Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Χαλκίδα: «Μου είπαν μην τολμήσεις να μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά» - Νέες αποκαλύψεις για τη δράση των εφοριακών

Χαλκίδα: «Μου είπαν μην τολμήσεις να μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά» – Νέες αποκαλύψεις για τη δράση των εφοριακών

Σήμερα οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν

Σε έναν πραγματικό εφιάλτη για επιχειρηματίες της Εύβοιας είχε μετατραπεί η εγκληματική οργάνωση των εφοριακών με έδρα την ΔΟΥ Χαλκίδας, η δράση της οποίας ξεκινά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023.

Καθώς περνούν οι μέρες, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για τη δράση των μελών της οργάνωσης, με τους διαλόγους να είναι χαρακτηριστικοί και να τους «καίνε».

Σήμερα (24/5), οι συλληφθέντες -πέντε εφοριακοί και δύο λογιστές- θα περάσουν την πόρτα του ανακριτή στη Χαλκίδα προκειμένου να απολογηθούν. Και οι επτά αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για την 50χρονη Προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, τον 52χρονο Υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους 67, 54 και 50 ετών, μία 56χρονη που είχε τον ρόλο της διεκπεραιώτριας καθώς και έναν 62χρονο λογιστή. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα ένας υπάλληλος της εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Παράλληλα, οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κάνουν «φύλλο και φτερό» τα αρχεία της ΔΟΥ, ενώ οι διωκόμενοι προϊστάμενοι έχουν ήδη παυθεί από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων έχει απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ta 90.000 ευρώ και η μαφία

Εν τω μεταξύ, τα στόματα έχουν αρχίσει και ανοίγουν, με τους επιχειρηματίες να καταθέτουν πώς έπεσαν στα «δίχτυα» της σπείρας.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση στις Αρχές ενός, ο οποίος ανέφερε του ότι παρόλο που δικαιούταν επιστροφή 90.000 ευρώ, η απάντηση που έπαιρνε από την εν λόγω ΔΟΥ ήταν αρνητική. Τότε, σύμφωνα με την κατάθεσή του, εμφανίστηκε ένας υπάλληλος της εφορίας, ο οποίος πήγε με το φορολογούμενο στη διευθύντρια για να «λυθεί το πρόβλημα», με το αζημίωτο φυσικά.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα, ζητά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων της εφορίας Χαλκίδας

«Συνάντησα την 67χρονη στο γραφείο της. Εκεί, μεταξύ άλλων, μου είπε ότι το κράτος δεν έχει χρήματα και ότι ουσιαστικά αυτές τις υποθέσεις η συγκεκριμένη εφορία της καθυστερεί πάρα πολύ. Επειδή δεν επρόκειτο για μικρό ποσό τη ρώτησα τι πρέπει να κάνω για να προχωρήσει η διαδικασία. Σε αυτό το σημείο μου είπε να πάμε μαζί στο γραφείο της διευθύντριας προκειμένου να γνωριστούμε και να δούμε αν μπορεί να αλλάξει κάτι», κατέθεσε ο επιχειρηματίας.

Άλλος επιχειρηματίας, που μίλησε στον ΑΝΤ1, περιέγραψε ότι «δρούσαν σαν μαφία εγώ το ένιωσα. Όταν έφυγα από εκεί έφυγα με το σκεπτικό ότι ήταν μαφία. Μου είπαν μην τολμήσεις να μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά, δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα, δεν είχε κάτι άλλο να μου πει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη του κυκλώματος το’υ είπαν «δεν πρόκειται να πάρεις αυτά που δικαιούσα. Δεν ζήτησα τίποτα να μου διαγράψουν, την επιστροφή μου ζήτησα. Μου ζήτησαν να τους δώσω ένα 5% από επιστροφή φόρου. Μου λέει λέει «τόσα λεφτά θα πάρεις και λίγο είναι» σαν τους χρωστάω χάρη».

Διάλογοι που τους «καίνε»

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ των συλληφθέντων για το πως εντόπιζαν τα θύματα τους.

Σε μία από τις φερόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε η διευθύντρια με τον λογιστή που συμμετείχε στο κύκλωμα, συζητούν πως ο … έχει στην τράπεζα 75.000 ευρώ κι ότι «Α, έχει λεφτουδάκια».

Λογιστής: Ο … ήταν να έρθει, να πάρουμε τηλέφωνο τον … δεν ήρθε. Οπότε…

Διευθύντρια: Ο … έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.

Λογιστής: Πόσα έχει;

Διευθύντρια: 75

Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.

Διευθύντρια: Έχει λεφτουδάκια.

Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;

Διευθύντρια: Ναι, έχει.

Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;

Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.

Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.

Διευθύντρια: Ναι, δεν ξέρω.

Λογιστής: Και εγώ αυτές τις επιφυλάξεις έχω.

Σε άλλη συνομιλία καταγράφεται και ο πολυδάπανος τρόπος ζωής του Υποδιευθυντή της ΔΟΥ, ο οποίος έκανε ακριβές αγορές και ακριβά ταξίδια που δεν συμβάδιζαν με τον μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου και μάλιστα τόσο η «εγκέφαλος» όσο και άλλα μέλη του κυκλώματος είχαν αρχίσει να φοβούνται ότι θα γίνουν αντιληπτοί από τις δικές τους κραυγαλέες σπατάλες:

Διευθύντρια ΔΟΥ: Τι ευχάριστο; Δεν μου λες, ο Υποδιευθυντής τι δουλειά έχει στο Σικάγο;

Υπάλληλος ΔΟΥ: Σικάγο πήγε;

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι

Υπάλληλος ΔΟΥ: Εσύ να τα δεις και εγώ

Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι

Υπάλληλος ΔΟΥ: Εσύ να τα δεις και εγώ

Διευθύντρια ΔΟΥ: Έχει πάει σε ένα ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ την ημέρα.

Υπάλληλος ΔΟΥ: Πω και θέλεις να του δώσεις και πολλά ε; Χίλια δώσε του και βάστα το χίλιαλο. Θα σε πνίξω άμα του δώσεις περισσότερα.

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων

Σημειώνεται, ότι η Αρχή για το Ξέπλυμα, ζητά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων της εφορίας Χαλκίδας για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι αποκόμισαν χρηματικά ποσά από εγκληματικές δραστηριότητες, τα οποία ανέμειξαν με άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, τα ιδιοποιήθηκαν παρανόμως και τα χρησιμοποίησαν στις εν γένει οικονομικές δραστηριότητες τους σκοπεύοντας στη νομιμοποίηση τους.

«Υπάρχουν τέτοιου είδους ‘’δωράκια’’»

Ο Αθανάσιος Τάρτης, δικηγόρος της εφόρου κι ενός ακόμη στελέχους της Εφορίας της Χαλκίδας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα όσα αναφέρουν οι εντολείς τους από την δική τους πλευρά.

«Η εντολέας μου αυτό που λέει είναι αυτό που συνήθως γίνεται, ότι υπάρχουν τέτοιου είδους ‘’δωράκια’’ πολλές φορές, άλλα όχι κατ’ απαίτηση δική τους. Σήμερα αυτό που θα κριθεί είναι αν μέχρι να γίνει το δικαστήριο τους θα παραμείνουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους».

Ο δικηγόρος για τις κατηγορίες των εντολέων του εξήγησε: «Η δίωξη είναι ιδιαίτερα βαρύτατη κι αυτό δεν έχει να κάνει με το ποσό. Έχει να κάνει με το αν παρενέβη τα καθήκοντά της στην υπηρεσία δωροδοκούμενη. Αυτό είναι κακούργημα κι αντιμετωπίζουμε παραπάνω του ενός. Έχουμε την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τη διακεκριμένη περίπτωση δωροληψίας και την εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος».

Η θέση των εντολέων του κ. Τάρτη όσον αφορά τα κακουργήματα που τους βαραίνουν, είναι: «Αρνούνται απολύτως ότι ουδέποτε εκβίασαν ή πίεσαν κάποιον να τους δώσει χρήματα».

Για τα ποσά των περιπτώσεων που εμπεριέχονται μέσα στην δικογραφία της υπόθεσης, όπως ανέφερε ο δικηγόρος, είναι κάτι λιγότερα από 100 χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον με βάση την δικογραφία είναι ένα είναι το περιστατικό. Κι επεξήγησε ο δικηγόρος:

«Όπου υπάρχει δωροληψία, τότε υπάρχει και δωροδοκία, που είναι επίσης ένα ποινικό αδίκημα. Η σύλληψή τους έγινε στα πλαίσια του αυτοφώρου, όταν εμφανίστηκε ένας επιχειρηματίας στην Εφορία, πήγε στο γραφείο της Εφόρου, άφησε κάποια χρήματα και συνάντησε συμπωματικά κάποιους αστυνομικούς και τους είπε ‘’μόλις πήγα στην έφορο και την ‘’λάδωσα’’  και της έδωσα 10 χιλιάδες ευρώ’’. Μόνο που εκεί ο αστυνομικός δεν συνέλαβε τον επιχειρηματία, ενώ είναι υποχρεωμένος να το κάνει και είναι παράβαση καθήκοντος».

«Η δική μας η θέση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κύκλωμα. Για να υπάρχει εγκληματική οργάνωση στο Δημόσιο έχει νομολογηθεί από τα ελληνικά δικαστήρια ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον διάρκεια ενός χρόνου», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Ο Στράτος Μαυροειδάκος, Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, ανέφερε σχετικά με την υπόθεση: «Μετά από ανώνυμη καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων  της Αστυνομίας άρχισε να κάνει την έρευνα, αν υφίσταται αυτή η καταγγελία και μέσα από ανακριτικές μεθόδους να αποδώσουν κάποιες κατηγορίες και να φθάσουν στην σύλληψη».

«Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης θα πρέπει να υπάρχει η δομή, ο αρχηγός της οργάνωσης που αποδίδεται από το κατηγορητήριο και να υπάρχουν και τα στελέχη. Οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είναι πάντα ενήμερος ο εισαγγελέας από την πρώτη στιγμή», ξεκαθάρισε ο κ. Μαυροειδάκος.

inSports

«Τρέλα» στην Κρήτη για τον Ολυμπιακό: Οι ευρωκούπες έκαναν τον γύρο του νησιού (pics+vids)

Χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού έβγαλαν φωτογραφίες και βίντεο με τις κούπες του Conference και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024