Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Επίθεση Δημοκρατικών βουλευτών στο Ισραήλ και πίεση στον Μπάιντεν

ΗΠΑ: Επίθεση Δημοκρατικών βουλευτών στο Ισραήλ και πίεση στον Μπάιντεν

Τρεις από τις πιο προβεβλημένες και προοδευτικές βουλεύτριες των Δημοκρατικών, άρχισαν να ασκούν πίεση στον Μπάιντεν, ασκώντας κριτική στο Ισραήλ για την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό.

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν – σύμφωνα με το Reuters – είπε στο Ισραήλ «να λάβει κάθε προφύλαξη για την προστασία των αμάχων μετά το στρατιωτικό χτύπημα στη Ράφα που σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους», καθώς αντιμετώπισε εκκλήσεις από ορισμένους συναδέλφους των Δημοκρατικών να σταματήσει τις στρατιωτικές αποστολές προς το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς και καταλαβαίνουμε ότι αυτό το χτύπημα σκότωσε δύο ανώτερους τρομοκράτες της Χαμάς που είναι υπεύθυνοι για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. «Αλλά όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για την προστασία των αμάχων». Η επίθεση καταδικάστηκε από μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Μπάιντεν έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός του να μειώσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ, ακόμη και πριν από την αεροπορική επιδρομή το βράδυ της Κυριακής που έβαλε φωτιά σε σκηνές και ετοιμόρροπα μεταλλικά καταφύγια σε καταυλισμό στη Ράφα, σκοτώνοντας 45 ανθρώπους.

Οι Αμερικανίδες βουλευτές Αγιάνα Πρέσλεϋ, Ιλχάν Ομάρ, Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτέζ  και Ρασίντα Τλάιμπ Tlaib παραχωρούν συνέντευξη Τύπου αφότου οι Δημοκρατικοί στο αμερικανικό Κογκρέσο προχώρησαν στην επίσημη καταδίκη των επιθέσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά των τεσσάρων βουλευτριών της μειονότητας στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, 15 Ιουλίου 2019 (REUTERS).

The Squad: «Πυρά» από την ομάδα των πιο προοδευτικών Δημοκρατικών κατά Μπάιντεν-Νετανιάχου

Η Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτέζ, εξέχουσα Δημοκρατική νομοθέτης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χαρακτήρισε τη Δευτέρα την επίθεση «μια αδικαιολόγητη θηριωδία», προσθέτοντας σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «έχει περάσει προ πολλού η ώρα ο Πρόεδρος να τηρήσει τον λόγο του και να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια».

«Φρικτές και σπαρακτικές εικόνες που έρχονται από τη Ράφα χθες το βράδυ», ανέφερε η έτερη αντιπρόσωπος Αγιάνα Πρέσλεϋ σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πόσο ακόμα οι ΗΠΑ θα στέκονται άπραγες ενώ ο ισραηλινός στρατός σφάζει και ακρωτηριάζει μωρά από την Παλαιστίνη;»

Η εκπρόσωπος Ρασίντα Τλάιμπ, η μόνη ΠαλαιστίνιοΑμερικανίδα που υπηρετεί στο Κογκρέσο, αποκάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «μανιακό γενοκτόνο». Η Οκάσιο-Κορτέζ, η Πρέσλεϋ και η Τλάιμπ, ανήκουν μαζί με άλλους έξι στην ομάδα των πιο προοδευτικών Δημοκρατικών με το προσωνύμιο The Squad. Η ομάδα έχει αντιταχθεί μέχρι στιγμής στον πρόεδρο Μπάιντεν, για την κλιματική αλλαγή (2020), την ισλαμοφοβία (2021) και τον πόλεμο στη Γάζα (2023-σήμερα).

Αφορμή της σκληρής κριτικής εναντίον των Νετανιάχου και Μπάιντεν ήταν η επίθεση του Ισραήλ σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα, με 45 νεκρούς και 200 τραυματίες όπως μετέδωσε το CNN.

Τι λένε Ισραήλ-ΗΠΑ

Ο Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι το χτύπημα δεν είχε σκοπό να προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων, αλλά πήγε «τραγικά στραβά». Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «συμμετέχει ενεργά» με τον ισραηλινό στρατό και άλλους επί τόπου για να αξιολογήσει τι συνέβη.

Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς του Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos. Εβδομάδες διαμαρτυριών σε πανεπιστημιουπόλεις για τον πόλεμο έχουν αυξήσει την πίεση, ενώ ευρύτερα αιτήματα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός έχουν θέσει σε άμυνα την εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν.

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024