Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ψίχουλα από Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση της σεξουαλικής υγείας

Ψίχουλα από Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση της σεξουαλικής υγείας

Τι δείχνει γερμανική έκθεση

Ενώ η ΕΕ δείχνει να είναι «γαλαντόμα» στις δαπάνες για όπλα, και κυρίως στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή αρνείται να ανταποκριθεί στην χρηματοδότηση της σεξουαλικής υγείας, υστερώντας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για υγεία, την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτό καταγράφει μεταξύ άλλων η έκθεση της Deutsche Stiftung Weltbevölkerung (Γερμανικό Ίδρυμα για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό).

Ειδικότερα, ενώ οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 65% των εκταμιεύσεων στον ΟΟΣΑ για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα (SRHR), τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη του μαζί αντιπροσώπευαν μόνο το 19,3% των συνολικών δαπανών 2022.

Σημειώνεται ότι συνολικά, η συνολική χρηματοδότηση SRHR από τους 32 δωρητές στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 11,5% μεταξύ 2021 και 2022 σε 13,09 δισ. ευρώ.

Πολλοί μεγαλύτεροι δωρητές, όπως τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, δεν έχουν κάνει πράξη τα λόγια τους, λέει η έκθεση, παρά τις ισχυρές δεσμεύσεις πολιτικής της για το SRHR, και διέθεσαν λιγότερο από το 2% των προϋπολογισμών τους για την αναπτυξιακή βοήθεια στο SRHR.

Εν τω μεταξύ, μια χούφτα μικρότερων χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Λουξεμβούργου, της Σουηδίας και της Ολλανδίας, ακόμη και περισσότερο από 5%, κατατάσσονται στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας μόνο τις πρωταθλήτριες ΗΠΑ, που ξόδεψαν περισσότερο από το 16% της επίσημης ανάπτυξής τους βοήθειας (ΕΑΒ) για SRHR.

Θα κλείσουμε το χάσμα

Ωστόσο, οι ερευνητές αναμένουν ότι η ΕΕ θα κλείσει το χάσμα τα επόμενα χρόνια.

Η επικεφαλής του τμήματος υπεράσπισης της ΕΕ του DSW Lisa Goerlitz, είναι αισιόδοξη ότι οι δαπάνες από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

«Η ΕΕ κατάφερνε πάντα να έχει προοδευτικές πολιτικές για το SRHR και αυτές κατοχυρώνονται σε όλες τις αναπτυξιακές πολιτικές», δήλωσε ο Goerlitz στο EUobserver που ανέδειξε το θέμα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της αναπτυξιακής χρηματοδότησης της ΕΕ κατανέμεται γεωγραφικά και όχι θεματικά, πράγμα που σημαίνει ότι το πώς και πού θα δαπανηθεί η βοήθεια αποφασίζεται από κοινού με τις χώρες εταίρους.

Sports in

Ελλάδα – Πολωνία 78-73: Θετικό δείγμα ενόψει Προολυμπιακού (vid)

Η Ελλάδα παρουσίασε ένα καλό πρόσωπο (πλην του πρώτου δεκαλέπτου) στο πρώτο της φιλικό και επιβλήθηκε με 78-73 της Πολωνίας στο ΣΕΦ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024