Τρίτη 25 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κυβερνοασφάλεια: Η 1 στις 5 κυβερνοεπιθέσεις το 2023 είχε διάρκεια πάνω έναν μήνα

Κυβερνοασφάλεια: Η 1 στις 5 κυβερνοεπιθέσεις το 2023 είχε διάρκεια πάνω έναν μήνα

Μια αξιοσημείωτη τάση που παρατηρήθηκε σε αυτές τις επιθέσεις ήταν η εκμετάλλευση των σχέσεων εμπιστοσύνης ως βασικό μέσο

Το 2023, πάνω από το 1/5 των κυβερνοεπιθέσεων διήρκεσαν πάνω από έναν μήνα, όπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση Kaspersky Incident Response 2023, με τις σχέσεις εμπιστοσύνης να αναδεικνύονται ως ένας από τους κύριους φορείς επίθεσης σε αυτές τις παρατεταμένες περιπτώσεις.

Η έκθεση βασίζεται στα αποτελέσματα των ερευνών της Kaspersky για κυβερνοεπιθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά την υποστήριξη οργανισμών που ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση περιστατικών ή κατά τη φιλοξενία εκδηλώσεων εμπειρογνωμόνων για τις εσωτερικές ομάδες αντιμετώπισης περιστατικών.

Πιο αναλυτικά, η έκθεση Kaspersky Incident Response 2023 δείχνει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης διάρκειας που επιμένουν για περισσότερο από έναν μήνα αποτελούσαν το 21,85% του συνόλου, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,55% από το 2022.

Μια αξιοσημείωτη τάση που παρατηρήθηκε σε αυτές τις επιθέσεις ήταν η εκμετάλλευση των σχέσεων εμπιστοσύνης ως βασικό μέσο.

Οι παραβιάσεις που εκμεταλλεύονται τις σχέσεις εμπιστοσύνης είχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, αλλά το 2023 η συχνότητά τους αυξήθηκε, αντιπροσωπεύοντας το 6,78% του συνολικού αριθμού των επιθέσεων.

Καθώς αυτή η μέθοδος επίθεσης επιτρέπει στους φορείς απειλών να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολλά θύματα μέσω ενός και μόνο παραβιασμένου οργανισμού, οι ομάδες έρευνας αντιμετωπίζουν αρκετές πρόσθετες προκλήσεις. Πρώτον, οι οργανισμοί που αποτελούν τον αρχικό στόχο δεν αναγνωρίζουν πάντα τη σημασία των διεξοδικών ερευνών και ενδέχεται να είναι απρόθυμοι να συνεργαστούν.

Δεύτερον, οι επιθέσεις που ξεκινούν μέσω των σχέσεων εμπιστοσύνης συχνά απαιτούν περισσότερο χρόνο για να προχωρήσουν από την αρχική εισβολή στην τελική φάση εισβολής. Ως εκ τούτου, το 50% αυτών των επιθέσεων διήρκεσε περισσότερο από έναν μήνα. Παρόμοιο ποσοστό επιθέσεων που ξεπέρασαν τον ένα μήνα καταγράφηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο φορέων insider και phishing.

Για να μειώσετε τους κινδύνους που επισημαίνονται στην έρευνα, η Kaspersky συνιστά:

  •  Καλλιεργήστε μια κουλτούρα ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων.
  •  Περιορίστε την πρόσβαση του κοινού στις πύλες διαχείρισης.
  •  Επιβάλλετε μια πολιτική μηδενικής ανοχής για τη διαχείριση των patches ή εφαρμόστε αντισταθμιστικά μέτρα για τις εφαρμογές που απευθύνονται στο κοινό.
  •  Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά.
  •  Εφαρμόστε ισχυρές πολιτικές κωδικών πρόσβασης και ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων.
  •  Για να ενισχύσετε την προστασία της εταιρείας σας από προηγμένες επιθέσεις και να εντοπίσετε επιθέσεις σε πρώιμα στάδια, υιοθετήστε υπηρεσίες διαχειριζόμενης ασφάλειας.
  •  Σε περίπτωση ύποπτων δραστηριοτήτων που μπορεί να οδηγήσουν σε παραβιάσεις ή σε περιστατικά που έχουν ήδη συμβεί, ζητήστε τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων κυβερνοασφάλειας που παρέχουν υπηρεσίες.

Πηγή ΟΤ

Sports in

«Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει υπερήφανα την ελληνική σημαία σε όλο τον κόσμο» (vid)

Η ανάρτηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα συγχαρητήρια του Nasdaq.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024