Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Copilot+: Η τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft θα θυμάται ό,τι κάνατε ποτέ στον υπολογιστή σας

Copilot+: Η τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft θα θυμάται ό,τι κάνατε ποτέ στον υπολογιστή σας

Οι νέοι υπολογιστές διαθέτουν εξειδικευμένους επεξεργαστές για την εκτέλεση εφαρμογών ΑΙ απευθείας στο PC, αντί στο υπολογιστικό νέφος

Αφού κατέκτησε το Διαδίκτυο, η τεχνητή νοημοσύνη εισβάλλει στους προσωπικούς υπολογιστές: η Microsoft παρουσίασε μια νέα γενιά Windows PC που ενσωματώνουν τον ψηφιακό βοηθό Copilot και θα θυμούνται όλες τις προηγούμενες ενέργειες του χρήστη για να τον βοηθούν στην εργασία τους.

Οι νέοι υπολογιστές Copilot+, όπως τους ονομάζει η Microsoft, διαθέτουν εξειδικευμένους επεξεργαστές για την εκτέλεση εφαρμογών ΑΙ απευθείας στο PC, αντί στο υπολογιστικό νέφος όπως συμβαίνει σήμερα.

To Copilot, ήδη διαθέσιμο στη μηχανή αναζήτησης Bing, το πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο Edge και τη σουίτα εφαρμογών γραφείου Microsoft 365, απαντά σε ερωτήματα αντλώντας πληροφορίες από το Διαδίκτυο και συντάσσει κείμενα και τραγούδια σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη.

Τη Δευτέρα η Microsoft παρουσίασε δύο δικούς της φορητούς υπολογιστές Surface με επεξεργαστές Arm από την Qualcomm και προανήγγειλε αντίστοιχα μοντέλα από την Dell, την HP, τη Samsung, τη Lenovo και την Acer σε τιμές που ξεκινούν από τα 1.000 δολάρια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας Canalys, οι πωλήσεις υπολογιστών ΑΙ θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια το 2025, οπότε θα αντιστοιχούν στο 40% των πωλήσεων σε όλο τον κόσμο.

O επικεφαλής της Microsoft Σάτια Ναντέλα στην παρουσίαση του Copilot+ στα κεντρικά της εταιρείας στο Σιάτλ (Reuters)

Ανάκληση

Η νέα λειτουργία «Windows Recall» που προσφέρει η Microsoft στα ΑΙ PC δίνει στον ψηφιακό βοηθό «φωτογραφική μνήμη» της προηγούμενης δραστηριότητας του χρήστη, όπως το περιγράφει η εταιρεία.

Απαντώντας σε ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για θέματα ιδιωτικότητας, η Microsoft διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν τα δεδομένα, τα οποία θα αποθηκεύονται στο ίδιο το PC και όχι στο νέφος.

Κάποιοι πάντως δήλωσαν ότι ανησυχούν για κατασκοπεία σε βάρος των χρηστών, με τον Έλον Μασκ να συγκρίνει το σχέδιο της Microsoft με τη δυστοπική σειρά Black Mirror του Netflix.

Το Copilot+ την ανάπτυξη μηχανών που «μας βλέπουν, μας ακούν, σκέφτονται λογικά για τις προθέσεις και το περιβάλλον μας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα στην παρουσίαση της Δευτέρας.

«Περνάμε σε μια εποχή στην οποία οι υπολογιστές όχι μόνο μας καταλαβαίνουν αλλά μπορούν να προβλέπουν και τις επιθυμίες και τις προθέσεις μας» είπε.

Αν και το Copilot βασίστηκε σε τεχνολογία της OpenAI, η Microsoft διευκρίνισε ότι τα νέα PC θα αξιοποιούν και δικά της «μικρά γλωσσικά μοντέλα» που απαιτούν μικρότερη επεξεργαστική ισχύ και εκτελούνται στο ίδιο το PC.

H ανακοίνωση της Microsoft ήρθε μια εβδομάδα αφότου η Google αναβάθμισε τη μηχανή αναζήτησής της στις ΗΠΑ ώστε να δίνει αυτόματες περιλήψεις ιστοσελίδων στη σελίδα αποτελεσμάτων.

Η Google παρουσίασε επίσης το πρωτότυπο ενός εργαλείου AI που μπορεί να συζητά με τον χρήστη για ό,τι εμφανίζεται στην κάμερα του κινητού τηλεφώνου.

Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε επίσης το αναβαθμισμένο ChatGPT της OpenAI, με την ονομασία GPT-4o, το οποίο πλέον μπορεί να συνομιλεί ζωντανά με τον χρήστη και να προσαρμόζει τις απαντήσεις του ανάλογα με τη συναισθηματική του κατάσταση.

inSports

Φοβερός Εμμανουήλ Καραλής και 5,82 μ. στο Fly Athens

Ακόμη ένας σπουδαίος αγώνας από τον Εμμανουήλ Καραλή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024