Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης: «Τρέχουν» οι διαδικασίες υλοποίησής τους - Τι προβλέπει νέα ΚΥΑ

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης: «Τρέχουν» οι διαδικασίες υλοποίησής τους – Τι προβλέπει νέα ΚΥΑ

Οι 4 Περιφέρειες έχουν δηλώσει αδυναμία για την υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης

Την υποχρέωση να «τρέξει» το ΥπΑΑΤ τις διαδικασίες για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για τέσσερις περιφέρειες που δήλωσαν αδυναμία στην υλοποίησή τους, προβλέπει ΚΥΑ (την οποία υπογράφουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Η ανάθεση στο ΥπΑΑΤ της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης αφορά τις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας. Για τη σύναψη των συμβάσεων, σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ΥπΑΑΤ προκηρύσσει Ανοικτό Ηλεκτρονικό Διεθνή διαγωνισμό μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.

Οι Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας έχουν δηλώσει αδυναμία στην υλοποίησή τους

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Στο μεταξύ, τις προγραμματικές συμβάσεις για να προχωρήσουν στην προκήρυξη των διαγωνισμών αναμένουν και οι υπόλοιπες εννέα περιφέρειες.

Πρόστιμο ύψους 450 εκατ. ευρώ

Το μείζον αυτό ζήτημα της μη υλοποίησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης παραμένει ανεπίλυτο εδώ και μια 10ετία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Η μη ενεργοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε όλες τις Περιφέρειες έως το τέλος του 2024 θα επιφέρει την καταβολή του προστίμου ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη επιβληθεί στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται σε μορφή δημοσιονομικής διόρθωσης, συνεπώς η επιβολή του συνεπάγεται με απώλεια κρίσιμης για τον αγροτικό κόσμο, χρηματοδότηση από τη νέα ΚΑΠ.

Επίσης, η μη υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης θα καθιστούσε απαγορευτική τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας, η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές, η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές.

Να σημειωθεί ότι η υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης αποτελεί κοινοτική υποχρέωση από το 2015, ενώ στο διάστημα αυτών των χρόνων μόνο οι περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας είχαν προχωρήσει τη διαδικασία, η οποία όμως διεκόπη λόγω ενστάσεων.

Sports in

Αταμάν: «Ετοιμαστείτε για τους τελικούς του 2025»

Το μήνυμα του Εργκίν Αταμάν στους φίλους του Παναθηναϊκού εν όψει της επόμενης σεζόν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024