Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έντερο: Είναι η διατροφή το καλύτερο «φάρμακο»;

Έντερο: Είναι η διατροφή το καλύτερο «φάρμακο»;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή για το ευερέθιστο έντερο.

Σχεδόν όλοι έχουμε αντιμετωπίσει έστω και μία φορά στη ζωή μας κάποια ενόχληση που οφείλεται στο γαστρεντερικό μας σύστημα, όπως φούσκωμα, κράμπες ή δυσκοιλιότητα. Για όσους όμως έχουν ευερέθιστο έντερο τα συμπτώματα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ ή Irritable Bowel Syndrome, IBS) ή σπαστική κολίτιδα, είναι μια κοινή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό άλγος. Πρόκειται για μία χρόνια νόσο για την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα ακριβές αίτιο ή οριστική θεραπεία.

Ενώ υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα, δεν εφαρμόζονται με την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλους. Κάθε ασθενής πρέπει να λάβει εξατομικευμένη βοήθεια που χρειάζεται από το γιατρό του βάσει της δικής του κλινικής εικόνας και με βάση το ιστορικό του.

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς συνήθως συνιστάται είτε ειδική διατροφή, είτε φαρμακευτική αγωγή, είτε και τα δύο. Ωστόσο, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Gastroenterology & Hepatology υποστηρίζει ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τα φάρμακα.

Η διατροφή «φάρμακο» για το ΣΕΕ

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, δοκίμασαν τρεις θεραπείες σε ενήλικες με σοβαρά ή μέτρια συμπτώματα ΣΕΕ και είδαν ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP και μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο πόνο και αέρια στα άτομα με την πάθηση.

Το όνομα FODMAP μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα ακρωνύμιο των λέξεων Fermentable (ζυμώσιμοι), Oligosaccharides (ολιγοσακχαρίτες), Disaccharides (δισακχαρίτες), Monosaccharides (μονοσακχαρίτες), Polyols (πολυόλες). Στην ουσία τα FODMAPs είναι σάκχαρα που τα βρίσκουμε στα σιτηρά, στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, στα γαλακτοκομικά, σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σε ροφήματα, τα οποία δεν απορροφώνται εύκολα από το έντερο.

Για παράδειγμα, η λακτόζη είναι το κύριο σάκχαρο του γάλακτος. Η φρουκτόζη είναι το κύριο σάκχαρο των φρούτων, με τα αχλάδια, τα μήλα, το καρπούζι και τα ροδάκινα να είναι μεταξύ αυτών με πολύ υψηλή περιεκτικότητα. Αντίστοιχα, οι φρουκτάνες είναι υδατάνθρακες που περιέχονται σε πολλές τροφές όπως το σιτάρι, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Το 76% των ασθενών που έλαβαν τις κλασικές διατροφικές συμβουλές για την αποφυγή κατανάλωσης FODMAPs, είδαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων τους, περισσότερη μάλιστα κι από εκείνους που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή.

«Με αυτή τη μελέτη, δείχνουμε ότι η διατροφή παίζει κεντρικό ρόλο στη θεραπεία του ΣΕΕ», αναφέρει η ερευνητική ομάδα. «Χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να εξατομικεύσουμε καλύτερα τη θεραπεία του ΣΕΕ στο μέλλον και θα διερευνήσουμε περαιτέρω εάν υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν εάν τα άτομα θα ανταποκριθούν καλύτερα σε διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές» , καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πηγή: VITA

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024