον καλύτερο εαυτό τους, συνεισφέροντας καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια.

Ευχαριστώ τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την άψογη συνεργασία. Ευχαριστώ ολόψυχα και τους δύο, για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που μου προσέφεραν καθώς και όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τις υπηρεσίες του για την εξαιρετική συνεργασία».

Ο νέος υφυπουργός Χρίστος Δήμας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου. Είναι μεγάλη τιμή που αναλαμβάνω Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αναγνωρίζω την ευθύνη και θα προσπαθήσω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην οικονομική πρόοδο της χώρας μας. Καλή μας αρχή και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και όλο το οικονομικό επιτελείο».

Υπουργείο Εργασίας: Σε εγκάρδιο κλίμα η παράδοση της σκυτάλης από την Δ. Μιχαηλίδου στη Ν. Κεραμέως

Αφού αποχαιρέτησε το υπουργείο Εσωτερικών, η κ. Νίκη Κεραμέως έσπευσε να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από την απερχόμενη υπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου. Η τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με την νέα υπουργό να τονίζει ότι «είναι πολύ μεγάλη η τιμή και το αίσθημα ευθύνης να αναλαμβάνουμε σήμερα μαζί με τον κ. Καραγκούνη και τον κ. Τσακλόγλου την ηγεσία αυτού του πάρα πολύ κρίσιμου υπουργείου».

Η ίδια υποσχέθηκε ότι «θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια άοκνα, συνεργατικά με συνέπεια και όραμα προκειμένου και από αυτή θέση να εργαστούμε για την καθημερινότητα και το μέλλον εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων. (…) Έχουν γίνει πραγματικά εξαιρετικές προσπάθειες πάνω στις οποίες θέλουμε να χτίσουμε, να χτίσουμε πάνω στα πολύ σημαντικά κεκτημένα της πενταετίας και να οικοδομήσουμε πραγματικά για όλες τις κατηγορίες που ωφελούνται από αυτό το υπουργείο, είτε μιλάμε για εργαζόμενους, είτε μιλάμε για ανέργους, είτε μιλάμε ευρύτερα για συνταξιούχους, ευρύτερα για την κοινωνία ολόκληρη».

Υπουργείο Μετανάστευσης – Ν. Παναγιωτόπουλος: «Το μεταναστευτικό είναι πολυπαραγοντική εξίσωση»

Περηφάνεια για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθήθηκε επί της θητείας του και για τα αποτελέσματά της δήωλσε ο απερχόμενος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στο ίδιο κλίμα με τους υπόλοιπους απερχόμενους υπουργόυς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, δηλώνοντας ότι «στην πολιτική είμαστε όλοι μέλλοντες τέως και ήρθε η ώρα και για μένα να γίνω τέως υπουργός».  Πρόσθεσε παράληλα ότι παραμένει «βουλευτής και στρατιώτης της παράταξης στον μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας υπό την ηγεσία του Κ. Μητσοτάκη».

Εγκάρδιο ήταν το καλωσόρισμά του απερχόμενου υπουργού Μετανάστευσης στον διάδοχό του κ. Παναγιωτόπουλο, λέγοντας ότι χαίρεται πραγματικά που παραδίδει την υπουργική έδρα σε ένα συμπατριώτη του, με τον οποίο γνωρίζονται από παιδιά. «Χαίρομαι που ως Καβαλιώτης παραδίδω σε έναν Καβαλιώτη. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν χρειάζεται συστάσεις Είναι ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της παράταξης και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει περίφημα», είπε ο κ. Καιρίδης, ευχόμενος καλή επιτυχία στον νέο υπουργό.

Την πρόθεσή του να συνεχίσει το έργο ενός «πάρα πολύ κρίσιμου εθνικά υπουργείου, στις σωστές κατευθύνσεις  που έχουν τεθεί» , εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας το μεταναστευτικό ως μια «πολύπαραγοντική εξίσωση». Τόνισε ότι από τη μία υπάρχει «η ευρωπαϊκή διάσταση σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρώπη με πάρα πολλές αναδυόμενες  προκλήσεις και εντάσεις γεωπολιτικής και άλλης φύσης», και από την άλλη υπάρχει και η εθνική διάσταση.

Sports in

Άγιαξ – Ολυμπιακός 1-0: Το ελληνικό «χρυσάφι» του Μεντιλίμπαρ

Η ευλογημένη γενιά του Youth League είναι εδώ διεκδικώντας. Και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επιβεβαιώνει πως…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024