Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ο Στιβ Τζομπς μιλούσε για το... Chat GPT σαράντα χρόνια πριν

Όταν ο Στιβ Τζομπς μιλούσε για το… Chat GPT σαράντα χρόνια πριν

Σαράντα χρόνια μετά την ομιλία του Στιβ Τζομπς, έγιναν τα βήματα για την εμφάνιση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης φυσικής γλώσσας, όπως το ChatGPT της OpenAI.

Ιδιαίτερα προφητικός ήταν ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, όταν το 1985 μίλησε  για την εμφάνιση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης φυσικής γλώσσας, όπως το ChatGPT. Από ότι φαίνεται, ο ιθύνων νους της Apple οραματιζόταν ένα μέλλον όπου η τεχνολογία θα μπορούσε να διευκολύνει διαδραστικούς διαλόγους με ιστορικές προσωπικότητες και διανοούμενους.

«Δεν μπορώ να κάνω μια ερώτηση στον Αριστοτέλη», είπε ο Jobs στην ομιλία του. Και πρόσθεσε: «Θέλω να πω, δεν μπορώ, αλλά δεν θα πάρω απάντηση. Και έτσι η ελπίδα μου είναι ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο νέου είδους, διαδραστικού είδους».

«Κάποιος μαθητής, κάποια μέρα θα κάνει ερώτηση στον Αριστοτέλη και θα πάρει απάντηση»

«Η ελπίδα μου είναι ότι κάποια μέρα, όταν ο επόμενος Αριστοτέλης θα είναι ζωντανός, θα μπορέσουμε να συλλάβουμε την υποκείμενη κοσμοθεωρία αυτού του Αριστοτέλη σε έναν υπολογιστή. Και κάποια μέρα, κάποιος μαθητής θα μπορεί όχι μόνο να διαβάσει τις λέξεις που έγραψε ο Αριστοτέλης, αλλά να κάνει στον Αριστοτέλη μια ερώτηση και να πάρει μια απάντηση».

Παρόλο που αυτό το όραμα δεν υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του, η εμφάνιση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης φυσικής γλώσσας, όπως το ChatGPT της OpenAI, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του ονείρου του.

Το ChatGPT και παρόμοια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εμπλέκουν τους χρήστες σε σύνθετες συζητήσεις, προσφέροντας ιδέες και πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μιμούμενοι τη διαδραστική εμπειρία που περιέγραψε ο Jobs.

Ιδιότυπο πείραμα

Βέβαια θα μπορούσε κανείς αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη να σκεφτεί μία συνομιλία μεταξύ του Αριστοτέλη και του Στιβ Τζομπς. Άραγε με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να διασταυρωθούν οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του Αριστοτέλη με την τεχνολογική σκέψη του Τζομπς σε ένα διάλογο με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης;

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να δώσει συναρπαστικές απαντήσεις για τον τρόπο που θα μπορούσαν δύο μεγάλα μυαλά από πολύ διαφορετικές εποχές να αλληλεπιδράσουν αλλά και πώς θα αμφισβητούσαν ο ένας τις ιδέες του άλλου.

Δείτε το βίντεο

inSports

Δεν πάει στο Προολυμπιακό ο Παπαπέτρου – «Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική» (pic)

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μείνει εκτός του Προολυμπιακού τουρνουά με την Εθνική, εξήγησε με ανάρτησή του ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024