Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκπομπές άνθρακα: Μείωση στην ΕΕ, μικρή αύξηση στην Ελλάδα

Εκπομπές άνθρακα: Μείωση στην ΕΕ, μικρή αύξηση στην Ελλάδα

Ποιες χώρες της ΕΕ κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αυξάνοντας ταυτόχρονα το ΑΕΠ τους

Μειωμένες κατά 4%, σε ετήσια βάση, καταγράφηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της οικονομίας της ΕΕ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, καθώς οι υπολογίστηκαν σε 897 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμων CO2 (CO2-eq), όταν το ίδιο τρίμηνο του 2022 είχαν υπολογιστεί σε 935 εκατομμύρια τόνους.

Ωστόσο ανάμεσα στις πέντε χώρες της ΕΕ όπου καταγράφηκαν αυξήσεις ήταν η Ελλάδα με 0,3%, ενώ χειρότερες επιδόσεις είχαν η Μάλτα (+7,7%), η Σλοβενία (+5,6%), η Κύπρος (+2,3%) και η Σλοβακία (1,7%).

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ΕΕ παρέμεινε σταθερό, σημειώνοντας μόνο μικρή αύξηση (0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022).

Τα πιο πάνω στοιχεία προέρχονται από τις τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά οικονομική δραστηριότητα που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Eurostat.

Οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συμπληρώνουν τριμηνιαία κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, όπως το ΑΕΠ ή η απασχόληση.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ήταν η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (- 17,2%) και η μεταποίηση (-3,1%). Οι εκπομπές από τα νοικοκυριά παρέμειναν σχεδόν σταθερές.

Η εικόνα των χωρών

Στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί σε 22 χώρες της ΕΕ, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στα αέρια του θερμοκηπίου εκτιμώνται για την Εσθονία (-23,0%), τη Βουλγαρία (-17,0%) και τη Φινλανδία (-9,0%).

Από τα 22 μέλη της ΕΕ που εκτιμάται ότι έχουν μειώσει τις εκπομπές τους, 10 κατέγραψαν επίσης μείωση του ΑΕΠ τους (Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο).

Η Ουγγαρία διατήρησε το ΑΕΠ στα ίδια επίπεδα, ενώ μείωσε τις εκπομπές.

Οι άλλες 11 χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Κροατία) εκτιμάται ότι κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας το ΑΕΠ τους.

Από τις χώρες που αύξησαν τις εκπομπές τους και οι 5 κατέγραψαν αύξηση του ΑΕΠ: Μάλτα (+4,3%), Σλοβενία (+2,2%), Κύπρος (+2,1%), Σλοβακία (+2,2%) και Ελλάδα (+1,1%).

Πηγή: OT.gr

Sports in

Η μυθική πορεία του Ολυμπιακού στο Conference league

Ανέβηκε ένα προς ένα τα σκαλοπάτια. Κι εχεί φτάσει πλέον μια ανάσα από την κορυφή. Το ρεπορτάζ του MEGA μας θυμίζει την ένδοξη πορεία του θρύλου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024