Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εάν γνωρίζετε να χειρίζεστε την τεχνητή νοημοσύνη, ίσως ο μισθός σας αυξηθεί κατά 25%

Εάν γνωρίζετε να χειρίζεστε την τεχνητή νοημοσύνη, ίσως ο μισθός σας αυξηθεί κατά 25%

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η παραγωγικότητα στους κλάδους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην τεχνητή νοημοσύνη αυξάνεται 4,8 φορές ταχύτερα από ό,τι σε άλλους τομείς

Στην περίπτωση που ακούτε για πρώτη φορά τον όρο «τεχνητή νοημοσύνη», ίσως μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου σπεύσετε να μάθετε τα πάντα γύρω από αυτόν.

Σύμφωνα με νέα έρευνα οι θέσεις εργασίας που απαιτούν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν σημαντικά υψηλότερους μισθούς από εκείνες που δεν απαιτούν.

Η εταιρεία συμβούλων PwC μελέτησε αγγελίες, που δημοσιεύτηκαν πέρυσι, για μια σειρά από επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων προγραμματιστών, δικηγόρων και λογιστών.

Διαπίστωσε ότι οι μισθοί για τους ρόλους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη ήταν κατά μέσο όρο 25% υψηλότεροι στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι για άλλες του ίδιου τομέα που δεν απαιτούσαν αυτές τις δεξιότητες.

Στη Βρετανία ήταν κατά 14% υψηλότεροι και στον Καναδά κατά 11%.

Οι διαφορές ήταν μεγαλύτερες στο επάγγελμα του δικηγόρου και του οικονομικού αναλυτή. Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι στις Ηνωμένες Πολιτείες με δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να κερδίσουν 49% αύξηση μισθού ενώ οι οικονομικοί αναλυτές 33%.

Η έκθεση της PwC βασίζεται σε ανάλυση περισσότερων από 500 εκατομμυρίων αγγελιών εργασίας σε 15 χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

Μεταξύ 2012 και 2023, ο αριθμός των θέσεων εργασίας —που απαιτούν γνώσεις τεχνητής νοημοσύνης— αυξήθηκε 3,5 φορές ταχύτερα από το σύνολο όλων των θέσεων εργασίας στις χώρες που μελετήθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση.

Ορισμένα επαγγέλματα θα μπορούσαν να δουν αύξηση έως και 49%

Ο Barret Kupelian, επικεφαλής οικονομολόγος της PwC UK, σημείωσε επίσης ότι «το μενού των δεξιοτήτων που απαιτούνται από τους εργοδότες στα επαγγέλματα που εκτίθενται στην Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει περίπου 25% ταχύτερα από εκείνα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν».

«Καθώς η ανάκαμψη της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζεται, η τάση αυτή είναι πιθανό να ενταθεί, δημιουργώντας νέους ρόλους», πρόσθεσε μιλώντας στο CNN.

Ευλογία για την παραγωγικότητα

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η παραγωγικότητα στους κλάδους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην τεχνητή νοημοσύνη αυξάνεται 4,8 φορές ταχύτερα από ό,τι σε άλλους τομείς.

Μια εταιρεία γίνεται πιο παραγωγική εάν παράγει την ίδια ποσότητα αγαθών ή υπηρεσιών, με λιγότερο προσωπικό ή με τους υπαλλήλους της να εργάζονται λιγότερες ώρες. Η υψηλότερη παραγωγικότητα της εργασίας είναι ο βασικός μοχλός για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

«Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της αύξησης των πραγματικών μισθών και τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως όταν ο αριθμός των ωρών εργασίας σε μια οικονομία μπορεί να μειώνεται καθώς ο πληθυσμός γερνάει», δήλωσε ο Randall Kroszner, μέλος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, σε ομιλία του την Τρίτη.

Η βελτίωση της παραγωγικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική για ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αυξάνεται πολύ πιο αργά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι το κομμάτι που λείπει από το παζλ της παραγωγικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, δίνοντας ώθηση στην οικονομία, τους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο», δήλωσε οικονομολόγος της PwC.

inSports

Δεν πάει στο Προολυμπιακό ο Παπαπέτρου – «Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική» (pic)

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μείνει εκτός του Προολυμπιακού τουρνουά με την Εθνική, εξήγησε με ανάρτησή του ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024