Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
UBS: Ήρθε η ώρα των ευρωπαϊκών μετοχών, θα υπεραποδώσουν έναντι των αμερικανικών

UBS: Ήρθε η ώρα των ευρωπαϊκών μετοχών, θα υπεραποδώσουν έναντι των αμερικανικών

Τι λέει η ελβετική τράπεζα, η οποία αξιολόγησε τα οικονομικά δεδομένα, τα επιτόκια και τα κέρδη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πλέον πιο ελκυστικές από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS, η οποία αξιολόγησε τα οικονομικά δεδομένα, τα επιτόκια και τα κέρδη.

Ειδικότερα, στην ανάλυσή της με τίτλο: «A U-Turn: Favouring Europe over US equities», οι αναλυτές στρατηγικής της τράπεζας υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές, εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνούν πλέον εκείνες των ΗΠΑ. Η Ιαπωνία είναι στην κορυφή της λίστας τους, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στη δεύτερη θέση και η Ευρώπη στην τρίτη.

Για την μεγάλη αυτή αλλαγή, η UBS περιέγραψε μια σειρά από λόγους που πλέον δεν υποστηρίζουν την εκτίμηση ότι οι αγορές των ΗΠΑ τείνουν να ξεπερνούν τις ευρωπαϊκές.

Οικονομική ορμή

Η θέση της UBS μπορεί να αποτελέσει έκπληξη δεδομένου ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτήν την Ευρώπης. Ειδικότερα, η ανάπτυξη των ΗΠΑ ανέρχεται στο 1,6% για το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% την ίδια περίοδο. Ωστόσο, η UBS προβλέπει ότι αυτό το χάσμα μεταξύ των δύο περιοχών θα μπορούσε σύντομα να κλείσει.

Οι δείκτες που παρακολουθούνται από την τράπεζα – όπως τα στοιχεία του δείκτη προμηθειών (PMI) – υποδηλώνουν ανοδικό κίνδυνο για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ και καθοδικό κίνδυνο για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, ανέφερε η τράπεζα.

Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις στην Ευρώπη είναι επίσης υψηλότερες και δεν χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως όσο στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, οι όροι τραπεζικού δανεισμού για τις εταιρείες είναι πιο χαλαροί στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει την ανάπτυξη, σημείωσε η UBS.

Η νομισματική πολιτική είναι ένας άλλος βασικός τομέας που πρέπει να προσέξουμε, ανέφερε η ελβετική τράπεζα. Ορισμένες από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να το κάνει τον Ιούνιο. Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί πιο σταθερά στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, «η πορεία προς τα χαμηλότερα επιτόκια είναι πολύ πιο ξεκάθαρη», εκτίμησε η UBS.

Τα μοντέλα δείχνουν επίσης ότι οι μειώσεις επιτοκίων στην Ευρώπη πρόκειται να τονώσουν την οικονομία περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ, ανέφερε η UBS.

Αποτιμήσεις

Οι αποτιμήσεις της Ευρώπης έχουν επίσης αρχίσει να φαίνονται πιο ελκυστικές τους τελευταίους μήνες, διαπίστωσε η UBS. Το λεγόμενο ασφάλιστρο κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου (ERP) – ή η πλεονάζουσα απόδοση της επένδυσης σε μετοχές σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις χωρίς κίνδυνο – είναι πολύ υψηλότερο στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ.

«Το ERP στην Ευρώπη είναι 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις ΗΠΑ, κοντά σε ιστορικό υψηλό, ενώ και το προσαρμοσμένο P/E είναι χαμηλότερο από τις ΗΠΑ. Μια τέτοια εικόνα επαναλαμβάνεται μόνο όταν υπάρχει ύφεση/ κρίση στην Ευρωζώνη. Δεν έχουμε κανένα από τα δύο», τόνισαν οι αναλυτές της UBS.

Η δυναμική της κερδοφορίας

Η σχετική δυναμική των κερδών κινείται επίσης υπέρ της Ευρώπης, δήλωσε η UBS, με το ασθενέστερο ευρώ και τους ισχυρότερους PMI να αναμένεται να ενισχύσουν τις καθοδηγήσεις των κερδών.

«Τα ευρωπαϊκά περιθώρια κέρδους (εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου) είναι πολύ λιγότερο εκτεταμένα από τις ΗΠΑ. Επίσης, στις ΗΠΑ το 67% της βελτίωσης του περιθωρίου προήλθε από μη βιώσιμους παράγοντες (χαμηλότερα επιτόκια και χαμηλότεροι φόροι) σε σύγκριση με μόλις 3% στην Ευρώπη», εξήγησε η UBS.

Τέλος, ενώ η Ευρώπη έχει σοβαρές ελλείψεις σε αποθέματα τεχνολογίας – που ήταν βασικός παράγοντας για την υποαπόδοσή της – περίπου το 40% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς αποτελείται από εταιρείες που είναι κορυφαίες στον κλάδο ή μοναδικές, κατέληξε η UBS.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου και τα συγχαρητήρια από ΠΑΕ και ΚΑΕ (pics)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος πόλο, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, με τις ΠΑΕ και ΚΑΕ να δίνουν τα συγχαρητήριά τους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024