Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Σκληραίνει την στάση της έναντι της Κίνας υπό την απειλή της αποβιομηχάνισης

ΕΕ: Σκληραίνει την στάση της έναντι της Κίνας υπό την απειλή της αποβιομηχάνισης

«Ο κόσμος δεν μπορεί να απορροφήσει την πλεονάζουσα παραγωγή της Κίνας»

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπερασπιστεί τις οικονομίες της εάν η Κίνα δεν προσφέρει δίκαιη πρόσβαση στις αγορές της, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πρόσθεσε ότι τα υψηλά επιδοτούμενα κινεζικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και ο χάλυβας, πλημμυρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά και είπε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να απορροφήσει την πλεονάζουσα παραγωγή της Κίνας.

Η Φον Ντερ Λάιεν μίλησε μετά από συνομιλίες στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία πριν μεταβεί στη Σερβία και την Ουγγαρία για να ολοκληρώσει το πενθήμερο ταξίδι του.

Αμοιβαία πρόσβαση

«Για να είναι δίκαιο το εμπόριο, η πρόσβαση στην αγορά του άλλου πρέπει επίσης να είναι αμοιβαία», είπε. «Συζητήσαμε πώς να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά. Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε πλήρως τα μέσα εμπορικής άμυνάς μας, εάν αυτό είναι απαραίτητο».

Ανέφερε το παράδειγμα του Διεθνούς Μέσου Προμηθειών που δημιουργήθηκε το 2022 και το οποίο χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο μήνα για να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την προμήθεια ιατρικών συσκευών από την Κίνα. Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν τελικά να περιορίσουν την κινεζική πρόσβαση σε διαγωνισμούς εάν διαπιστώσουν έλλειψη αμοιβαιότητας.

Η αποβιομηχάνιση και η σκλήρυνση στάσης της ΕΕ

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί πρακτικές στρέβλωσης της αγοράς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση», πρόσθεσε η Φον Ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται όλο και πιο σκληρή στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, απηχώντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την κρατική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην πράσινη βιομηχανία. Η ρητορική αλλαγή έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με την ΕΕ να ξεκινά έρευνα για επιδοτήσεις για κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα το φθινόπωρο του 2023, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισαγωγή νέων δασμών μέχρι τον Ιούλιο.

Η Κίνα, από την πλευρά της, αρνείται ότι δημιουργεί πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και κατηγορεί την ΕΕ για προστατευτισμό.

Η Γαλλία υπήρξε βασικός υπέρμαχος αυτής της σταθερότερης προσέγγισης. Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, ο Mακρόν κάλεσε επίσης την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να επαναλάβει τις επιδοτήσεις στις ΗΠΑ και να πριμοδοτήσει την εγχώρια βιομηχανία της σε στρατηγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και της πράσινης τεχνολογίας.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024