Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η πρόταση που θα εξεταστεί στη Superleague – Τι είναι τα play offs «τριών ταχυτήτων»

Η πρόταση που θα εξεταστεί στη Superleague – Τι είναι τα play offs «τριών ταχυτήτων»

Ετοιμάζονται αλλαγές στο format της επόμενης Superleague – Τα play offs «τριών ταχυτήτων» και τα δεδομένα με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και το Κύπελλο

Ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της ΕΠΟ, Μάκης Γκαγκάτσης, μίλησε αναφέρθηκε στην πιθανότητα αλλαγής διεξαγωγής της επόμενης Superleague.

Για την ακρίβεια, υπάρχει το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί το format των play offs του ελληνικού πρωταθλήματος, σύμφωνα με όσα είπε ο Γκαγκάτσης.

Αρχικά, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανέφερε πως «δεν αποφασίζει η ΕΠΟ, είναι θέμα της Λίγκας και αποφασίζει η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Η πρόταση που έχω κάνει ως εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ, είναι να υπάρξουν Play Off τριών ταχυτήτων, μεταξύ 1-4, 5-8 και 9-14».

Τι σημαίνει το «play off τριών ταχυτήτων»

Αυτή η σκέψη βρίσκεται εδώ και καιρό στο «τραπέζι». Τα τρία μίνι-πρωταθλήματα δηλαδή, αντί των δύο που γίνονται μέχρι σήμερα. Σε αυτή την περίπτωση, στα play offs 1-4 θα παίζουν οι ομάδες συνολικά 6 ματς (3 εντός, 3 εκτός) και: 1) ο νικητής θα κατακτάει το πρωτάθλημα και μία θέση στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, 2) ο δεύτερος θα κερδίζει ένα εισιτήριο επίσης για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, 3) ο τρίτος θα βγαίνει στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, 4) και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό του Conference League.

Από εκεί και πέρα, τα play offs 5-8 θα διεξάγονται με τον ίδιο τρόπο (6 ματς, 3 εντός-3 εκτός) με τον νικητή της συγκεκριμένης διαδικασίας να κερδίζει ένα εισιτήριο για τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League. Όλα τα παραπάνω φυσικά, υπό μία προϋπόθεση: Πως ο Κυπελλούχος Ελλάδας θα είναι κάποια ομάδα εκ των πέντε πρώτων της βαθμολογίας.

Αν το Κύπελλο το κατακτήσει σύλλογος που τερμάτισε από την 6η θέση και κάτω, τότε τα play offs 5-8 θα έχουν ενδιαφέρον μόνο για την τελική κατάταξη και όχι κίνητρο συμμετοχής στην Ευρώπη και η απονομή των ευρωπαϊκών εισιτηρίων από τα play offs 1-4 θα γίνει ως εξής: α) Πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό του Champions League, β) ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό του Champions League, γ) ο τρίτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League και δ) ο τέταρτος επίσης στον 2ο προκριματικό του Conference.

Εδώ υπάρχει μία σημαντική παράμετρος όμως. Έχοντας ως δεδομένο ότι ο τελικός Κυπέλλου είθισται να είναι ο αγώνας με τον οποίο ολοκληρώνεται η σεζόν, δηλαδή διεξάγεται μετά το φινάλε κάθε δραστηριότητας στο πρωτάθλημα, τότε η μόνη περίπτωση κατά την οποία στο group 5-8 δεν θα υπάρχει ευρωπαϊκό κίνητρο, θα είναι στον τελικό του Κυπέλλου να μην υπάρχει καμία ομάδα από εκείνες που θα απαρτίζουν τα play offs 1-4. Σενάριο φυσικά που είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί. Εφόσον δε και οι δύο ομάδες του τελικού προέρχονται από τα play offs 1-4, τότε αυτόματα ο 5ος θα βγει στην Ευρώπη. Άρα τα play offs 5-8 θα έχουν δεδομένα και ευρωπαϊκό κίνητρο, εκτός από τις τελικές θέσεις κατάταξης.

‘Οσον αφορά τα play out 9-14, απ’ όπου θα γίνουν γνωστές οι ομάδες που θα υποβιβαστούν στη Super League 2, αναμένεται να διεξαχθούν με παρόμοιο τρόπο με τα υπόλοιπα τουρνουά, αν και δεν είναι σίγουρο ακόμα ότι και τα τρία μίνι πρωταθλήματα θα γίνουν με διπλά ματς.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως για να υιοθετηθεί η οποιαδήποτε αλλαγή, θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος και να τύχει αποδοχής από την ευρεία πλειοψηφία στο Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024