Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Λαμία: Από πρόθεση η φωτιά στο εργοστάσιο τροφίμων - Η έκθεση της Πυροσβεστικής

Λαμία: Από πρόθεση η φωτιά στο εργοστάσιο τροφίμων – Η έκθεση της Πυροσβεστικής

Για την υπόθεση έχει παρέμβει και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητώντας να ερευνηθεί αν συνδέεται το γεγονός με τα χαλασμένα γεύματα

Από πρόθεση εκδηλώθηκε η μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο στη Λαμία, το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση της τροφικής δηλητηρίασης μαθητών, σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση της ΔΑΕΕ του Πυροσβεστικού Σώματος κάνει λόγο για εμπρησμό την Κυριακή 19 Μαΐου στο εργοστάσιο «Γιαννίτσης».

Ήδη έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας για τα μέχρι τώρα στοιχεία, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με σκοπό να ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα πίσω από τη φωτιά.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση έχει παρέμβει και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητώντας να ερευνηθεί αν συνδέεται το γεγονός με τα χαλασμένα γεύματα και τον επικείμενο έλεγχο από τον ΕΦΕΤ ο οποίος είχε προγραμματιστεί την επομένη της καταστροφής του εργοστασίου.

Τα στοιχεία που δείχνουν εμπρησμό

Από την προηγούμενη εβδομάδα το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο MEGA και το Live News ανέφερε ότι η αρχική έρευνα της Πυροσβεστικής έδειξε πως η φωτιά ξεκίνησε από την μπροστινή πλευρά ενός φορτηγού, το οποίο ήταν παρκαρισμένο στο κτίριο του εργοστασίου που έπιασε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς.

Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής φαίνεται να έχουν προβληματιστεί καθώς το φορτηγό φαίνεται να ήταν σχεδόν κολλητά στο κτίριο, σαν κάποιος να ήθελε να το συνδέσει με την πυρκαγιά.

Ένα άλλο στοιχείο είναι το γεγονός πως η φωτιά εξαπλώθηκε και πήρε διαστάσεις πάρα πολύ γρήγορα, παρά ο γεγονός πως το υλικά που έχει το εργοστάσιο δεν ήταν εύφλεκτα.

Για τον λόγο αυτό εξετάζεται αν υπήρχε κάποιος άλλος παράγοντας, όπως κάποια άλλη εύφλεκτη ύλη στον χώρο που να επιτάχυνε την εξάπλωσε της φωτιάς. Να υπήρξε δηλαδή διάχυση βενζίνης ή πετρελαίου και αυτό να ήταν μετά από ανθρώπινη παρέμβαση, οπότε μιλάμε για εμπρησμό. Αυτό ωστόσο θα ερευνηθεί σε δεύτερη φάση μετά και από τις χημικές αναλύσεις που θα γίνουν.

Σε αυτό που έχουν καταλήξει οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από το φορτηγό που περιέργως ήταν παρκαρισμένο κολλητά στο κτήριο του εργοστασίου και στη συνέχεια η φωτιά εξαπλώθηκε ραγδαία.

Ο ΕΦΕΤ ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΕΤ πάγωσε την επαναλειτουργία του εργοστασίου μετά τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών σε σχολεία της Λαμίας.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων έκριναν σκόπιμο να αναστείλει τη λειτουργία μέχρι να διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέπουν την ασφαλή παραγωγή ειδών τροφίμων και ο ΕΦΕΤ εξέδωσε την υπ’ αριθ. 5862/22.05.2024 Απόφαση του.

Τα δείγματα τροφίμων που κατανάλωσαν τα παιδιά και αναλύθηκαν σε εργαστήρια διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικά στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου

Επίσης, ο ΟΠΕΚΑ στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα για τη διανομή των σχολικών γευμάτων αποφάσισε να σταματήσει η σίτιση από τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής μετά τις καταγγελίες.

Να σημειωθεί πως σε μηνύσεις έχουν προχωρήσει γονείς παιδιών από επτά σχολεία της Λαμίας που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από τα σχολικά γεύματα που φέρονται να είχαν ετοιμαστεί και διανεμηθεί από το εν λόγω εργοστάσιο.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 63 μαθητές, ο οποίος ενδεχομένως είναι μεγαλύτερος, καθώς τα σχολικά γεύματα, ναι μεν διανέμονται στα σχολεία, ωστόσο αρκετοί μαθητές συχνά τα καταναλώνουν στο σπίτι τους.

Αυτό μπορεί όμως να συνεπάγεται πως καταναλώθηκε από άλλα μέλη της οικογένειας, τα οποία επίσης υπέστησαν δηλητηρίαση χωρίς όμως να έχει καταγραφεί.

Μετά την αποκάλυψη των δεκάδων κρουσμάτων, οι γονείς των παιδιών πήγαν την Παρασκευή (17/05) στον εισαγγελέα της Λαμίας για να καταγγείλουν το συμβάν.

Φαγητό με γαρνιτούρα κάμπιες

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα σχολικά γεύματα από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Τα δείγματα τροφίμων που κατανάλωσαν τα παιδιά και αναλύθηκαν σε εργαστήρια διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικά στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου.

Σύμφωνα όσα έγιναν γνωστά, το βακτήριο απομονώθηκε σε δέκα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, ενώ η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση των δειγμάτων συνεχίζεται.

Η εκπομπή Live News (MEGA) δημοσίευσε φωτογραφίες που έχουν ληφθεί πριν από μερικούς μήνες και δείχνουν ακαταλληλότητα των γευμάτων ενώ η εταιρεία ισχυρίζεται πως διενεργούνται όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Σε μια από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο μετά από καταγγελία από γονείς, φαίνεται μερίδα φαγητού που παρασκεύασε η συγκεκριμένη εταιρεία και διατέθηκε σε μαθητές, στην οποία βρέθηκε μια κάμπια.

Σε άλλη φωτογραφία διακρίνεται μέσα σε μια από τις συσκευασίες με τα έτοιμα γεύματα, ένα σάπιο μήλο.

Σε άλλη φωτογραφία φαίνεται ένα άψητο μπιφτέκι και σε μια άλλη μια μερίδα κοτόπουλου με φτερό της κότας.

«Η πρώτη φωτογραφία είναι μήλο. Έτσι παραδόθηκε στο παιδί. Πριν έξι μήνες. Είναι σάπιο, είναι ένα σάπιο μήλο το οποίο το έβαλαν μέσα για να το φάει ένα παιδάκι», είπε στο Live News ο πατέρας που έκανε την καταγγελία.

inSports

Η Μπαρτσελόνα αφήνει τον Χεζόνια και πάει για άλλον φόργουορντ (pic)

Μετά το… μπλέξιμο στην υπόθεση Χεζόνια, η Μπαρτσελόνα έχει εστιάσει αλλού για την ενίσχυσή της στα φόργουορντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024