Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να μεγαλώσεις υγιή και ευτυχισμένα παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ

Πώς να μεγαλώσεις υγιή και ευτυχισμένα παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ

Τρεις απλές συμβουλές για πιο ευτυχισμένα και υγιή παιδιά, από τους κορυφαίους ειδικούς του Χάρβαρντ.

Το να μεγαλώσεις ένα παιδί, το οποίο θα είναι «καλό» και ευτυχισμένο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές φορές οι γονείς μαθαίνουν υποσυνείδητα στα παιδιά τους να καταπιέζονται ή να βάζουν σε προτεραιότητα τα θέλω των άλλων, προκειμένου να είναι αποδεκτά. Κάτι τέτοιο όμως, μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στο να είναι «καλό», αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι ευτυχισμένο.

Ποιες είναι λοιπόν οι συμβουλές από τους ειδικούς ψυχολόγους του Χάρβαρντ, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς, στη διαδρομή για ένα πιο ευτιχισμένο και παράλληλα, «καλό» παιδί;

«Ό,τι έχει σημασία, το λέμε δυνατά»

Ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την ψυχολογία ενός παιδιού και ενός ατόμου γενικότερα, είναι η έκφραση. Οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας να εκφράζονται και να μιλούν ανοιχτά, πόσο μάλλον για συναισθήματα και γεγονότα τα οποία τα θεωρούν σημαντικά και τους δυσκολεύουν. Έτσι λοιπόν, δείχνουμε και οι ίδιοι ότι είναι σημαντικό να εκφραζόμαστε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας. Μαθαίνουμε λοιπόν στα παιδιά, να μιλούν ανοιχτά σε φίλους, δασκάλους, αδέρφια και φυσικά και στους ίδιους τους γονείς για οτιδήποτε τους απασχολεί ή τους δυσκολεύει. Και ανακουφίζονται, και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση και δύναμη.

Δείχνουμε πώς να λύσουν ένα πρόβλημα. Δεν τους λύνουμε εμείς το πρόβλημα

Το σίγουρο είναι πως τα παιδιά θα ζητήσουν την βοήθεια μας. Και είναι απαραίτητο να είμαστε εκεί για αυτά και να τα βοηθήσουμε. Προσοχή όμως, δεν είμαστε εκεί για να τους λύσουμε τα προβλήματα. Αλλά για να τους δείξουμε τον τρόπο που μπορούν να το κάνουν. Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να τα αφήνουμε να παίξουν και να συνδιαλέγονται με άλλα παιδιά. Μέσα από το παιχνίδι αποκτούν προσωπικότητα, αναπτύσσουν τον χαρακτήρα τους και μαθαίνουν να συνδιαλέγονται με άλλους, παίρνοντας παράλληλα ικανοποίηση από το παιχνίδι. Όταν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα, είναι σημαντικό να τα αφήσουμε να το λύσουν μόνοι τους, δίνοντας επιλογές και τρόπους λύσεις σε αυτά.

Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να νιώσουν πως πνίγονται σε μια κουταλιά νερό. Ενδιαφέρονται υπερβολικά για την άποψη των φίλων ή της κοντινής τους μικρής κοινωνίας. Αυτό ωστόσο λειτουργεί πιεστικά και ασφυκτικά ορισμένες φορές. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τους δείχνουμε πως σε κάθε πρόβλημα, υπάρχει και μια λύση. Πάντα στη ζωή υπάρχει και το παρακάτω. Υπάρχει ένας κόσμος που μας περιμένει, πέρα από τον κλειστό μας κύκλο. Υπάρχουν νέοι φίλοι, νέες δραστηριότητες, νέοι κοινωνικοί κύκλοι, και νέες περιπέτειες που μας περιμένουν.

Πηγή φωτογραφίας: Pexels

Πηγή Grace

inSports

Χαμός και στον Άγιο Νικόλαο: Ολοκληρώθηκε η περιοδεία των τροπαίων στην Κρήτη (vid)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League έκαναν την τελευταία τους στάση στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024