Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το «κλειδί» του Ολυμπιακού που λύγισε δύο φορές την Άστον Βίλα

Το «κλειδί» του Ολυμπιακού που λύγισε δύο φορές την Άστον Βίλα

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο ακολούθησαν τις εντολές του οι «ερυθρόλευκοι»

Ο αγγλικός Τύπος άσκησε δριμύτατη κριτική στον προπονητή της Άστον Βίλα, Ουνάι Έμερι αλλά και στους παίκτες της ομάδας του Μπέρμιγχαμ για τον αποκλεισμό τους από τον Ολυμπιακό, στα ημιτελικά του Conference League.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν την μεγάλη πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης, επικρατώντας και στα δύο παιχνίδια κι αυτό δεν μπορούσαν να το χωνέψουν οι Άγγλοι.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο Έμερι άκουσα τα… σχολιανά του αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να επισημάνουμε και την καθολική παραδοχή ανωτερότητας του Ολυμπιακού και στα δύο παιχνίδια με τους «villans».

Οι Άγγλοι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν χθες βράδυ στο Καραϊσκάκη παραδέχονταν πως ο Ολυμπιακός πήρε πανάξια την πρόκριση στον τελικό κι αυτό φανερώνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι «ερυθρόλευκοι» τα δύο παιχνίδια.

Κι εδώ θα πρέπει να σταθεί κάποιος στο «κλειδί» για την μεγάλη επιτυχία των πειραιωτών, να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την υλοποίηση του στόχου.

Ο Ολυμπιακός έκανε ιδανικό ξεκίνημα και στα δύο παιχνίδια με την αγγλική ομάδα κι αυτό αν μη τι άλλο προκάλεσε «βραχυκύκλωμα» στην Άστον Βίλα και την προσέγγιση των Άγγλων στα παιχνίδια.

Υπήρξαν παιχνίδια στη διάρκεια της σεζόν που οι «ερυθρόλευκοι» είχαν… πληγωθεί από την έλλειψη συγκέντρωσης στα πρώτα λεπτά με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το παιχνίδι με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Καραϊσκάκη.

Στα δύο ματς όμως με την Άστον Βίλα, οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν αξιοζήλευτη προσήλωση στο πλάνο και ο Μεντιλίμπαρ είχε μιλήσει πολλές φορές στους «ερυθρόλευκους» για το συγκεκριμένο θέμα.

Έτσι ο Ολυμπιακός «μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια» στο πρώτο ματς στην Αγγλία και ήταν αυτός που αιφνιδίασε την αγγλική ομάδα, πετυχαίνοντας και πρώτος γκολ με τον Ελ Κααμπί.

Εκείνο το γκολ του Μαροκινού σέντερ φορ, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία των παικτών του Ολυμπιακού και όταν οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το 2-0, στρίμωξαν στην Βίλα στη γωνία του… ρινγκ.

Ήταν ένα σοκ για την Άστον Βίλα, το οποίο όπως αποδείχθηκε δεν μπόρεσε να διαχειριστεί η αγγλική ομάδα.

Πάμε όμως και στο δεύτερο παιχνίδι των δύο ομάδων, στο οποίο ο Ολυμπιακός έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε για να μείνει σε ρόλο «οδηγού».

Ήταν προφανές πως αυτή την φορά οι Άγγλοι θα ήθελαν να «πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα» τον Ολυμπιακό. Να βρουν αυτοί δηλαδή ένα γκολ στα πρώτα λεπτά του αγώνα, ώστε ν’ αυξήσουν την πίεση στους πειραιώτες αλλά και να «παγώσουν» την ατμόσφαιρα.

Έλα όμως που οι «ερυθρόλευκοι» διαχειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα πρώτα λεπτά του αγώνα κι όχι μόνο δεν δέχθηκαν γκολ, αλλά με το 1-0 του Ελ Κααμπί στο 11’, διαμόρφωσαν από πολύ νωρίς συνθήκη πρόκρισης στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Θυμίζουμε ότι ο Μαροκινός σέντερ φορ είχε σκοράρει για πρώτη φορά στο πρώτο παιχνίδι στο 16’ και στη ρεβάνς «χτύπησε» πέντε λεπτά νωρίτερα.

Είχε «μαλλιάσει η γλώσσα» του Μεντιλίμπαρ τις τελευταίες μέρες στο Ρέντη, με τον Ισπανό τεχνικό να ζητά από τους παίκτες του μεγάλη προσοχή στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης.

Ο έμπειρος προπονητής αφιέρωνε μεγάλο μέρος των οδηγιών του στον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να μπει στο παιχνίδι ο Ολυμπιακός και οι παίκτες της ελληνικής ομάδας ακολούθησαν τις εντολές του Ισπανού.

Οι «ερυθρόλευκοι» αιφνιδίασαν και στις δύο αναμετρήσεις την αγγλική ομάδα και θα πρέπει να τονίσουμε ότι με τον ίδιο τρόπο είχαν αιφνιδιάσει και την Μακάμπι στη ρεβάνς.

Ο Ποντένσε σκόραρε στο 10’ και όλα άλλαξαν με αυτό το γρήγορο γκολ, παρά το ότι ο Ολυμπιακός κουβαλούσε το βαρύ 1-4 του πρώτου αγώνα. Εκείνο το γκολ έδωσε άλλον αέρα στην ομάδα του λιμανιού να διεκδικήσει την μεγάλη ανατροπή και τελικά ο στόχος επιτεύχθηκε.

Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα πόσο μεγάλη υπόθεση είναι για μια ομάδα να μπει καλά σ’ ένα παιχνίδι, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Sports in

ΜακΚίσικ: «Αισθάνομαι ότι είναι η χρονιά που θα τα πάρουμε όλα»

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ μίλησε για τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Final-4 της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024