Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνίδες νοικοκυρές σε απόγνωση

Ελληνίδες νοικοκυρές σε απόγνωση

Θλιβερό ευρωπαϊκό ρεκόρ - Τι αποκαλύπτει μελέτη για τις ώρες που αναγκάζονται να αφιερώνουν οι γυναίκες στο σπίτι

«Όταν μετακόμισα στο διαμέρισμα του πρώην συντρόφου μου, η μητέρα του ερχόταν ακόμα να καθαρίζει και να μας δίνει μαγειρεμένο φαγητό κάθε εβδομάδα. Μάλλον περίμενε να τα αναλάβω όλα αυτά εγώ, αλλά δεν ήταν έτσι… Χωρίσαμε έπειτα από λίγους μήνες συμβίωσης», λέει η Μαρία.

Η 30χρονη δεν φαίνεται να ξαφνιάζεται από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σχετικά με την κατανομή των οικιακών εργασιών, που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Δημογραφικών Μελετών της Βαρκελώνης σε 74.000 ζευγάρια με ανήλικα παιδιά σε 15 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Όπως γράφει η «Monde», μελέτη αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ στις ώρες που αναγκάζονται να δουλεύουν οι γυναίκες στο σπίτι: αφιερώνουν κατά μέσο όρο 282 λεπτά (περισσότερες από 4 ώρες) την ημέρα φροντίζοντας το σπίτι, τα ψώνια, το μαγείρεμα και τα παιδιά, έναντι 59 λεπτών για τους άνδρες. Αυτό καθιστά την Ελλάδα την ευρωπαϊκή χώρα στην οποία οι άνδρες κάνουν τις λιγότερες οικιακές εργασίες. Συγκριτικά, στη Γαλλία οι γυναίκες ασχολούνται, κατά μέσο όρο, με τις δουλειές του σπιτιού για 206 λεπτά ημερησίως, σε σύγκριση με 111 λεπτά για τους άνδρες.

Στο 11,7% η ανεργία των γυναικών

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Νοέμβριο του 2023 η ανεργία των γυναικών διαμορφώθηκε στο 11,7%, έναντι 7,5% των ανδρών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 13,8% των γυναικών εργάζεται με μερική απασχόληση, σε σύγκριση με το 5,1% των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία του Μαΐου 2023. Ο ΣΕΒ διαπιστώνει ότι οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερα από τους άνδρες. Και δεδομένου ότι ο σύζυγος έχει συχνά υψηλότερο μισθό, η γυναίκα παίρνει άδεια για αρκετούς μήνες ή και αρκετά χρόνια.

Ένα άλλο προβληματικό θέμα, γράφει η γαλλική εφημερίδα, είναι ότι οι θέσεις στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς είναι περιορισμένες και συχνά δεν είναι δυνατό να στείλει κάποιος το παιδί του εκεί πριν από την ηλικία των 6 μηνών. Επιπλέον, οι δημόσιες εγκαταστάσεις κλείνουν πριν από τις 4 μ.μ., κάτι που είναι ασυμβίβαστο με τις ώρες γραφείου.

Διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση

Για να διορθώσει αυτές τις ελλείψεις και παράλληλα να ενθαρρύνει το ποσοστό γεννήσεων, που έχει μειωθεί σημαντικά, η ελληνική κυβέρνηση αύξησε το ποσό του επιδόματος που καταβάλλεται κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας και του επιδόματος τοκετού, ενώ, σύμφωνα με νέο νόμο, η γονική άδεια μετ’ αποδοχών, η οποία είναι συνήθως εννέα μήνες για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις γυναίκες υπαλλήλους, μπορεί επίσης να μεταβιβαστεί για επτά μήνες στον πατέρα. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης την κατασκευή δημόσιων παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα, που θα προσθέσουν άλλες 20.000 θέσεις.

Τουλάχιστον οι νεότερες γενιές είναι πιο ευαίσθητες στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο από τη Focus Bari σε όλη την Ελλάδα, τα 3/4 των Ελλήνων πιστεύουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να μοιράζονται τις ευθύνες μέσα στο νοικοκυριό – το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ των νεότερων. Αλλά όταν ρωτήθηκε ποιος πρέπει να μεγαλώσει τα παιδιά, το 48% εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να είναι κυρίως ευθύνη των γυναικών.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Η γκολάρα του Μουζακίτη και τα highlights της νίκης του Ολυμπιακού επί της Μέχελεν (vid)

Δείτε τις καλύτερες στιγμές από τη φιλική νίκη του Ολυμπιακού επί της Μέχελεν με 2-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024