Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας»

Πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας»

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Νίκο Ανδρουλάκη, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για το θέμα

Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας».

«Η καθιέρωση ενός πράγματι παγκόσμιου εορτασμού, στα πρότυπα αντίστοιχων εορτασμών άλλων γλωσσών, θα αποτελούσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην μακρά συμβολή της ελληνικής στην καλλιέργεια και την προαγωγή του παγκόσμιου πολιτισμού», επισημαίνεται στην επιστολή.

Να σημειωθεί ότι η 9η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού.

Το κείμενο της επιστολής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

Προς

Τον Πρόεδρο της Βουλής

κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η ελληνική γλώσσα αποτελεί πανθομολογουμένως μια γλώσσα με ξεχωριστή σημασία για την ανάπτυξη και εξέλιξη του πανανθρώπινου πολιτισμού. Η Ελληνική υπήρξε διαχρονικά η γλώσσα της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας, των τεχνών και των επιστημών, μέσω της οποίας η παγκόσμια κοινότητα κατέστη κοινωνός του ελληνικού πολιτισμού αλλά και πανανθρώπινων αξιών, ενώ ομιλείται αδιάλειπτα εδώ και αιώνες.

Το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης και εορτασμού της ελληνικής γλώσσας, όπως αναδεικνύεται με το πρόσφατο και εμπεριστατωμένο άρθρο του καταξιωμένου ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας, κ. Γ. Μπαμπινιώτη (το οποίο επισυνάπτεται) είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας, όχι μόνο για τον πανταχού ελληνισμό, αλλά και για τον παγκόσμιο χώρο.

Η καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Δ. Σολωμού, ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» μέσω της υπ’ αριθμ. ΑΣ17889/24.04.2017 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών (ΦΕΚ Β’ 1384), αποτελεί σήμερα, παρά την δοθείσα ονοματολογία, έναν αμιγώς εσωτερικό, ελληνικό εορτασμό.

Δυστυχώς, η μέσω της ανωτέρω ΚΥΑ δέσμευση ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα μεριμνούσε, ώστε να καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ή της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), δεν υλοποιήθηκε ούτε από την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε από τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας που τη διαδέχθηκαν.

Κατά τούτο, θεωρούμε ότι η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να απευθυνθεί, με ομόφωνο ψήφισμα και από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών, στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και, συγκεκριμένα, στον ΟΗΕ και την UNESCO, με αίτημα ακριβώς την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας».

Η καθιέρωση ενός πράγματι παγκόσμιου εορτασμού, στα πρότυπα αντίστοιχων εορτασμών άλλων γλωσσών, θα αποτελούσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην μακρά συμβολή της Ελληνικής στην καλλιέργεια και την προαγωγή του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, αναγκαίες προς τούτο ενέργειες.

Sports in

Μια πολύ μεγάλη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό

Τα 17 μετάλλια που έχει κατακτήσει η χώρα μας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοίγουν νέους ορίζοντες στην ελληνική κολύμβηση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024