Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ελλάδα: Πλήρης ημερών έφυγε ο αρχαιολόγος Σερ Τζον Μπόρντμαν, με έργο στη Ελλάδα

Ελλάδα: Πλήρης ημερών έφυγε ο αρχαιολόγος Σερ Τζον Μπόρντμαν, με έργο στη Ελλάδα

Ο αρχαιολόγος της κλασσικής σχολής Τζον Μπόρντμαν έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 97 ετών, αφήνοντας έργο και στην Ελλάδα.

Ο Τζον Μπορντμαν ήταν ένας ονομαστός κλασικός αρχαιολόγος που καθοδήγησε πολλές γενιές αποφοίτων της Οξφόρδης.

Σπούδασε στο Chigwell School στο Essex και στο Magdalene College του Cambridge κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον πόλεμο. Μετά την θητεία του, πραγματοποίησε έρευνα στην Ελλάδα και υπηρέτησε ως βοηθός διευθυντής της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα από το 1952 έως το 1955. Την ίδια χρονιά διορίστηκε Βοηθός Φύλακα (επιστημονική βαθμίδα) στο Μουσείο Ashmolean.

Έγινε reader (βαθμίδα διδασκαλίας) στην Κλασική Αρχαιολογία στην Οξφόρδη το 1959 και το 1978 διορίστηκε καθηγητής Lincoln στην Κλασική Αρχαιολογία και Τέχνη, διαδεχόμενος τον Μάρτιν Ρόμπερτσον.

To έργο ενός μεγάλου αρχαιολόγου με εξειδίκευση στην αρχαϊκή και κλασική ελληνική τέχνη

Ο κος Μπορντμαν είχε κάνει ανασκαφές στις αρχές της καριέρας του στο Εμπορειό της Χίου και στην Τόκρα της Λιβύης, αλλά τα ενδιαφέροντά του ήταν κυρίως σε σχέση με την ιστορία της τέχνης. Το θεματικό και γεωγραφικό εύρος τους ήταν τεράστιο, από τη ζωγραφική αγγείων και τους χαραγμένους πολύτιμους λίθους όλων των περιόδων μέχρι τη γλυπτική της Κεντρικής Ασίας και τον αρχαίο κινεζικό χαλκό.

Η παγκόσμια προοπτική του σκιαγραφήθηκε στο βιβλίο του The World of Ancient Art (2006). Αλλά ήταν η εξειδίκευσή του στην αρχαϊκή και κλασική ελληνική τέχνη, και ιδίως στην αττική κεραμική, που του εξασφάλισε τη φήμη. Τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη το 1989.

Από την εξηνταετή σχέση του με την Thames and Hudson προέκυψαν περισσότερα από δώδεκα βιβλία, συμπεριλαμβανομένων επτά τόμων για την ελληνική αγγειογραφία και γλυπτική στη σειρά World of Arts, τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Συνολικά έγραψε περίπου 45 βιβλία, συνέγραψε άλλα 17 και παρήγαγε πάνω από τριακόσια άρθρα και κεφάλαια βιβλίων.

Το Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae και το Αρχείο Beazley

Ο σερ Τζον υπήρξε ηγέτης της διεθνούς κοινότητας της κλασικής αρχαιολογίας. Βοήθησε στην επιτυχή ολοκλήρωση του Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae – ενός έργου μνημειώδους κλίμακας και πολυπλοκότητας – και μαζί με τον Martin Robertson συμμετείχε στενά στη διαμόρφωση του Αρχείου Beazley ως επιστημονικού πόρου μετά το θάνατο του σερ Τζον Μπίζλι το 1970.

Μετά τη συνταξιοδότησή του το 1994, ο John συνέχισε να συνδέεται με το Beazley Archive, το μετέπειτα Κέντρο Έρευνας Κλασικής Τέχνης, εργαζόμενος εκεί σχεδόν καθημερινά μέχρι την έναρξη της πανδημίας το 2020. Από αυτή τη βάση ολοκλήρωσε πολυάριθμα έργα σχετικά με τους χαραγμένους πολύτιμους λίθους – το πιο σταθερό ερευνητικό του ενδιαφέρον – πολλά σε συνεργασία με τη Δρ Κλώντια Βάγκνερ.

Άφησε πίσω τρία παιδιά και πολλά εγγόνια.

Η Μπρούνι Ρίντγκουέι και ο Τζον Μπορντμαν με χορευτές από τη Γεωργία στο συμπόσιο «Κολχίς, 5ο Διεθνές Συμπόσιο για την Αρχαία Ιστορία της παραλιακής ζώνης της Μαύρης Θάλασσας, 1987».

 Μια σπάνια συνέντευξή του στην Ελλάδα

Μιλώντας στην Καθημερινή και τον Νίκο Βατόπουλο, ο αρχαιολόγος είχε αναφέρει απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις πως «Η «δική μας» ματιά, δηλαδή των λογίων, έχει επηρεαστεί, καλώς ή κακώς, από τη στιγμή που η σύγχρονη εποχή εγείρει νέα ερωτήματα που δεν είχαν τεθεί παλαιότερα. Το κοινό με τη σειρά του εξοικειώνεται σταδιακά μέσα από τα τηλεοπτικά προγράμματα» θέτοντας εαυτόν υπέρ της εκλαΐκευσης της επιστήμης σε πλατύ κοινό, κάτι που έκανε και με τα βιβλία του για την αρχαία και κλασσική τέχνη.

Ενώ μια συμβουλή που έδωσε ως προς το «τι οφείλει να κάνει η Ελλάδα για την κληρονομιά της» συμβούλεψε τον ελληνικό λαό να αποδεχθεί πως η κλασσική περίοδος ανήκει σε όλο τον κόσμο. «Να την προστατεύει και να είναι πιο γενναιόδωρη απέναντί της. Υπάρχουν πολλά που παραμένουν κλειδωμένα σε υπόγεια, οι μελετητές δημοσιεύουν με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος, από την Καλιφόρνια ως τη Ρωσία, είναι και εκείνοι κληρονόμοι της ίδιας κλασικής παράδοσης όπως και οι σύγχρονοι Ελληνες» είπε ο κορυφαίος καθηγητής αρχαιολογίας.

Το Κολλέγιο Λίνκολν της Οξφόρδης ιψώνοντας τις σημαίες μεσίστιες δήλωσε ότι ανακοινώνει με θλίψη «τον θάνατο, στις 23 Μαΐου 2024, του Sir John Boardman OBE FBA. Ο σερ Τζον ήταν καθηγητής αρχαιολογίας του Lincoln από το 1978 έως το 1994 και εξελέγη επίτιμος εταίρος του Κολεγίου κατά τη συνταξιοδότησή του. Θα ακολουθήσει πλήρης εκτίμηση του (έργου του) σερ Τζον.

Το Κολλέγιο θα υψώσει τη σημαία μεσίστια προς τιμήν του και εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους φίλους και την οικογένειά του».

inSports

«Τρέλα» στην Κρήτη για τον Ολυμπιακό: Οι ευρωκούπες έκαναν τον γύρο του νησιού (pics+vids)

Χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού έβγαλαν φωτογραφίες και βίντεο με τις κούπες του Conference και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024