Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παράθυρο συνεργασίας ανοίγει η Ουγγαρία - Ο συμβιβασμός και οι ευρωπαϊκές απειλές

Παράθυρο συνεργασίας ανοίγει η Ουγγαρία – Ο συμβιβασμός και οι ευρωπαϊκές απειλές

Οι Βρυξέλλες έχουν σχεδιάσει στρατηγική για να στοχοθετήσουν τις αδυναμίες της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία είναι ανοικτή στη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την παροχή πακέτου βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα στο Χ ο πολιτικός σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Μπάλαζ Ορμπάν, πολιτικός σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε ότι η Βουδαπέστη έστειλε το Σάββατο πρόταση στις Βρυξέλλες με την οποία δείχνει ότι είναι ανοικτή στη χρήση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το πακέτο παροχής βοήθειας στην Ουκρανία και στην έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότησή του, αν προστεθούν επιπλέον όροι. «Οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν τον εκβιασμό εναντίον της Ουγγαρίας σαν να μην υπάρχει αύριο, παρά το γεγονός ότι προτείναμε έναν συμβιβασμό», τόνισε.

Ευρωπαϊκές απειλές

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγες ώρες αφού οι Financial Times ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να πλήξουν την οικονομία της Ουγγαρίας, σε περίπτωση που η Βουδαπέστη εμποδίσει την παροχή νέας βοήθειας στο Κίεβο στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα.

Οι Βρυξέλλες έχουν σχεδιάσει στρατηγική για να στοχοθετήσουν τις αδυναμίες της Ουγγαρίας, το νόμισμά της και να επιδεινώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα με στόχο να πλήξουν «εργασία και ανάπτυξη», αν η Βουδαπέστη αρνηθεί να άρει το βέτο της για παροχή βοήθειας στο Κίεβο, εξήγησε η εφημερίδα επικαλούμενη έγγραφο που έχουν συντάξει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Τι αναφέρει το κείμενο

Διαβόητος για τις πολιτικές του αντιπαραθέσεις με την ΕΕ στη διάρκεια των 13 ετών που βρίσκεται στην εξουσία ο Ορμπάν έχει αναχθεί σε έντονο επικριτή της στήριξης του μπλοκ προς την Ουκρανία, ενώ επαίρεται για την ενίσχυση των δεσμών της χώρας του με τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το κείμενο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή των FT, σημειώνει ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία την 1η Φεβρουαρίου, άλλοι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων θα δηλώσουν δημοσίως ότι ενόψει της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού (…) δεν μπορούν να φανταστούν» πως θα δοθούν στη Βουδαπέστη ευρωπαϊκοί πόροι.

Ο υπουργός ΕΕ της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Βουδαπέστη δεν γνωρίζει κάτι για την οικονομική απειλή, υπογράμμισε ωστόσο ότι η χώρα του «δεν υποκύπτει στην πίεση».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024