Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αλάσκα: Τα ποτάμια γίνονται πορτοκαλί και φαίνονται από το Διάστημα

Αλάσκα: Τα ποτάμια γίνονται πορτοκαλί και φαίνονται από το Διάστημα

Πάνω από 75 ποτάμια έχουν πορτοκαλί χρώμα σε ένα μήκος 1.000 χιλιομέτρων. Τι συμβαίνει.

Δεκάδες ποτάμια και ρέματα στην Αλάσκα αλλάζουν χρώμα αποκτώντας το πορτοκαλί της σκουριάς, συνέπεια του μόνιμου πάγου που αρχίζει να λιώνει, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η Αρκτική είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη περιοχή του πλανήτη και καθώς το παγωμένο έδαφος κάτω από την επιφάνεια λιώνει, τα μέταλλα που κάποτε ήταν «κλειδωμένα» στο έδαφος διαρρέουν τώρα στις υδάτινες οδούς.

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν πάνω από 75 ποτάμια που έχουν πορτοκαλί χρώμα σε ένα μήκος 1.000 χιλιομέτρων. Δείγματα που συλλέχθηκαν στα τέλη του 2022, έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού, νικελίου, μολύβδου και άλλων τοξικών μετάλλων, οδηγώντας το pH των νερών από το συνηθισμένο τους 8, στο 2.3.

Tοξικά μέταλλα που απελευθερώνονται/Ken Hill/National Park Service

«Είναι μια απρόβλεπτη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής που βλέπουμε σε μερικά από τα πιο παρθένα ποτάμια της χώρας μας», δήλωσε ο Brett Poulin, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια.

Η μελέτη υπογραμμίζει την πιθανή υποβάθμιση του πόσιμου νερού και τον κίνδυνο για την αλιεία στην Αρκτική.

Εποχιακό το φαινόμενο

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2018, όταν οι ερευνητές παρατήρησαν πορτοκαλί απόχρωση στη βόρεια οροσειρά Brooks της Αλάσκας (κεντρική φωτογραφία: Josh Koch/USGS), σε πλήρη αντίθεση με τα κρυστάλλινα νερά που είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο έτος.

Εντός του έτους, ένας παραπόταμος του ποταμού Akillik στο εθνικό πάρκο Kobuk Valley είδε την πλήρη απώλεια δύο τοπικών ειδών ψαριών: του dolly varden και του slimy sculpin.

«Όταν το ποτάμι έγινε πορτοκαλί, είδαμε σημαντική μείωση των μακροασπόνδυλων και του βιοφίλμ στον πυθμένα του ρεύματος, που είναι ουσιαστικά η βάση του τροφικού ιστού», δήλωσε ο Poulin για το φαινόμενο.

Εντυπωσιακές εικόνες/National Park Service

Ο Αρκτικός Κύκλος θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Η επιπλέον θερμότητα λιώνει το παγωμένο έδαφος, αυξάνει τη μικροβιακή δραστηριότητα και προκαλεί την ανάπτυξη θάμνων, των οποίων οι ρίζες διαταράσσουν το έδαφος, εκθέτοντας τα προηγουμένως προστατευμένα ορυκτά στα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να καταλήγουν στις υδάτινες οδούς.

Το πορτοκαλί χρώμα των νερών είναι ένα εποχιακό φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται το καλοκαίρι, συνήθως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν το έδαφος έχει ξεπαγώσει. Οι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πάρκων, της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας θέλουν τώρα να κατανοήσουν καλύτερα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μεταβαλλόμενης χημείας του νερού σε μέρη με συνεχή μόνιμο παγετό, στα οποία περιλαμβάνονται αρκτικές περιοχές όπως η Αλάσκα, ο Καναδάς, η Ρωσία και τμήματα της Σκανδιναβίας.

inSports

Νέος προπονητής της Εθνικής ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα είναι ο νέος τεχνικός της Εθνικής ομάδας, καθώς ήρθε σε προφορική συμφωνία για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της «γαλανόλευκης».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024