Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποτελεσματική αντιμετώπιση του λύκου με έγκαιρη διάγνωση

Αποτελεσματική αντιμετώπιση του λύκου με έγκαιρη διάγνωση

Εκστρατεία για την αναγνώριση και αντιμετώπιση του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου από τον ειδικό γιατρό, τον ρευματολόγο, ξεκινά η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία

Περισσότερα από 5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που η συχνότητά της φτάνει το 0,3% περίπου.

Η νόσος προτιμά περισσότερο τις γυναίκες, στις οποίες είναι 9 φορές συχνότερη έναντι των ανδρών και εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 15-44 ετών, αν και μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε από την παιδική ως την τρίτη ηλικία.

Παρότι ο λύκος εμφανίζεται συχνότερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, μόνο το 5% των παιδιών που οι γονείς τους είχαν λύκο, εμφανίζουν και τα ίδια τα συμπτώματα της νόσου.

Συνήθως οι περισσότερες περιπτώσεις του λύκου δεν είναι σοβαρές και εμφανίζουν ήπια εικόνα. Όμως για κάποιους ασθενείς, η νόσος είναι ιδιαίτερα σοβαρή και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.

Χρόνια νόσος η οποία μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Εξανθήματα στο πρόσωπο από τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο

Η διάγνωση του λύκου είναι κλινική, γίνεται δηλαδή από εξειδικευμένο ρευματολόγο μόνο μετά από προσεκτική αξιολόγηση των συμπτωμάτων, της κλινικής εξέτασης (αρθρίτιδα, εξανθήματα κ.λπ.) και των εργαστηριακών εξετάσεων.

Τα στοιχεία αυτά παραθέτει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (EΡΕ – ΕΠΕΡΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου στις 10 Μαΐου, διοργανώνοντας ενημερωτική εκστρατεία, με κεντρικό μήνυμα «Γίνε φίλος με τον Λύκο».

Στόχος της επιστημονικής εταιρείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πάθηση καθώς και η ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης από τον κατάλληλο ιατρό – τον ρευματολόγο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος Δρ Δημήτρης Καρόκης, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια χρόνια νόσο η οποία ενδέχεται να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ασθενών και των οικείων τους. Η έγκαιρη διάγνωση από τον ρευματολόγο είναι πολύ σημαντική για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου, την αποδοχή εκ μέρους του ασθενούς, την παρακολούθηση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης.

Στόχος μας, μέσα από την ενημερωτική αυτή δράση είναι η αναγνώριση των πιθανών συμπτωμάτων και η αμεσότερη επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και θεράποντα ιατρού, η οποία θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της πάθησης και στην βελτίωση της καθημερινότητας του ασθενούς και των μελών της οικογένειας του».

Τα συμπτώματα

Ο λύκος είναι μια πάθηση με ευρύτατο κλινικό φάσμα και εκφράζεται διαφορετικά σε κάθε ασθενή, τόσο από πλευράς σοβαρότητας, όσο και από πλευράς συμπτωμάτων. Η πολυπλοκότητα της νόσου σχετίζεται με τα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν αλλά και την ανάγκη εξατομικευμένης αντιμετώπισης ανά περίπτωση ασθενούς.

Μπορεί να εμφανιστεί απότομα με έντονα συμπτώματα ή πολύ ήπια και για χρόνια να είναι δύσκολη η διάγνωσή της, ενώ συνήθως η πορεία της έχει διαστήματα, με εξάρσεις και διαστήματα με υφέσεις, που μπορεί να είναι αρκετά μεγάλα.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι τα εξανθήματα, η τριχόπτωση, ο πυρετός, η εύκολη κόπωση, ο πονοκέφαλος και ο πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήπιο λύκο που προσβάλει μόνο το δέρμα και τις αρθρώσεις, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προσβληθούν πολλά όργανα του σώματος όπως οι νεφροί, η καρδιά, οι πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία και ο εγκέφαλος.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος ίασης του λύκου και η θεραπεία αποβλέπει κυρίως σε μείωση της φλεγμονής, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και στενή παρακολούθηση των ασθενών προκειμένου να διαπιστωθούν όσο είναι δυνατόν πιο έγκαιρα τα γνωρίσματα της νόσου. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με λύκο – που είναι και νεαρής ηλικίας – ζουν και εργάζονται φυσιολογικά, χωρίς προβλήματα στην καθημερινότητα τους.

Sports in

Η μυθική πορεία του Ολυμπιακού στο Conference league

Ανέβηκε ένα προς ένα τα σκαλοπάτια. Κι εχεί φτάσει πλέον μια ανάσα από την κορυφή. Το ρεπορτάζ του MEGA μας θυμίζει την ένδοξη πορεία του θρύλου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024