Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ουγγαρία: Ξεκινά η δίκη της Ιταλίδας αντιφασίστριας δασκάλας που κατηγορείται πως ξυλοκόπησε 3 νεοναζί

Ουγγαρία: Ξεκινά η δίκη της Ιταλίδας αντιφασίστριας δασκάλας που κατηγορείται πως ξυλοκόπησε 3 νεοναζί

Η Ιλάρια Σάλις, 39 ετών, υποστηρίζει ότι διώκεται για τις αντιφασιστικές πεποιθήσεις της σε μια υπόθεση που έχει οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μια Ιταλίδα αντιφασίστρια και δασκάλα δικάζεται στην Ουγγαρία επειδή φέρεται να επιτέθηκε σε «τρεις ανυποψίαστους νεοναζί», σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων της ΕΕ. Η Ιλάρια Σάλις, 39 ετών, έφτασε στο δικαστήριο της Βουδαπέστης συνοδευόμενη από τον πατέρα της, ενώ όπως μεταφέρει ο Guardian παρευρέθηκαν επίσης ο πρέσβης της Ιταλίας και πλήθος Ιταλών δημοσιογράφων.

Αποχώρησε υπό τα χειροκροτήματα αφού το δικαστήριο άκουσε την κατάθεση ενός από τα θύματα και δύο μαρτύρων. Κανείς από τους τρεις δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει προσωπικά τη Σάλις, καθώς οι επιτιθέμενοι ήταν μασκοφόροι. Η υπόθεση έγινε πρωτοσέλιδο στην Ιταλία μετά την εμφάνιση του Σάλις στο δικαστήριο τον Ιανουάριο με χειροπέδες και αλυσίδες.

Η δασκάλα από τη Μόντσα, κοντά στο Μιλάνο, συνελήφθη στη Βουδαπέστη τον Φεβρουάριο του 2023 μετά από αντιδιαδήλωση αντιφασιστών εναντίον μιας διεθνούς νεοναζιστικής συγκέντρωσης.

Πήγε σε νεοναζιστική συγκέντρωση για να επιτεθεί σε ανυποψίαστα θύματα, αναφέρει το κατηγορητήριο

Η υπόθεσή της έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ρώμης και Βουδαπέστης, παρά τις εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ των ακροδεξιών πρωθυπουργών τους, της Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας και του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας. Η Ρώμη έχει προβεί σε αρκετές επίσημες καταγγελίες για λογαριασμό της Σάλις.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η Σάλις ταξίδεψε στη Βουδαπέστη ειδικά για να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον – κρατηθείτε – «ανυποψίαστων θυμάτων που αναγνωρίζονται ή θεωρούνται ως συμπαθούντες της ακροδεξιάς» για να αποτρέψει «εκπροσώπους του ακροδεξιού κινήματος» από το να παραστούν.

Της απαγγέλθηκαν τρεις κατηγορίες για απόπειρα επίθεσης και κατηγορήθηκε ότι είναι μέλος μιας ακροαριστερής εγκληματικής οργάνωσης στον απόηχο μιας αντιδιαδήλωσης κατά μιας ετήσιας συγκέντρωσης νεοναζί.

Με την Ιλάρια να χαιρετά χαμογελαστή τους συντρόφους της, άνοιξε άλλη μια δικάσιμος στο δικαστήριο της Ουγγαρίας.

Κινδυνεύει έως και με 11 χρόνια φυλάκιση, δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον της

Η Σάλις αρνείται τις κατηγορίες – οι οποίες θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και 11 ετών – και λέει ότι διώκεται για τις πολιτικές της πεποιθήσεις. Η επόμενη ακρόαση έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο. Ο δικηγόρος της Σαλίς, Γκιόργκι Μαγκυάρ, παραπονέθηκε ότι η πελάτισσά του δεν έχει λάβει ακόμη όλα τα έγγραφα της υπόθεσης στη μητρική της γλώσσα. Ο πατέρας της, Ρομπέρτο Σαλίς, και ο Ιταλός πρέσβης, Μανουέλ Τζακοανιέλι, διαμαρτυρήθηκαν επίσης ότι η διεύθυνση της Σάλις στη Βουδαπέστη διαβάστηκε στο δικαστήριο, λέγοντας ότι την έθεσε «σε κίνδυνο».

Η δασκάλα δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa μέσω του πατέρα της ότι ήταν «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Τον περασμένο μήνα, η ιταλική Συμμαχία των Πρασίνων και της Αριστεράς (AVS) πρότεινε τη Σάλις ως επικεφαλής υποψήφιά της για τις ευρωεκλογές. Εάν το κόμμα κερδίσει αρκετές ψήφους στις κάλπες, η Σάλις μπορεί να μπορέσει να διεκδικήσει κοινοβουλευτική ασυλία, η οποία θα οδηγήσει σε αναστολή της ποινικής διαδικασίας εναντίον της.

Η κυβέρνηση Όρμπαν χρησιμοποιεί την Ιλάρια Σαλίς ως παράδειγμα εναντίον των

Η υπόθεση της Σάλις έχει πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η ουγγρική εθνικιστική κυβέρνηση την έχει σχολιάσει συχνά. Έχει επανειλημμένα καταγγείλει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επειδή φέρονται να παρουσιάζουν τη Σάλις ως «μάρτυρα», επισημαίνοντας τη «βιαιότητα» των φερόμενων εγκλημάτων της.

Ο πατέρας της Σάλις ισχυρίζεται ότι η κόρη του κρατούνταν σε απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισης μέχρι τον Ιανουάριο, όταν η υπόθεσή της έλαβε σημαντική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. «Για οκτώ ημέρες, κρατήθηκε σε μια φυλακή σε ένα κελί απομόνωσης, χωρίς να της παρέχονται χαρτί υγείας, σερβιέτες και σαπούνι … στην Ιταλία, θα το θεωρούσαμε αυτό βασανιστήριο», δήλωσε ο Ρομπέρτο Σάλις πριν από τη δίκη.

Η Ιταλίδα αντιφασίστρια μετήχθη κατά την πρώτη δικάσιμο στο δικαστήριο με αλυσίδες σε χέρια και πόδια, ενώ γυναίκα της δικαστικής αστυνομίας της κρατούσε από μια μακριά αλυσίδα.

Το ιστορικό

Η αντιφασίστρια και ακτιβίστρια συνελήφθη στις 11 Φεβρουαρίου σε αντιδιαδήλωση σε συγκέντρωση νεοναζί και φασιστών. Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εκείνη τη χρονιά νοσταλγοί του Χίτλερ είχαν συρρεύσει στα φιλόξενα γι’ αυτούς εδάφη της ουγγρικής πρωτεύουσας για την «Ημέρα της Τιμής». Μια ακροδεξιά εκδήλωση μνήμης για την αποτυχημένη προσπάθεια των Ναζί και των συμμάχων Ούγγρων στρατιωτών να αποδράσουν από τη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας από τον Κόκκινο Στρατό το 1945.

Λίγες ώρες μετά από επεισόδια της 11ης Φεβρουαρίου 2023, η Ιλάρια συνελήφθη ενώ ήταν σε ταξί μαζί με άλλους δύο Γερμανούς αντιφασίστες. Σε βάρος της Ιλάρια ασκήθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε ακροαριστερή οργάνωση και απόπειρες πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης σε τέσσερις επιθέσεις. Στις δύο αποδείχθηκε γρήγορα ότι δεν είχε καμία να ανάμιξη. Όταν συνέβησαν, η ίδια δεν ήταν καν στην Ουγγαρία.

Συνέχισε ωστόσο η δίωξη σε βάρος της για συμμετοχή σε επίθεση κατά δύο νεοναζί (σ.σ. Κατηγορείται για τρεις επιθέσεις), χωρίς να έχουν παρουσιαστεί αποδεικτικά στοιχεία. «Δυνητικά θανατηφόρα» τη χαρακτήρισαν οι εισαγγελείς, παρά το γεγονός ότι τα τραύματα ήταν ελαφρά τραύματα και δεν υποβλήθηκαν μηνύσεις.

Η 39χρονη Ιταλίδα πέρασε ένα χρόνο στις ουγγρικές φυλακές, διαβόητες για τις απάνθρωπες συνθήκες τους, μέχρι να αρχίσει η δίκη της στις 29 Ιανουαρίου. Κλεισμένη σε ένα μικρό κελί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Βουδαπέστης, ήταν συχνά δεμένη, λάμβανε λίγο φαγητό και γύρω της έκαναν «πάρτι» ποντίκια και κατσαρίδες.

inSports

Φοβερός Εμμανουήλ Καραλής και 5,82 μ. στο Fly Athens

Ακόμη ένας σπουδαίος αγώνας από τον Εμμανουήλ Καραλή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024