Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αναζητούνται λύσεις για την κρουαζιέρα στη Μύκονο

Αναζητούνται λύσεις για την κρουαζιέρα στη Μύκονο

Ποια μέτρα πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τη Μύκονο από την κρουαζιέρα και να προωθηθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης

Τις τοπικές προσπάθειες για θέσπιση συστήματος κρατήσεων θέσεων ελλιμενισμού (Berth management system) στη Μύκονο, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση, στηρίζει η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA).

Αντιπροσωπεία της CLIA με επικεφαλής την κα Μαρία Δεληγιάννη, Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου, και τον κ. Νίκο Μερτζανίδη, Αντιπρόεδρο Λιμένων και Προορισμών, επισκέφτηκαν το δημοφιλές νησί του Αιγαίου και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Χρήστο Βερώνη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, κ. Αθανάσιο Κουσαθανά–Μέγα, και τον Επικεφαλής του Τεχνικού Τμήματος, του Τμήματος Κρουαζιέρας & Αναπληρωτή Υπεύθυνο Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (Υ.Α.Λ.Ε.), κ. Νικόλαο Βαρδαλάχο.

Οι εκπρόσωποι της CLIA αναγνώρισαν την παγκόσμια σημασία που έχει η Μύκονος ως προορισμός κρουαζιέρας, η οποία μάλιστα έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, και εστίασαν στις κοινές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το νησί από την κρουαζιέρα και να προωθηθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η CLIA στηρίζει τις τοπικές προσπάθειες για θέσπιση συστήματος κρατήσεων θέσεων ελλιμενισμού (Berth management system) στη Μύκονο, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση, με γνώμονα τις δυνατότητες του λιμένα και του προορισμού, και με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία των επιβατών. Άλλωστε, η δημιουργία κατάλληλων λιμενικών υποδομών, περιβάλλοντος λειτουργίας και βιώσιμης ανάπτυξης είναι μεταξύ των πέντε πυλώνων του Σχεδίου Δράσης της CLIA για την Ελλάδα.

Aπό αριστερά: Νίκος Μερτζανίδης, Αντιπρόεδρος Λιμένων και Προορισμών – CLIA, Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας, Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, Μαρία Δεληγιάννη, Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου – CLIA, Χρήστος Βερώνης, Δήμαρχος Μυκόνου

Τόσο ο κ. Βερώνης όσο και οι κύριοι Μέγας και Βαρδαλάχος, συμφώνησαν ότι η κρουαζιέρα είναι εξαιρετικά σημαντική τουριστική δραστηριότητα για τη Μύκονο και τόνισαν ότι το νησί επιδιώκει να εξυπηρετεί όλα τα κρουαζιερόπλοια με τον βέλτιστο τρόπο.

Η Μαρία Δεληγιάννη δήλωσε: «Η βιομηχανία κρουαζιέρας είναι περήφανη που συνεργάζεται με τις αρχές της Μυκόνου για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Κλειδί για αυτή τη συνεργασία είναι η προσεκτική διαχείριση για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας σε επίπεδο λιμανιού και προορισμού και για την προστασία της εμπειρίας των επισκεπτών, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία».

Η συνεισφορά της κρουαζιέρας στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η συνεισφορά της κρουαζιέρας στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία, με την CLIA να ανακοινώνει ότι διεξάγει μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις του τουρισμού κρουαζιέρας στη Μύκονο και αξιολόγηση της δραστηριότητας της κρουαζιέρας στο νησί, σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο Oxford Economics και το λιμάνι της Μυκόνου. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024 και αναμένεται να επιβεβαιώσει τη σημαντική συνεισφορά στην τοπική οικονομία του τουρισμού κρουαζιέρας, ο οποίος σε εθνικό επίπεδο στήριξε περισσότερες από 14.300 θέσεις εργασίας και συνεισέφερε συνολικά 1,4 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2022.

Η κα Δεληγιάννη τόνισε: «Η νέα μελέτη μας για τις επιπτώσεις του τουρισμού κρουαζιέρας στην τοπική οικονομία, με πρωτογενείς πληροφορίες απευθείας από επιβάτες, πληρώματα, επιχειρήσεις και τουριστικούς πράκτορες, είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της κλίμακας της οικονομικής συνεισφοράς του κλάδου».

Στην ίδια κατεύθυνση, η CLIA ενημέρωσε τις τοπικές αρχές της Μυκόνου για τα βήματα που κάνει ο κλάδος προς την πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης λύσεων παράκτιας ενεργειακής υποστήριξης, εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών επί του σκάφους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων.

Πηγή: ΟΤ

inSports

Οριστικό: Η ΑΕΚ πουλάει τον Πόνσε στη Χιούστον Ντάιναμο

Στις ΗΠΑ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Εζέκιελ Πόνσε, με την ΑΕΚ να έρχεται σε συμφωνία για την παραχώρησή του στη Χιούστον Ντάιναμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024