Σάββατο 01 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής»

«Ο νόμος είναι ρωσικός στην ουσία του και που αντιβαίνει στο Σύνταγμά μας», είπε η Ζουραμπισβίλι σε τηλεοπτικό διάγγελμα

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ανακοίνωσε σήμερα (18/5) ότι έθεσε βέτο στον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένης επιρροής», που οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις σε αυτή τη χώρα του Καυκάσου.

«Σήμερα θέτω βέτο (…) στον νόμο που είναι ρωσικός στην ουσία του και που αντιβαίνει στο Σύνταγμά μας», είπε η Ζουραμπισβίλι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Οι επικριτές του τον αποκαλούν «ρωσικό νόμο» λόγω της ομοιότητάς του με έναν νόμο

Πρόκειται ωστόσο για ένα συμβολικό βέτο εκ μέρους της φιλοευρωπαίας προέδρου, που είναι σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση, καθώς το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό όνειρο», το οποίο είχε καταθέσει το νομοσχέδιο, λέει πως έχει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο ώστε να το ανατρέψει.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε την Τρίτη από τη Βουλή, καταγγέλθηκε από τους επικριτές του ότι έχει σκοπό να απομακρύνει τη Γεωργία από την Ευρώπη και να τη σύρει προς τη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι

Οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις εδώ και πάνω από έναν μήνα στη Γεωργία, με χιλιάδες ανθρώπους -κυρίως νέους- να κατεβαίνουν στον δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι αντιδράσεις της Δύσης

Το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΗΕ καταδίκασαν την πρωτοβουλία αυτή της γεωργιανής κυβέρνησης.

Ο νόμος υποχρεώνει τις ΜΚΟ ή ΜΜΕ που λαμβάνουν άνω του 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να καταγραφούν ως «οργάνωση που επιδιώκει τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» και να υποβάλλονται σε διοικητικό έλεγχο.

Οι επικριτές του τον αποκαλούν «ρωσικό νόμο» λόγω της ομοιότητάς του με έναν νόμο που ψηφίστηκε στη Ρωσία προκειμένου να καταστείλει κάθε αντίπαλη φωνή.

Πρόταση για τροπολογίες

Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι πρότεινε τροπολογίες στο σχέδιο νόμου προειδοποίησε όμως κατά ενδεχόμενων «τεχνητών διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε είπε πως είναι έτοιμος για πιθανές αλλαγές.

Πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία είναι επίσημη υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Δεκέμβριο του 2023 και φιλοδοξεί επίσης να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Sports in

Τι ενώνει και τι χωρίζει τους Κρόος και Ρόις πριν το φινάλε! (pics)

Ο Τόνι Κρόος και ο Μάρκο Ρόις έχοντας φτάσει στα 35, ανακοίνωσαν ότι αποχαιρετούν τους συλλόγους που έκαναν μεγάλη καριέρα, σε ένα ιστορικό ματς και για τους δύο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 01 Ιουνίου 2024