Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης: Εν μέσω δύο πολέμων η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες

Γεραπετρίτης: Εν μέσω δύο πολέμων η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ισχυρές και απτές, πρωτοβουλίες για να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την ειρήνη και την ευημερία.

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε την ανάγκη «να σταματήσουν οι εχθροπραξίες» στη Γάζα, και έκανε γνωστό ότι θα προτείνει «τη συγκρότηση κοινής ομάδας  εργασίας που θα περιλαμβάνει υπουργούς Εξωτερικών, τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι θα είναι σε θέση να απευθυνθούν και στα δύο μέρη, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη».

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι «πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, δήλωσε:

«Εν μέσω δύο πολέμων, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες, ισχυρές και απτές, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την ειρήνη και την ευημερία.

«Πρέπει  να εργαστούμε για τη λύση των δύο κρατών. Πρέπει να ενισχύσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή. Πρέπει να έχουμε απελευθέρωση όλων των ομήρων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης

Όσον αφορά την Ουκρανία, πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία. Δεν πρόκειται μόνο για έναν πόλεμο που αφορά  στην εδαφική ακεραιότητα ή την κυριαρχία. Είναι ένας πόλεμος που αναδεικνύει την ανάγκη για την επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου και την καταδίκη κάθε αναθεωρητισμού. Και μπορούμε να δούμε πώς η διάχυση των συνεπειών θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρώπη.

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε πέντε υπουργούς εξωτερικών από τα αραβικά κράτη και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Αυτή θα είναι μια μοναδική ευκαιρία  για να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε στην ουσία της πολιτικής μας.

Πρέπει να έχουμε άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών. Πρέπει να έχουμε απελευθέρωση όλων των ομήρων. Πρέπει να εργαστούμε για περαιτέρω ανθρωπιστικούς διαδρόμους.  Επίσης, πρέπει  να εργαστούμε για τη λύση των δύο κρατών. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενισχύσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή. Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι θα προτείνω τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, που θα περιλαμβάνει υπουργούς Εξωτερικών, τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι θα είναι σε θέση να απευθυνθούν και στα δύο μέρη, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη.

Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά υπό αυτές τις συνθήκες».

inSports

H «θρυλική περιοδεία» συνεχίζεται: Τρέλα και στην Χίο για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (pics)

Μοναδικές στιγμές, με τους φίλους του Ολυμπιακού να απαθανατίζονται δίπλα στα τρόπαια του Europa Conference League και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024