Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στη Γάζα: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για το πέρασμα στη Ράφα - Αντιδρά στις κατηγορίες του Ισραήλ η Αίγυπτος

Πόλεμος στη Γάζα: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για το πέρασμα στη Ράφα – Αντιδρά στις κατηγορίες του Ισραήλ η Αίγυπτος

Μέσω της συγκεκριμένης συνοριακής διέλευσης εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας

Το Ισραήλ ζητά από την Αίγυπτο να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα προς τη Γάζα για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Αίγυπτος πρέπει να «πειστεί» να ανοίξει εκ νέου το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα για να «επιτρέψει τη συνέχιση της παράδοσης της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή είναι οι κύριοι λόγοι που δεν καθίσταται δυνατή η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα»

Ο Ίσραελ Κατς σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «το κλειδί για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας είναι τώρα στα χέρια των Αιγύπτιων φίλων μας», προσθέτοντας ότι οι ξένοι επικριτές που κατηγορούν το Ισραήλ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα κάνουν λάθος.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς δεν θα ελέγχει το πέρασμα της Ράφα. «Αυτή είναι μια αναγκαιότητα ασφαλείας στην οποία δεν θα συμβιβαστούμε», τόνισε.

Τι απαντά η Αίγυπτος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, καταγγέλλει την απόπειρα του Ισραήλ να κατηγορήσει την Αίγυπτο για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Ο Σούκρι σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η κατάληψη από το Ισραήλ του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο καθώς και οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην περιοχή είναι οι κύριοι λόγοι που δεν καθίσταται δυνατή η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Νωρίτερα υψηλόβαθμη πηγή είχε δηλώσει στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News ότι το κλείσιμο του περάσματος οφείλεται στην κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης στη συνοριακή πόλη και δεν είναι ευθύνη της Αιγύπτου, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα σχόλια του Ίσραελ Κατς.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως μονάδες του έχουν κυριεύσει την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα.

Ερωτηθείς σχετικά με την πληροφορία, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού περιορίστηκε να πει πως θα δοθεί «σύντομα» δελτίο Τύπου για το θέμα στη δημοσιότητα. Η αρχή που διαχειρίζεται τη διέλευση έκανε γνωστό πως έχει κλείσει, εξαιτίας της παρουσίας ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Τρεις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς επιβεβαίωσαν ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας ανεστάλη.

Μέσω της συγκεκριμένης συνοριακής διέλευσης εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας, την ώρα που το σύνολο του πληθυσμού αντιμετωπίζει λιμό, κατά τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024