Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «μαύρα» κέρδη της Ευρώπης από την σεξουαλική εκμετάλλευση

Τα «μαύρα» κέρδη της Ευρώπης από την σεξουαλική εκμετάλλευση

Τα θύματα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και κορίτσια

Νέα έρευνα δείχνει ότι χώρες της Ευρώπης κερδίζουν περίπου 84,2 εκατομμύρια δολάρια (78,1 €) από παράνομη καταναγκαστική εργασία ετησίως – παρόλο που υπάρχουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα που εμπλέκονται στο παράνομο αυτό σύστημα στην Ασία.

Οι χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας εκτιμάται ότι αποκομίζουν 84,2 εκατομμύρια δολάρια (78,1 ευρώ) σε παράνομα κέρδη από καταναγκαστική εργασία κάθε χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Τα θύματα από 51 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας –συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας, της Ισπανίας, της Αλβανίας και του Ουζμπεκιστάν– σημείωσαν την υψηλότερη εκτίμηση παράνομων κερδών ανά θύμα, με περίπου 19,7 εκατομμύρια ευρώ.

Τα θύματα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και κορίτσια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) περιγράφει την καταναγκαστική εργασία ως άτομα που απειλούνται με βία ή εκφοβισμό για να εργαστούν ή που έχουν αναγκαστεί να εργαστούν με έμμεσα μέσα, όπως παραποιημένα χρέη, διατήρηση εγγράφων ταυτότητας ή απειλές καταγγελίας στις αρχές μετανάστευσης. Περίπου 27,6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας παγκοσμίως, σύμφωνα με την EC.

Τα περισσότερα χρήματα που κερδίζονται μέσω της καταναγκαστικής εργασίας είναι μέσω της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΕ, με τα ετήσια κέρδη από αυτό το είδος εργασίας στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία να υπολογίζονται σε 58,6 δισεκατομμύρια δολάρια (54 δισεκατομμύρια ευρώ).

Γυναίκες και κορίτσια τα θύματα

Τα θύματα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και κορίτσια και πληρώνονται «πολύ λίγα» ή «καθόλου».

Περίπου 70.000 νέα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης μετακινούνται στην Ευρώπη ετησίως με τα κέρδη να εκτιμούνται σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,7 δισεκατομμύρια ευρώ), αναφέρει έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Περίπου 70.000 νέα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης μετακινούνται στην Ευρώπη ετησίως με την αγορά να εκτιμάται σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια

Η ΔΟΕ είναι μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Γενεύη που ιδρύθηκε για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, περίπου 236 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 219 εκατομμύρια ευρώ) παράγονται κάθε χρόνο από καταναγκαστική εργασία – με την πρακτική στον ιδιωτικό τομέα να αυξάνεται σχεδόν κατά 40% από το 2014. Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ Gilbert Houngbo είπε ότι η έρευνα δείχνει ότι «η κατάσταση έχει μόνο χειροτέρεψε».

«Η καταναγκαστική εργασία διαιωνίζει κύκλους φτώχειας και εκμετάλλευσης και πλήττει την καρδιά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», είπε. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει επειγόντως να ενωθεί για να αναλάβει δράση για να τερματιστεί αυτή η αδικία».

Περίπου 27,6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας παγκοσμίως

Οι χαμηλότερες αμοιβές των μισθών μετρήθηκαν ως η διαφορά μεταξύ των αποδοχών που θα λάμβαναν οι εργαζόμενοι υπό κανονικές συνθήκες, όπως ο κατώτατος μισθός, και των εκτιμώμενων αποδοχών που λαμβάνουν ως καταναγκαστικοί εργάτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, η υποπληρωμή των μισθών, ή τα αφεντικά που τσεπώνουν τα κέρδη των εργαζομένων, αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο των παράνομων κερδών που συγκεντρώθηκαν (85%). Ωστόσο, οι παράνομες πρακτικές πρόσληψης – που σημαίνει πρόσθετες αμοιβές ή σχετικό κόστος που επωμίζεται ο αναγκαστικός εργάτης, όπως δωροδοκίες ή μίζες – πρόσθεσαν επίσης ένα σημαντικό ποσό στα κέρδη (15%).

Οι πιο προβληματικές βιομηχανίες για καταναγκαστική εργασία

Η βιομηχανία – που εκτείνεται σε ορυχεία, λατομεία, μεταποίηση, κατασκευές και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας – βρέθηκε να είναι ο πιο προβληματικός κλάδος της οικονομικής δραστηριότητας που ανήκει σε ιδιώτες καταναγκαστικής εργασίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου 6,3 εκατομμύρια εργαζομένους (37%).

Απαιτείται «επείγουσα» επένδυση στην επιβολή για την προσαγωγή των «δραστών στη δικαιοσύνη» και τον περιορισμό των παράνομων κερδών, υποστηρίζει η ΔΟΕ. Ωστόσο, οι διώξεις για αυτού του είδους τα εγκλήματα παραμένουν πολύ χαμηλές στις περισσότερες δικαιοδοσίες, τονίζει η έκθεση, συνιστώντας την επιβολή μηχανισμών για την υποχρέωση των δραστών να καταβάλλουν αποζημίωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αντιμετωπίζει την καταναγκαστική εργασία με τους δικούς της ανεξάρτητους μηχανισμούς.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνήψαν τον περασμένο μήνα μια προσωρινή συμφωνία για να διατηρήσουν τα προϊόντα που παράγονται με καταναγκαστική εργασία εκτός ΕΕ. Το πρώτο βήμα για την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας είναι «το σπάσιμο του επιχειρηματικού μοντέλου των εταιρειών που εκμεταλλεύονται εργαζομένους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Απασχόλησης, Πιερ-Υβ Ντερμάν, την ώρα της ανακοίνωσης.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024