Τρίτη 25 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πώς ένα μυστικό υπόμνημα της εποχής Θάτσερ εμποδίζει τα σχέδια Σούνακ

Πώς ένα μυστικό υπόμνημα της εποχής Θάτσερ εμποδίζει τα σχέδια Σούνακ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί εποχής Θάτσερ, Νάιτζελ Λόουσον, είχε προειδοποιήσει ότι η συγχώνευση του NICs με τον φόρο εισοδήματος θα προκαλούσε προβλήματα

Νέο πονοκέφαλο δημιουργεί στον Ρίσι Σούνακ ένα μυστικό, αδημοσίευτο υπόμνημα του επί Θάτσερ, υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Nigel Lawson. Ο υπουργός προειδοποιούσε πως η συγχώνευση της εθνικής ασφάλισης με τον φόρο εισοδήματος θα «δημιουργούσε πολλούς χαμένους».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το υπόμνημα αυτό αποτελεί πλήγμα για τον Σούνακ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι φιλοδοξεί να καταργήσει τον φόρο και να τον ενοποιήσει με την εθνική ασφάλιση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει πει πως ο Lawson αποτελεί έμπνευση για εκείνον, ενώ οι Εργατικοί δήλωσαν πως το σημείωμα του 1986 δείχνει πως εκείνος αγνοεί «τις συμβουλές του ίδιου του ήρωά του».

Σημειώνεται ότι η δημοσιοποίηση του σημειώματος έρχεται καθώς οι Εργατικοί σχεδιάζουν μια νέα εκστρατεία για να προσελκύσουν συνταξιούχους- στην μόνη κοινωνική ομάδα όπου οι Συντηρητικοί εξακολουθούν να προηγούνται στην πρόθεση ψήφου.

Τι αναφέρει ο Lawson στο υπόμνημα

Το δακτυλογραφημένο υπόμνημα, με την ένδειξη «απόρρητο», εστάλη στη Θάτσερ δύο μήνες πριν ο τότε υπουργός καταθέσει τον τρίτο προϋπολογισμό και επισυνάφθηκε μαζί με ένα πράσινο έγγραφο που επρόκειτο να δημοσιευθεί εκείνη την ημέρα. Το έγγραφο βρέθηκε στα αρχεία του Ιδρύματος Μάργκαρετ Θάτσερ.

Στο ενημερωτικό σημείωμα, ο Lawson αναφέρει ότι εξέτασε «το περιθώριο ενσωμάτωσης του φόρου εισοδήματος και των εισφορών εθνικής ασφάλισης», αλλά καταλήγει: «Βλέπω ελάχιστα πρακτικά πλεονεκτήματα στο να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αυτό θα κατέστρεφε την αρχή της συνεισφοράς και θα δημιουργούσε πολλούς χαμένους, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων.»

Στο ξεχωριστό πράσινο έγγραφο, ο Lawson λέει ότι οι χαμηλόμισθοι θα επωφεληθούν από την αλλαγή, αλλά αυτή θα έρθει εις βάρος εκείνων που δεν είναι σήμερα υπόχρεοι για NICs. «Η εφαρμογή της νέας συνδυασμένης επιβάρυνσης σε όλα τα εισοδήματα θα οδηγούσε σε σημαντικές μετατοπίσεις της φορολογικής επιβάρυνσης μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της κοινότητας», αναφέρει.

Όταν ο Rishi Sunak κατείχε τη θέση του καγκελάριου διατηρούσε στο γραφείο του ένα πορτρέτο του Nigel Lawson

Ποια ομάδα θα «πλήρωνε» την μεταρρύθμιση

Επίσης, αναφέρει ότι «Οι ηλικιωμένοι φορολογούμενοι και άλλοι συνταξιούχοι θα ήταν πιθανώς η μεγαλύτερη ομάδα που θα υφίστατο μειονεκτήματα». Λέει ότι η μετατόπιση «θα ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί, είτε για οικονομικούς, είτε για κοινωνικούς λόγους.»

Το έγγραφο συνεχίζει: «Εάν οι παροχές καταβάλλονταν σε όλους, ανεξάρτητα από τις εισφορές τους, θα υπήρχαν σημαντικές πρόσθετες δαπάνες που θα έπρεπε να επωμιστεί το σύνολο των φορολογουμένων.

Οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι θα καλούνταν κατά μία έννοια να πληρώσουν δύο φορές: μετά από μια ζωή που πλήρωναν τον φόρο εισοδήματος, θα έπρεπε στη συνέχεια να καταβάλουν εισφορές για παροχές που θεωρούσαν ότι είχαν κερδίσει δικαιωματικά με βάση τις προηγούμενες εισφορές τους.»

H δέσμευση του Χαντ – Τι κοστίζει δημοσιονομικά

Στον προϋπολογισμό του Μαρτίου, ο Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε τη «μακροπρόθεσμη φιλοδοξία» του να καταργήσει το NICs, λέγοντας ότι εξετάζει την επιλογή να «συγχωνεύσει τον φόρο εισοδήματος και την εθνική ασφάλιση».

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών δήλωσε ότι η υπόσχεση αυτή θα κοστίσει στα δημόσια οικονομικά περισσότερα από 40 δισ. λίρες και οι Εργατικοί επικαλέστηκαν έρευνα της βιβλιοθήκης της Βουλής των Κοινοτήτων που πρότεινε ότι η αντικατάσταση των χαμένων εσόδων από το NICs θα κόστιζε στους συνταξιούχους επιπλέον 944 λίρες ετησίως για το εισόδημά τους πάνω από το τρέχον προσωπικό επίδομα των 12.570 λιρών.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η τελευταία δημοσκόπηση της Opinium για τον Observer αποκάλυψε ότι οι άνω των 65 ετών είναι η μόνη ομάδα στην οποία οι Συντηρητικοί προηγούνται των Εργατικών, αλλά με μικρή διαφορά της τάξεως των έξι μονάδων.

Τέλος, οι Εργατικοί δήλωσαν ότι η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές θα επικεντρωθεί στους ψηφοφόρους μεγαλύτερης ηλικίας και στις αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κατάργησης της εθνικής ασφάλισης.

Sports in

Σύνδεσμος του Άρη κατά Καρυπίδη: «Πούλα και φύγε…»

Χαμός στον Άρη, με σύνδεσμο των κίτρινων να απαιτει από τον Θόδωρο Καρυπίδη να «πουλήσει και να φύγει» από την ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024