Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Από εθελοντές αιμοδότες σχεδόν το 70% του αίματος που χρειαζόμαστε

Από εθελοντές αιμοδότες σχεδόν το 70% του αίματος που χρειαζόμαστε

Ενίσχυση της τακτικής αιμοδοσίας και στην χώρα μας, αλλά και εφαρμογή ενός καθολικού συστήματος ποιότητας στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας προτείνει η αιματολογική εταιρεία

H εθελοντική προσφορά αίματος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για ασφαλή μετάγγιση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει θέσει την Αιμοδοσία στους κύριους τομείς δράσης του και έχει καθιερώσει την 14η  Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Η καθιέρωση αυτή έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την αιμοδοσία και να τονίσει τη σημασία της Εθελοντικής Προσφοράς τόσο για την ασφάλεια όσο και την επάρκεια του αίματος.

Όπως επισημαίνεται από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, η φετινή 20η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας συμπίπτει με την ψήφιση της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις «Ουσίες Ανθρώπινης Προέλευσης που προορίζονται για χρήση στον άνθρωπο – Substances of Human Origin (SoHO)», η οποία έχει υιοθετηθεί και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, καταργεί τις προηγούμενες Ευρωπαϊκές οδηγίες και πρέπει να έχει εφαρμοστεί από τις χώρες έως το 2027.

Οι Εθνικές Υγειονομικές Αρχές κάθε χώρας πρέπει να παρέχουν επαρκείς πόρους για να αυξήσουν τη συλλογή αίματος από Εθελοντές, μη αμειβόμενους Αιμοδότες

H εθελοντική αιμοδοσία συμβάλλει στην προστασία των πιο ευάλωτων

Βασικός πυλώνας και στη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία παραμένει η «Εθελοντική και μη Αμειβόμενη Δωρεά Αίματος», που συμβάλλει στην επίτευξη υψηλών προτύπων ασφαλείας της μετάγγισης και επομένως στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, καθώς και στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στην προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων της κοινωνίας.

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία επισημαίνει πως η σημερινή παγκόσμια ημέρα, «είναι η ημέρα, που εκφράζεται η ευγνωμοσύνη της κοινωνίας προς τους Αιμοδότες. Αποτελεί επίσης την ευκαιρία υπενθύμισης προς τις Κυβερνήσεις και τις Εθνικές Υγειονομικές Αρχές κάθε χώρας ότι πρέπει να παρέχουν επαρκείς πόρους για να αυξήσουν τη συλλογή αίματος από Εθελοντές, μη αμειβόμενους Αιμοδότες και να διαχειριστούν την πρόσβαση στο αίμα και τη μετάγγιση εκείνων που το χρειάζονται».

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) κα Ελισάβετ Γρουζή, με αφορμή την ημέρα, δήλωσε:  «Είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές αιμοδότες στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Η προφορά τους είναι πολύτιμη και αναμφισβήτητα σώζει ζωές. Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, στηρίζει διαχρονικά την προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να επιτύχουμε να αυξήσουμε στην χώρα μας την κουλτούρα του “Τακτικού Εθελοντή Αιμοδότη”.

Παράλληλα, συνομιλούμε με την Πολιτεία και τους φορείς ώστε να βρεθούν λύσεις και επαρκείς πόροι για να αυξηθεί η συλλογή αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες, αλλά και  να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση της χρήσης ενός πολύτιμου προϊόντος που δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά, αλλά προσφέρεται αποκλειστικά από υγιείς Εθελοντές».

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) για το έτος 2023 το ποσοστό του αίματος που προσφέρεται από συστηματικούς Εθελοντές Αιμοδότες αποτελεί το 68,7% της συνολικής συλλογής, σε σύγκριση με σχεδόν το 100% στις χώρες της Ευρώπης. Το υπόλοιπο καλύπτεται από Αιμοδότες του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος των ασθενών, οι οποίοι – όπως επισημαίνει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία – με την κατάλληλη ενημέρωση θα μπορούσαν να γίνουν τακτικοί Εθελοντές Αιμοδότες, γεγονός που πρέπει να αποτελεί εθνική στρατηγική.

Η Αιματολογική Εταιρεία τονίζει πως είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός καθολικού συστήματος ποιότητας στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, και απαιτείται η δέσμευση της Πολιτείας αλλά και της Επιστημονικής Κοινότητας για την εφαρμογή των επικαιροποιημένων κατευθυντήριων οδηγιών, για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Αιμοδοσίας προς όφελος της κοινωνίας.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον με ταχύτητα φωτός

Ο Βεζένκοφ επαναφέρει «ρυθμίσεις» που θα απογειώσουν το επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024