Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αποκαθίσταται το τέμενος Ρετζέπ Πασά, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Αποκαθίσταται το τέμενος Ρετζέπ Πασά, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Το τέμενος Ρετζέπ Πασά κτίστηκε το 1587-78 προς τιμήν του στρατηγού Ρετζέπ Πασά που συμμετείχε στην πολιορκία της Ρόδου.

Η αποκατάσταση του τεμένους Ρετζέπ Πασά ετνάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ταφικού μνημείου-μαυσωλείου, καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του, εκτελούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ιστορία του κτιρίου

Το τέμενος Ρετζέπ Πασά κτίστηκε το 1587-78 προς τιμήν του στρατηγού Ρετζέπ Πασά που συμμετείχε στην πολιορκία της Ρόδου, το 1522, από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Το μαυσωλείο, στο οποίο αφορά η μελέτη αποκατάστασης, αποτελεί μέρος του συγκροτήματος του τεμένους και εντάσσεται στο έργο της συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του τεμένους Ρετζέπ Πασά.

Η παθολογία που παρουσιάζει το κτήριο οφείλεται στη γήρανση των υλικών, στην έκθεση στις καιρικές συνθήκες, καθώς και στην επαφή με μπάζα και φερτά υλικά όμορου οικοπέδου.

Οι εργασίες αποκατάστασης

περιλαμβάνονται η αποκάλυψη, συντήρηση και αισθητική αποκατάσταση του σχεδιαστικού διακόσμου του, η καθαίρεση σαθρών επιχρισμάτων στο εσωτερικό του τρούλου και η κατασκευή νέων μετά την εξυγίανση του υποβάθρου, όπου απαιτείται, η συντήρηση των μαρμάρινων στοιχείων και η αποκατάσταση της αρχικής τους διάταξης.

Η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του συγκροτήματος του τεμένους και του μαυσωλείου.

Κατασκευάζονται χώροι υγιεινής, στο τμήμα που βρίσκεται πίσω από το μαυσωλείο και μια αποθήκη. Επίσης, προβλέπονται εξυγίανση και ανακατασκευή της πέτρινης περίφραξης περιμετρικά του οικοπέδου, όπου αυτός έχει καταπέσει, και τοποθέτηση ξύλινου κιγκλιδώματος, όπως το υφιστάμενο, επίστρωση όλου του αύλειου χώρου με αντιολισθητικό, σταθεροποιημένο φυσικό δάπεδο για την άνετη κίνηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες και αμαξίδιο αλλά και κατασκευή παρτεριού – καθιστικού σε κεντρικό σημείο της αυλής, στο οποίο προβλέπεται η φύτευση πλατάνου.

 

inSports

Τα Χανιά υποδέχθηκαν τα δύο ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού (vid)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League, βρέθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, με την «θρυλική περιοδεία» των τροπαίων να συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024