Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιλάρια Σάλις: Η αλυσοδεμένη Ιταλίδα αντιφασίστρια που η Ουγγαρία του Όρμπαν «μεταχειρίζεται σαν ζώο»

Ιλάρια Σάλις: Η αλυσοδεμένη Ιταλίδα αντιφασίστρια που η Ουγγαρία του Όρμπαν «μεταχειρίζεται σαν ζώο»

Οι αντιδημοκρατικές πρακτικές της Ουγγαρίας σε βάρος της Ιταλίδας δασκάλας-ακτιβίστριας και η πολιτική αμηχανία της μεταφασίστριας Τζόρτζια Μελόνι

Στις 11 Φεβρουαρίου του 2023 η Ιλάρια Σάλις, μια Ιταλίδα δασκάλα και αντιφασίστρια ακτιβίστρια, συνελήφθη στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Η 39χρονη από τη Μόντσα της βόρειας Ιταλίας είχε βρεθεί στη Βουδαπέστη για να συμμετάσχει σε αντιδιαδήλωση σε συγκέντρωση νεοναζί και φασιστών.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εκείνη τη χρονιά νοσταλγοί του Χίτλερ είχαν συρρεύσει στα φιλόξενα γι’ αυτούς εδάφη της ουγγρικής πρωτεύουσας για την «Ημέρα της Τιμής».

Μια ακροδεξιά εκδήλωση μνήμης για την αποτυχημένη προσπάθεια των Ναζί και των συμμάχων Ούγγρων στρατιωτών να αποδράσουν από τη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας από τον Κόκκινο Στρατό το 1945.

Η περσινή συγκέντρωση και αντισυγκέντρωση κατέληξε σε συμπλοκές, με τραυματισμούς ένθεν κακείθεν.

Λίγες ώρες μετά τα επεισόδια, η Ιλάρια συνελήφθη ενώ ήταν σε ταξί μαζί με άλλους δύο Γερμανούς αντιφασίστες.

Ο ένας είχε ένα αναδιπλούμενο γκλοπ στην τσέπη.

Διώχθηκαν συλλήβδην.

Σε βάρος της Ιλάρια ασκήθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε ακροαριστερή οργάνωση και απόπειρες πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης σε τέσσερις επιθέσεις.

Στις δύο αποδείχθηκε γρήγορα ότι δεν είχε καμία να ανάμιξη. Όταν συνέβησαν, η ίδια δεν ήταν καν στην Ουγγαρία.

Συνέχισε ωστόσο η δίωξη σε βάρος της για συμμετοχή σε επίθεση κατά δύο νεοναζί, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί αποδεικτικά στοιχεία.

«Δυνητικά θανατηφόρα» τη χαρακτήρισαν οι εισαγγελείς, παρά το γεγονός ότι τα τραύματα ήταν ελαφρά τραύματα και δεν υποβλήθηκαν μηνύσεις.

Η 39χρονη Ιταλίδα πέρασε ένα χρόνο στις ουγγρικές φυλακές, διαβόητες για τις απάνθρωπες συνθήκες τους, μέχρι να αρχίσει η δίκη της στις 29 Ιανουαρίου.

Κλεισμένη σε ένα μικρό κελί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Βουδαπέστης, ήταν συχνά δεμένη, λάμβανε λίγο φαγητό και γύρω της έκαναν «πάρτι» ποντίκια και κατσαρίδες.

Οδηγήθηκε ενώπιον των δικαστών αλυσοδεμένη από τους καρπούς και τους αστραγάλους, με μια σιδερένια αλυσίδα στη μέση για να την τραβάει μια αστυνομικός σαν ζώο…

Ένα όνειδος για τη δημοκρατική Ευρώπη του 21ου αιώνα.

«Σαν σκυλί»

«Είναι σοκαριστικό, την έσερναν σαν σκυλί», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους της Ιλάρια.

«Αντιμετωπίζεται όπως μια επικίνδυνη διεθνής τρομοκράτισσα».

Χαμογελαστή, αψήφησε την εισαγγελική πρόταση για ποινή φυλάκισης 11 ετών.

Δηλώνοντας σταθερά αθώα, αρνήθηκε συμφωνία με τις αρχές, όπως έκανε ένας από τους Γερμανούς συγκατηγορούμενους, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.

Οι δικηγόροι της ζήτησαν μάταια πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα της δίκης με επίσημη μετάφραση στα ιταλικά, καθώς και σε βίντεο, που κυκλοφόρησε ευρέως στην Ουγγαρία, δείχνοντας κουκουλοφόρους να ξυλοκοπούν κατά τα περσινά επεισόδια έναν νεοναζί.

Οι δράστες δεν έχουν καν ταυτοποιηθεί.

«Είναι πολύ περίεργο το ότι στην Ουγγαρία οι νεοναζί κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ οι αντιφασίστες αντιμετωπίζονται με εξαιρετική αυστηρότητα από τις αρχές», τόνισε στην ακροαματική διαδικασία ο Ούγγρος συνήγορος υπεράσπισης, Γκιόργκι Μαγιάρ.

Ο Ρομπέρτο Σάλις, πατέρας της Ιλάρια, δηλώνει σοκαρισμένος. «Στην αίθουσα του δικαστηρίου, κρυμμένοι στο κοινό», ανέφερε, «τέσσερις δεξιοί εξτρεμιστές μας παρακολουθούσαν».

Αν και η κόρη του βρίσκεται στη φυλακή σχεδόν ένα χρόνο, η υπόθεσή της άρχισε να παίρνει δημοσιότητα ακόμη και στην ίδια την Ιταλία μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Ρομπέρτο δημοσιοποίησε επιστολή της για τις φρικτές συνθήκες κράτησής της.

Η ουγγρική Σωφρονιστική Υπηρεσία αρκέστηκε σε διάψευση των ισχυρισμών περί ανθυγιεινών συνθηκών κράτησης.

Όμως από μόνη της η εικόνα της Ιλάρια να οδηγείται αλυσοδεμένη στο δικαστήριο συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», τονίζει ένας από τους δικηγόρους της, ο Εουτζένιο Λόσκο.

«Η κόρη μου αντιμετωπίζεται σαν ζώο», είπε την ημέρα της πρώτης ακρόασης ο Ρομπέρτο Σάλις.

«Το θέμα είναι ότι η [ιταλική] κυβέρνηση και πολλές εφημερίδες προσποιούνται ότι δεν βλέπουν και συνεχίζουν να μιλούν για το αν είναι ένοχη ή όχι, παραβλέποντας εντελώς το γεγονός ότι υπάρχει επαίσχυντη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων».

Μελόνι στη «γωνία»

Οι απάνθρωπες συνθήκες στις κατάμεστες ουγγρικές φυλακές έχουν τεκμηριωθεί και καταγγελθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και από την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παρά, δε, την πλήρη κατάλυση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία επί διακυβέρνησης του εθνικιστική Βίκτορ Όμπραν, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Ιταλίας υπό τη μεταφασίστρια Τζότζια Μελόνι δεν είχε σχεδόν κουνήσει «δαχτυλάκι» για την υπόθεση Ιλάρια Σάλις.

Επί της ουσίας κινητοποιήθηκε υπό το βάρος της λαϊκής οργής που προκάλεσαν στη χώρα της οι εικόνες της αλυσοδεμένης Ιταλίδας.

Κατόπιν εορτής κλήθηκε ο Ούγγρος επιτετραμμένος στο ιταλικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις.

Ο Ιταλός πρέσβης στην Ουγγαρία συνάντησε τον πατέρα της κρατούμενης και επισκέφθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουδαπέστη.

«Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να γίνονται σεβαστά», τόνισε όψιμα ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντόνιο Ταγιάνι.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των «27», την 1η Φεβρουαρίου, η Μελόνι είχε συνάντηση με τον Όρμπαν.

Όμως «ήταν απαράδεκτη η σιωπή της κυβέρνησης και της πρωθυπουργού απέναντι στην κράτηση της Ιλάρια Σάλις εδώ και ένα χρόνο στη Βουδαπέστη», σχολίασε ο Μπράντο Μπενιφέι, επικεφαλής της ομάδας του ιταλικού αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο.

«Αποκαλύπτει», τόνισε, «την πολιτισμική υποταγή σε αντιδημοκρατικούς κόσμους ενός τμήματος της δεξιάς, που ισχυρίζεται ότι έχει θέση στις αίθουσες των ευρωπαϊκών θεσμών».

Είναι παγκοίνως άλλωστε γνωστή η πολιτική «συγγένεια» του εθνικιστή Όμπραν, της μεταφασίστριας Μελόνι, αλλά και του ακροδεξιού αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι.

Το κόμμα του, η Λέγκα, έχει «στο μάτι» την Ιλάρια, την οποία είχε σύρει το 2017 στα δικαστήρια, κατηγορώντας την ψευδώς -όπως αποδείχθηκε- για συμμετοχή σε επίθεση σε κομματικό κιόσκι στη Μόντσα.

Τώρα, καθώς οι φωνές εντείνονται για άμεση μεταφορά της Ιλάρια πίσω στην Ιταλία, σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τη δίκη της στις 24 Μαΐου, η διεύθυνση κατοικίας της κυκλοφορεί σε ακροδεξιούς ιστότοπους.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024