Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη, Έθιμα στον Κύκλο του Χρόνου»

«Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη, Έθιμα στον Κύκλο του Χρόνου»

Μια διαφορετική εκδήλωση για τα έθιμα και τις παραδόσεις του κρητικού τόπου.

Ξεχασμένες μελωδίες, «ομιλούσες» εικόνες, λόγος και τραγούδια του παλιού καιρού συνοδεύουν την πρωτότυπη παρουσίαση του ογκώδους πολύχρωμου τόμου «Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη, Έθιμα στον Κύκλο του Χρόνου» του Νίκου Ψιλάκη.

Η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, η Παγκρήτιος Ένωσις, και το σωματείο για την Κρητική Ιστορία, Παράδοση και Λαογραφία «Δροσουλίτες» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 7.00 το απόγευμα στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του Παρνασσού, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8.

Πρόκειται για μια εκδήλωση μέθεξης στον παραδοσιακό πολιτισμό της Μεγαλονήσου με ιδιαίτερες αναφορές σε τελετουργίες που έλκουν την καταγωγή τους από την απώτερη αρχαιότητα, κυρίως από τα αρχαϊκά, τα κλασικά, τα βυζαντινά χρόνια και αποτελούν αληθινό πλούτο ψυχής για τη σημερινή Κρήτη αλλά και, γενικότερα, για ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο.

Λιτανεία αναμμβρίας στην Κρήτη

100 σπάνιες εικόνες από τελετουργίες και έθιμα

Ο Νίκος Ψιλάκης θα προβάλει 100 σπάνιες εικόνες από τελετουργίες και έθιμα που αναδεικνύουν τις παμπάλαιες καταβολές του παραδοσιακού μας πολιτισμού, τις αξίες και τη σχέση του με τον φυσικό κόσμο.

Ο Αντώνης Μαρτσάκης θα τραγουδήσει το ξεχασμένο για έναν και πλέον αιώνα κρητικό καλωσόρισμα της άνοιξης, ένα εντυπωσιακό λαϊκό άσμα που αποτυπώνει την ευγένεια του αγροτικού μας πολιτισμού.

Οι «Δροσουλίτες» θα αποδώσουν ένα ριζίτικο – αναφορά σε κρητικό πανηγύρι.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οιΔρ. Γιώργος Αικατερινίδης, π. Δ/ντής Ερευνών του ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών, Πέτρος Μανταίος, Δημοσιογράφος και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Συντονίζει ο Αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Μανώλης Χατζηνάκης, φιλόλογος, πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού.

Περισχοινισμός

Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη

Το βιβλίο «Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη» είναι καρπός συστηματικής μελέτης που ξεκίνησε ο Νίκος Ψιλάκης πριν από 40 και πλέον χρόνια. Στις 610 σελίδες μεγάλου σχήματος τεκμηριώνονται και αναλύονται όλα τα έθιμα λαϊκής λατρείας της Κρήτης, με πυκνές αναφορές στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και ανάλογες συγκρίσεις.

Πρόκειται για μια επιστημονική και παράλληλα ποιητική προσέγγιση του λαϊκού πολιτισμού, εμπλουτισμένη με εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό υψηλής τεκμηριωτικής και καλλιτεχνικής αξίας, μια συνολική μελέτη που βασίστηκε στην πρωτογενή επιτό­πια έρευνα και στην εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση άγνωστων εν πολλοίς πτυχών του λαϊκού πολιτισμού.

Δεν είναι μόνον οι περι­γραφές, αποτέλεσμα επίμονων ερευνητικών προ­σπαθειών, αλλά και η διεισδυτική ματιά του συγγραφέα, που αναζητά τις ρίζες των εθίμων στον αρχαιότερο κόσμο, όπως αναζητά και λα­τρευτικές προεκτά­σεις και το κοινωνικό περιεχόμενο της λαϊ­κής λατρείας.

Κολύμπημα προβάτων

Σε μια εποχή που πολλά από τα παλαιά έθιμα όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας βρίσκονται σε υποχώρηση και παράλληλα αναδύονται διαρκώς  νέα πρότυπα προβάλλει ως αναγκαιότητα ο προβληματισμός για τη διατήρηση του άυλου εθιμικού πλούτου που αποτέλεσε όχι μόνο βασικό δομικό υλικό της πολιτιστικής μας ταυτότητας αλλά και στοιχείο κοινωνικής συνοχής.

Την εκδήλωση στηρίζουν οι

Ένωση των Απανταχού Σφακιανών, Σύλλογος Κρητών Επιστημόνων, Σύλλογος Βιαννιτών Αττικής «ο Διαβάτης», Σύλλογος Ιεραπετριτών Αθήνας, Σύλλογος Φουρνιωτών και φίλων Φουρνής, Σύλλογος Τουρλωτιανών Αττικής, Σύλλογος Ανωγειανών της Αθήνας «το Ιδαίον Άντρον», Σύλλογος Στειακών Αττικής «η Πραισσός», Σύλλογος Λασιθιωτών Αττικής «ο Δικταίος», Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω, Ένωση Κρητών Βριλησσίων, Σύλλογος Κρητών Ελληνικού «ο Ψηλορείτης», Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «ο Καζαντζάκης», Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, Λαογραφικό Μουσείο Αιγάλεω, Σύλλογος Πεδιαδιτών Αθήνας.

inSports

Μαρινάκης: «Γράψαμε ιστορία με τα δύο ευρωπαϊκά, ο Ολυμπιακός να συνεχίσει να κάνει τα όνειρα πραγματικότητα»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τον Ολυμπιακό σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια και έστειλε το δικό του πολύ ιδιαίτερο μήνυμα μέσα από τα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024