Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη της Τιτίκας Μανδαλάκη

Εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη της Τιτίκας Μανδαλάκη

Η Τιτίκα Μανδαλάκη ήταν η πρώτη αιματολόγος που έφερε στη χώρα την αντιπηκτική θεραπεία για τις θρομβώσεις, θεραπείες για την αιμορροφιλία και πέτυχε την κατάργηση της αμοιβόμενης αιμοδοσίας

Εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη της αιματολόγου Τιτίκας Μανδαλάκη, της «μητέρας» της αιμοδοσίας, διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και το Λαϊκό Νοσοκομείο, στο τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου, το Σάββατο 8 Ιουνίου, από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και πρόεδρός της τα έτη 1986-1988, η Τιτίκα Μανδαλάκη, με καταγωγή από την Κάτω Βιάννο του Ηρακλείου Κρήτης, σπούδασε ιατρική και αναγορεύθηκε διδάκτωρ και υφηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανέπτυξε πλούσια ιατρική ερευνητική και συγγραφική δράση στην Αιματολογία, δίνοντας έμφαση στους τομείς αιμορροφιλίας και αιμοδοσίας, με επιστημονικές δημοσιεύσεις που πλησιάζουν τις 1000, τόσο σε ελληνικά, όσο και σε ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Ήταν αυτή που εισήγαγε στην Ελλάδα την αντιπηκτική αγωγή για την αντιμετώπιση της θρομβοεμβολικής νόσου

Μετά τη μετεκπαίδευσή της στη Ζυρίχη και το Παρίσι, εντάχθηκε ως επιμελήτρια στο Α΄ Περιφερειακό Κέντρου Αιμοδοσίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ενώ από το 1971 ανέλαβε διευθύντρια του Β΄ Περιφερειακού Κέντρου Αιμοδοσίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Αιμορροφιλία

Με εξειδίκευση στην αιμόσταση και τις διαταραχές πήξεως του αίματος, η Τιτίκα Μανδαλάκη εστίασε στην αιμορροφιλία, στηρίζοντας τους αιμορροφιλικούς ασθενείς όχι μόνο στην αντιμετώπιση της νόσου τους, με την εφαρμογή πρωτοποριακών για την εποχή μεθόδων, αλλά και στην εκπαίδευση και επαγγελματική τους αποκατάσταση, με αποτέλεσμα οι αιμορροφιλικοί να την αποκαλούν «μαμά».

Και αντίθετα, ήταν αυτή που εισήγαγε στην Ελλάδα την αντιπηκτική αγωγή για την αντιμετώπιση της θρομβοεμβολικής νόσου, θεραπεία, που σώζει σήμερα χιλιάδες ασθενείς.

Αιμοδοσία

Το δεύτερο πεδίο της αιματολογίας που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της ήταν η αιμοδοσία, όχι μόνο από επιστημονική άποψη, αλλά και από κοινωνική, οπότε συνέβαλε καθοριστικά στην οργανωτική και νομοθετική πλευρά της αιμοδοσίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά:

  • στην ανάπτυξη των Κέντρων Αιμοδοσίας στη χώρα,
  • στην κατάργηση των ιδιωτικών τραπεζών αίματος και
  • στην εξάλειψη της αμειβόμενης αιμοδοσίας.

Διεθνής αναγνώριση

Υπήρξε μεταξύ άλλων, ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, της Μεσογειακής Ένωσης για την αντιμετώπιση της Θρομβοεμβολικής Νόσου, της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Αιμορροφιλίας και του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, με τη συμμετοχή της σε δεκάδες ελληνικά και διεθνή συνέδρια ως Πρόεδρος Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, έχοντας αναπτύξει συνεργασίες με πληθώρα διεθνών κέντρων και οργανισμών, αλλά και επιβλέψει την εκπόνηση και συγγραφή δεκάδων διδακτορικών διατριβών.

Διετέλεσε επί σειρά ετών, εκπρόσωπος της Ελλάδος στις ειδικές Επιτροπές Αιμοδοσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το επιστημονικό-ερευνητικό της έργο, και στον τομέα αυτό, υπήρξε πρωτοπόρο για την εποχή του και αναγνωρίσθηκε διεθνώς.

Sports in

Οι εντυπωσιακές ενέργειες των «μικρών» και τα… χορευτικά του Τσικίνιο στην Ολλανδία (vid)

Δείτε φάσεις και γκολ από τη χθεσινή (25/7) προπόνηση του Ολυμπιακού στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024