Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα κατά του ρατσισμού ανακοίνωσε η FIFA

Μέτρα κατά του ρατσισμού ανακοίνωσε η FIFA

Αυτά είναι τα νέα μέτρα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου κατά των ρατσιστικών φαινομένων στα γήπεδα.

Η καταστολή του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο, η οποία περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την καθιέρωσή του ως συγκεκριμένο έγκλημα που περιλαμβάνεται στους πειθαρχικούς κώδικες όλων των ομοσπονδιών και εφοδιάζεται με τις δικές του «ειδικές και αυστηρές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των χαμένων αγώνων» στα χαρτιά, αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα (17/5) από το συνέδριο της FIFA, στην Μπανγκόκ.

Αποφασισμένη να βάλει τέλος στις ρατσιστικές επιθέσεις είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Μια άλλη από τις προτάσεις του σχεδίου, σε πέντε βασικά σημεία, προβλέπει την εισαγωγή μιας συμφωνημένης χειρονομίας, με σταυρωμένα χέρια σε σχήμα «Χ» από τους παίκτες για την επικοινωνία ρατσιστικών περιστατικών κατά τη διάρκεια των αγώνων. «Ήρθε η ώρα για το ποδόσφαιρο να ενωθεί για να αναλάβουμε μια ξεκάθαρη δέσμευση ως παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ρατσισμού στο παιχνίδι», ανέφερε η επιστολή του Γενικού Γραμματέα της FIFA, Ματίας Γκράφστρομ, προς τις ομοσπονδίες.

«Το ποδόσφαιρο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι συχνά παράδειγμα για την υπόλοιπη κοινωνία, δείχνοντας τι είναι δυνατό όταν ο κόσμος ενώνεται για έναν κοινό σκοπό. Τώρα είναι δουλειά μας να αξιοποιήσουμε αυτή τη μοναδική ικανότητα για έναν σκοπό που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για εμάς και τις μελλοντικές γενιές».

Οι πέντε πυλώνες δράσης περιγράφονται στο παράρτημα της παρούσας εγκυκλίου και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Πυλώνας 1 – Κανόνες και κυρώσεις
Πυλώνας 2 – Δράση στο γήπεδο
Πυλώνας 3 – Ποινικές κατηγορίες
Πυλώνας 4 – Εκπαίδευση
Πυλώνας 5 – Η φωνή των παικτών

Όσον αφορά τους Κανόνες και τις Κυρώσεις, η FIFA θα θεωρήσει τον ρατσισμό ως συγκεκριμένο έγκλημα με υποχρεωτική συμπερίληψη στους ατομικούς πειθαρχικούς κώδικες και των 211 ομοσπονδιών που συνδέονται με τη FIFA, διαφοροποιώντας τον ρατσισμό από άλλα περιστατικά, αποδίδοντας συγκεκριμένες και αυστηρές κυρώσεις σε ανάλογες πράξεις, της εγκατάλειψης του αγώνα συμπεριλαμβανομένης.

Θα εισαχθεί μια παγκόσμια τυπική χειρονομία που θα επιτρέπει στους παίκτες να αναφέρουν ρατσιστικά περιστατικά και στους διαιτητές να αναφέρουν την εφαρμογή της διαδικασίας των τριών βημάτων (παύση, προσωρινή διακοπή και διακοπή του αγώνα), που θα καταστεί υποχρεωτική σε όλες τις χώρες των 211 συνδεδεμένων ομοσπονδιών στη FIFA.

Θα πιέσει να συμπεριληφθεί ο ρατσισμός ως ποινικό αδίκημα σε κάθε χώρα του κόσμου και, όπου είναι ήδη έγκλημα, θα πιέσει για τη δίωξή του με τη σοβαρότητα που του αξίζει.

Για τον πυλώνα που είναι αφιερωμένος στην εκπαίδευση, θα αναπτυχθούν και θα προωθηθούν εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες μαζί με τα σχολεία και τις κυβερνήσεις, για να διασφαλιστεί ένα μέλλον απαλλαγμένο από ρατσισμό.

Τέλος, θα συσταθεί μια νέα αντιρατσιστική επιτροπή αποτελούμενη από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, η οποία θα παρακολουθεί και θα συμβουλεύει για την εφαρμογή αυτών των ενεργειών σε όλο τον κόσμο.

inSports

Μαρινάκης: «Γράψαμε ιστορία με τα δύο ευρωπαϊκά, ο Ολυμπιακός να συνεχίσει να κάνει τα όνειρα πραγματικότητα»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τον Ολυμπιακό σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια και έστειλε το δικό του πολύ ιδιαίτερο μήνυμα μέσα από τα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024