ΚΑΠ: Σε ισχύ ο νέος κανονισμός – Οι αλλαγές
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τροποποιήσεις της ΚΑΠ
Σε ισχύ τέθηκε ο τροποποιημένος νέος κανονισμός για την ΚΑΠ, με τις αλλαγές να αφορούν σε ένα σύνολο εννέα επωφελών προτύπων τόσο για το περιβάλλον και το κλίμα, όσο και για τους αγρότες.
Μεταξύ άλλων με το νέο αυτό κανονισμό, ο οποίος αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τροποποιούνται τα πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση, τα προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων, στις τροποποιήσεις των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ, στην επανεξέταση των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ και στις εξαιρέσεις από τους ελέγχους και τις κυρώσεις.
Τροποποιούνται τα πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση
Οι αλλαγές
Πιο συγκεκριμένα, οι απλουστεύσεις που αποφασίστηκαν είναι οι εξής:
1) Πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ)
– Ειδικές εξαιρέσεις που σχετίζονται με τις ιδιαίτερες συνθήκες των ΚΜ, αφορούν στα ΚΓΠΚ 5, 6, 7 και 9.
– Προσωρινές αποκλίσεις που κρίνονται απαραίτητες λόγω ακραίων, απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών που θέτουν σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή και αφορούν σε όλα τα ΚΓΠΚ.
– Τροποποιήσεις στο άρθρο 31 σε σχέση με τα οικολογικά προγράμματα σε συνδυασμό με το ΚΓΠΚ 8:
Για το έτος 2024, η Ελλάδα θα εφαρμόσει εν μέρει το ΚΓΠΚ 8 με βάση τον Κανονισμό 587/2024, που αφορά στη χρήση της γης που είχε αφιερωθεί σε αγρανάπαυση για καλλιέργεια αζωτοδεσμευτικών καλλιεργειών.
Για τα επόμενα έτη υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθεί το ΚΓΠΚ 8 από οικολογικό πρόγραμμα που αφορά σε εγκατάσταση νέων χαρακτηριστικών του τοπίου.
2) Για όλη την προγραμματική περίοδο με αναδρομική εφαρμογή από 1.1.2024 εξαιρούνται από τους ελέγχους και τις κυρώσεις της αιρεσιμότητας οι μικρές εκμεταλλεύσεις κάτω των 10 εκταρίων.
3) Η υποχρέωση αξιολόγησης και πιθανής τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου κατόπιν έγκρισης νέας νομοθετικής πράξης υπό την Πράσινη Συμφωνία ισχύει μόνο για τα έτη 2024 και το 2025 και μετά καταργείται για έτη 2026 και 2027.
4) Δύο τροποποιήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου ανά έτος, αντί της μιας που ίσχυε.
Δείτε τις τροποποιήσεις του κανονισμού της ΚΑΠ ΕΔΩ
- Η τρίτη και καλύτερη για τον ΟΦΗ
- Εύβοια: Αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε αυλή σπιτιού – Στο νοσοκομείο ο οδηγός
- Για… διεθνή ακρίβεια μιλά πάλι ο Μητσοτάκης – Πανηγυρισμοί για πλεόνασμα και πολλά «θα» για τον αφθώδη πυρετό
- Η «ήσυχη» επανάσταση της βελόνας: Το κέντημα δεν ήταν ποτέ ένα αθώο χόμπι
- Ινδία: Πανικός σε πτήση της Swiss Air όταν πήρε φωτιά κινητήρας κατά την τροχοδρόμηση – Έξι τραυματίες
- Σανς – Θάντερ 109-121: Ρεκόρ καριέρας ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ και 3-0 οι πρωταθλητές (vid)
- Η πολλή δουλειά τρώει τον… εργαζόμενο: Η εργασία προκαλεί 840.000 θανάτους ετησίως
- Κυβέρνηση σε δίνη: Καταγγελίες, παρεμβάσεις και ο φόβος αποκαλύψεων προκαλούν πανικό για το πολιτικό κόστος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-315x220.jpg)




































![Πυροβολισμοί και χάος στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Ποιος είναι ο δράστης [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/108297319-1777170881223-f7206af5bd404f9c-315x220.webp)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442