Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μητροπολίτης Γεράσιμος: Πώς αιτιολογεί την απόφαση να μην διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης

Μητροπολίτης Γεράσιμος: Πώς αιτιολογεί την απόφαση να μην διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης

«Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα”;» - Αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί την κοινωνία είναι το γιατί 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία, λέει ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου να μην διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης που σκοτώθηκε πέφτοντας από γέφυρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, τοποθετείται δημοσίως επί του ζητήματος απαντώντας σε όσους επικρίνουν τη στάση του.

«Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα”;»

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος μίλησε στο cretalive.gr, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει…», ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει: «Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει».

Το μήνυμά του είναι το ακόλουθο:

«Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Για αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε.

Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δε γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε «αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο;»

Η εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή γιατί είναι το τέλος. Η κρίση βέβαια ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε όμως ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία. Και ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί αυτά τα 17χρονα παιδιά στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και για αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή, οι οποίοι υπόκεινται στην απόλυτη κρίση του Θεού. Δεν ερχόμαστε εμείς να αντικαταστήσουμε το Θεό. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε και για την ανάπαυση της ψυχής αλλά και για την παρηγοριά στους οικείους. Η μη τέλεση τελετής κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος που η Εκκλησία από αιώνος το έχει θεσπίσει και το έχει ρυθμίσει με τους κανόνες και τις αποφάσεις και της Επισκοπικής μας Εκκλησίας της Κρήτης».

Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου, Γεράσιμος

inSports

Στίβεν Φράι για Γλυπτά Παρθενώνα: «Θα ήταν αριστοκρατικό αν το Βρετανικό Μουσείο τα επέστρεφε»

Την τελευταία δεκαετία, ο ηθοποιός Στίβεν Φράι κάνει εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024