Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σλοβακία: Εκτός κινδύνου ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο λέει ο αναπληρωτής του

Σλοβακία: Εκτός κινδύνου ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο λέει ο αναπληρωτής του

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε πως ο Ρόμπερτ Φίτσο, βγήκε από το χειρουργέιο και δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση που να απειλεί τη ζωή του.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση που να απειλεί τη ζωή του, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός στο BBC την Τετάρτη, μετά τον πυροβολισμό και τον τραυματισμό του Φίτσο σε απόπειρα δολοφονίας. «Ήμουν πολύ σοκαρισμένος (…) ευτυχώς απ’ όσο γνωρίζω η επέμβαση πήγε καλά και υποθέτω ότι στο τέλος θα επιβιώσει (…) δεν είναι σε κατάσταση που απειλεί τη ζωή του αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τόμας Ταράμπα.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο πυροβολήθηκε σε μια απόπειρα δολοφονίας με «πολιτικά κίνητρα» κατά την έξοδό του από κυβερνητική συνεδρίαση την Τετάρτη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο ένοπλος πυροβόλησε πέντε φορές τον 59χρονο Φίκο, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και να υποβάλλεται ακόμη σε χειρουργική επέμβαση ώρες αργότερα το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σούταϊ Έστοκ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Αυτή η δολοφονική (απόπειρα) είχε πολιτικά κίνητρα και η απόφαση του δράστη γεννήθηκε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Σουτάζ Εστόκ, αναφερόμενος στις εκλογές του Απριλίου που κέρδισε ένας σύμμαχος του Φίκο. Ο πυροβολισμός στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας, ο οποίος σύμφωνα με τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης διαπράχθηκε από έναν 71χρονο άνδρα, συγκλόνισε τη μικρή χώρα της κεντρικής Ευρώπης και προκάλεσε διεθνή καταδίκη.

Η Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μικρό ιστορικό πολιτικής βίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ένωσαν τις φωνές τους με τους εταίρους της Σλοβακίας στην ΕΕ εκφράζοντας σοκ και καταδικάζοντας τους πυροβολισμούς.

Το νοσοκομείο όπου βρίσκεται ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Μεταφέρθηκε σε περιφερειακό νοσοκομείο, όμως δεν είχαν χρόνο να τον μεταφέρουν στη Μπρατισλάβα

Ο Ρόμπερτ Φίτσο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Χάντλοβα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μπάνσκα Μπίστριτσα για επείγουσα θεραπεία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κατάστασή του ήταν πολύ σοβαρή για να μεταφερθεί στην Μπρατισλάβα. Ένας μάρτυρας του Reuters άκουσε τρεις ή τέσσερις πυροβολισμούς (σ.σ. Ίσως πέντε) καθώς ο Φίκο έβγαινε από ένα κτίριο για να δώσει το χέρι σε ένα πλήθος ανθρώπων που περίμεναν να τον υποδεχτούν. Στη συνέχεια, η αστυνομία πάλεψε έναν άνδρα στο έδαφος.

«Μια δολοφονική (απόπειρα) κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην εκτός έδρας συνεδρίαση της κυβέρνησης στη Χάντλοβα», ανέφερε το κυβερνητικό γραφείο σε ανακοίνωσή του. Τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν πρώην φρουρός ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο, συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών και μέλος της Σλοβακικής Εταιρείας Συγγραφέων. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Aktuality.sk επικαλέστηκε τον γιο του λέγοντας ότι ο πατέρας του ήταν νόμιμος κάτοχος άδειας οπλοφορίας.

«Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα για το τι σκόπευε ο πατέρας μου, τι σχεδίαζε, τι συνέβη», ανέφερε ο γιος. Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας TA3 μετέδωσε ότι είχαν πέσει τέσσερις πυροβολισμοί και ότι ο αριστερός πρωθυπουργός είχε χτυπηθεί στην κοιλιά. «Δεν νομίζω ότι θα ξυπνήσω από αυτό», δήλωσε η 66χρονη Λουμπίτσα Βάλκοβα στους δημοσιογράφους στον τόπο του εγκλήματος. «Τέτοια πράγματα δεν μπορούν να συμβούν στη Σλοβακία».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας «κατηγορούνταν ως φιλορώσος πολιτικός», ο κύκλος του κατηγορεί τα φιλοδυτικά ΜΜΕ για την απόπειρα

Ο Φίκο, ο οποίος επέστρεψε ως πρωθυπουργός τον περασμένο Οκτώβριο για τέταρτη φορά, έχει δεχθεί επικρίσεις από ορισμένες πλευρές για την υιοθέτηση μιας πιο φιλορωσικής στάσης στον πόλεμο της Ουκρανίας και για τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων του ποινικού δικαίου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Περιγράφοντας τους πυροβολισμούς ως ένα «τερατώδες έγκλημα», ο Πούτιν δήλωσε σε τηλεγράφημα που έστειλε στην πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα: «Γνωρίζω τον Ρόμπερτ Φίκο ως έναν θαρραλέο και δυναμικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Ελπίζω πολύ ότι αυτές οι ιδιότητες θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Ο κ. Μπάιντεν προσέφερε βοήθεια από τις ΗΠΑ στη Σλοβακία, λέγοντας σε δήλωσή του: «Καταδικάζουμε αυτή τη φρικτή πράξη βίας». Ο στενός σύμμαχος του Φίκο, ο Λούμπος Μπλάχα, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του κόμματος SMER-SSD του πρωθυπουργού, κατηγόρησε τα «φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης», όπως τα χαρακτήρισε, και την αντιπολίτευση για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που οδήγησε στους πυροβολισμούς.

«θέλω να καταδικάσω έντονα αυτό που συνέβη σήμερα στη Χάντλοβα και ταυτόχρονα να εκφράσω έντονη αηδία για όσα διαπράξατε εδώ τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Μπλάχα. «Εσείς, τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης και η πολιτική αντιπολίτευση. Τι μίσος διασπείρατε εναντίον του Ρόμπερτ Φίκο». Ο Φίκο, κατηγορούνταν από τα φιλοδυτικά ΜΜΕ πως ήθελε να ελέγξει τον Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα STVR, αλλάζοντας τον νόμο περί διοίκησης του οργανισμού και να λογοκρίνει την ενημέρωση.

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024