Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Χαλκίδα: Φωτογραφία ντοκουμέντο από το κύκλωμα των εφοριακών - Στον ανακριτή οι συλληφθέντες

Χαλκίδα: Φωτογραφία ντοκουμέντο από το κύκλωμα των εφοριακών – Στον ανακριτή οι συλληφθέντες

«Δρούσαν σαν μαφία. Μου ζήτησαν να τους δώσω ένα 5% από επιστροφή φόρου», καταγγέλλει επιχειρηματίας. Τα ντοκουμέντα με τις κινήσεις της 56χρονης διεκπαιρεώτριας στη ΔΟΥ που τους «έκαψαν»

Το κατώφλι του ανακριτή πέρασαν το πρωί της Παρασκευής (24/5) οι εφοριακοί και οι δυο ιδιώτες, που συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων στη Χαλκίδα.

Πρόκειται για την 50χρονη Προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, τον 52χρονο Υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους 67, 54 και 50 ετών, μία 56χρονη που είχε τον ρόλο της διεκπεραιώτριας καθώς και έναν 62χρονο λογιστή. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα ένας υπάλληλος της εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Σε βάρος των επτά συλληφθέντων έχει σχηματιστεί δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής φέρονται να είχαν τους ρόλους της αρχηγού και του υπαρχηγού του κυκλώματος.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξεδιπλώνεται μετά από καταγγελίες πολιτών που είχαν πέσει στα δίχτυα της εγκληματικής ομάδας.

Η «εγκέφαλος», η οποία ήταν η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκδίας, μαζί με υπαλλήλους, διεκπεραιωτές και λογιστές, εντόπιζε τους επιχειρηματίες και απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει.

Το φακελάκι που «έκαψε» το κύκλωμα

To in φέρνει στο φως φωτογραφία, στην οποία φαίνεται η διεκπεραιώτρια, που επίσης έχει συλληφθεί, να βγαίνει από το κτήριο της εφορίας της Χαλκίδας κρατώντας έναν φάκελο.

Τον συγκεκριμένο φάκελο, όπως έχει προκύψει από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες που έχουν στα χέρια τους οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., φέρεται να της τον παρέδωσε νωρίτερα η διευθύντρια της ΔΟΥ και να περιείχε 5.000 ευρώ.

Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο με αυτόν τον τρόπο να ήθελαν να ξεπλύνουν κάποια χρήματα.

Η στιγμή που η διεκπεραιώτρια βγαίνει από τη ΔΟΥ Χαλκίδας στις 15 Μαΐου

Παράλληλα, σε βίντεο ντοκουμέντο διακρίνεται ο επιχειρηματίας, που κατήγγειλε το κύκλωμα, να μπαίνει στο αυτοκίνητό του κρατώντας έναν άσπρο φάκελο.

Αυτός ο φάκελος βρέθηκε στο γραφείο της προϊστάμενης στη ΔΟΥ Χαλκίδας όταν έκανε έφοδο η Αστυνομία και όπως διαπιστώθηκε περιείχε 10.000 ευρώ.

Μιλώντας στο Live News ο ίδιος δήλωσε τα εξής: «Νιώθω πάρα πάρα πολύ μεγάλη στεναχώρια, είναι άνθρωποι που τους ξέρουμε χρόνια. Αναγκαστήκαμε να γίνουν αυτά που έγιναν, δεν είναι κάτι απλό για εμένα. Είναι άνθρωποι που τους γνωρίζουμε, ούτε είμαι ένας άνθρωπος εκδικητικός».

H νέα καταγγελία για τη δράση τους

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση στις Αρχές ενός άλλου επιχειρηματία, ο οποίος ανέφερε ότι παρόλο που δικαιούταν επιστροφή 90.000 ευρώ, η απάντηση που έπαιρνε από την εν λόγω ΔΟΥ ήταν αρνητική.

Τότε, σύμφωνα με την κατάθεσή του, εμφανίστηκε ένας υπάλληλος της εφορίας, ο οποίος πήγε με το φορολογούμενο στη διευθύντρια για να «λυθεί το πρόβλημα», με το αζημίωτο φυσικά.

«Συνάντησα την 67χρονη στο γραφείο της. Εκεί, μεταξύ άλλων, μου είπε ότι το κράτος δεν έχει χρήματα και ότι ουσιαστικά αυτές τις υποθέσεις η συγκεκριμένη εφορία της καθυστερεί πάρα πολύ. Επειδή δεν επρόκειτο για μικρό ποσό τη ρώτησα τι πρέπει να κάνω για να προχωρήσει η διαδικασία. Σε αυτό το σημείο μου είπε να πάμε μαζί στο γραφείο της διευθύντριας προκειμένου να γνωριστούμε και να δούμε αν μπορεί να αλλάξει κάτι», κατέθεσε ο επιχειρηματίας.

Τρίτος επιχειρηματίας, που μίλησε στον ΑΝΤ1, περιέγραψε ότι «δρούσαν σαν μαφία εγώ το ένιωσα. Όταν έφυγα από εκεί έφυγα με το σκεπτικό ότι ήταν μαφία. Μου είπαν μην τολμήσεις να μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά, δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα, δεν είχε κάτι άλλο να μου πει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη του κυκλώματος τού είπαν «δεν πρόκειται να πάρεις αυτά που δικαιούσε. Δεν ζήτησα τίποτα να μου διαγράψουν, την επιστροφή μου ζήτησα. Μου ζήτησαν να τους δώσω ένα 5% από επιστροφή φόρου. Μου λέει λέει «τόσα λεφτά θα πάρεις και λίγο είναι» σαν τους χρωστάω χάρη».

«Υπάρχουν τέτοιου είδους ‘’δωράκια’’»

Ο Αθανάσιος Τάρτης, δικηγόρος της εφόρου κι ενός ακόμη στελέχους της Εφορίας της Χαλκίδας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα όσα αναφέρουν οι εντολείς τους από την δική τους πλευρά.

«Η εντολέας μου αυτό που λέει είναι αυτό που συνήθως γίνεται, ότι υπάρχουν τέτοιου είδους ‘’δωράκια’’ πολλές φορές, άλλα όχι κατ’ απαίτηση δική τους. Σήμερα αυτό που θα κριθεί είναι αν μέχρι να γίνει το δικαστήριο τους θα παραμείνουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους».

Ο δικηγόρος για τις κατηγορίες των εντολέων του εξήγησε: «Η δίωξη είναι ιδιαίτερα βαρύτατη κι αυτό δεν έχει να κάνει με το ποσό. Έχει να κάνει με το αν παρενέβη τα καθήκοντά της στην υπηρεσία δωροδοκούμενη. Αυτό είναι κακούργημα κι αντιμετωπίζουμε παραπάνω του ενός. Έχουμε την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τη διακεκριμένη περίπτωση δωροληψίας και την εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος».

Η θέση των εντολέων του κ. Τάρτη όσον αφορά τα κακουργήματα που τους βαραίνουν, είναι: «Αρνούνται απολύτως ότι ουδέποτε εκβίασαν ή πίεσαν κάποιον να τους δώσει χρήματα».

Για τα ποσά των περιπτώσεων που εμπεριέχονται μέσα στην δικογραφία της υπόθεσης, όπως ανέφερε ο δικηγόρος, είναι κάτι λιγότερα από 100 χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον με βάση την δικογραφία είναι ένα είναι το περιστατικό. Κι επεξήγησε ο δικηγόρος:

«Όπου υπάρχει δωροληψία, τότε υπάρχει και δωροδοκία, που είναι επίσης ένα ποινικό αδίκημα. Η σύλληψή τους έγινε στα πλαίσια του αυτοφώρου, όταν εμφανίστηκε ένας επιχειρηματίας στην Εφορία, πήγε στο γραφείο της Εφόρου, άφησε κάποια χρήματα και συνάντησε συμπωματικά κάποιους αστυνομικούς και τους είπε ‘’μόλις πήγα στην έφορο και την ‘’λάδωσα’’  και της έδωσα 10 χιλιάδες ευρώ’’. Μόνο που εκεί ο αστυνομικός δεν συνέλαβε τον επιχειρηματία, ενώ είναι υποχρεωμένος να το κάνει και είναι παράβαση καθήκοντος».

«Η δική μας η θέση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κύκλωμα. Για να υπάρχει εγκληματική οργάνωση στο Δημόσιο έχει νομολογηθεί από τα ελληνικά δικαστήρια ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον διάρκεια ενός χρόνου», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Sports in

Ελλάδα – Πολωνία 78-73: Θετικό δείγμα ενόψει Προολυμπιακού (vid)

Η Ελλάδα παρουσίασε ένα καλό πρόσωπο (πλην του πρώτου δεκαλέπτου) στο πρώτο της φιλικό και επιβλήθηκε με 78-73 της Πολωνίας στο ΣΕΦ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024