Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Με ομάδες φυτοϋγειονομικής περίθαλψης η προστασία των φυτών από παράσιτα

ΕΕ: Με ομάδες φυτοϋγειονομικής περίθαλψης η προστασία των φυτών από παράσιτα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικαιροποιεί τους κανόνες για την προστασία των φυτών στην ΕΕ από παράσιτα

Την επικαιροποίηση των κανόνων για την προστασία των φυτών από την είσοδο και την εξάπλωση των παρασίτων στην ΕΕ ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με 551 ψήφους κατά 24 και 15 αποχές την αναθεώρηση της οδηγίας για τα προστατευτικά μέτρα κατά των φυτικών παρασίτων, που συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο νόμο, μια ομάδα έκτακτης ανάγκης φυτοϋγειονομικής περίθαλψης της Ένωσης θα συνδράμει τα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, κατόπιν αιτήματός τους, με μέτρα που αποτρέπουν την εμφάνιση επιδημιών καραντίνας της Ένωσης και επιβλαβών οργανισμών, που ενδέχεται να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα παράσιτα καραντίνας.

Συντομότερη περίοδος για προγράμματα ερευνών με βάση τον κίνδυνο για την παρουσία παρασίτων

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να καταρτίσουν νέα πολυετή προγράμματα για έρευνες με βάση τον κίνδυνο που διασφαλίζουν την έγκαιρη ανίχνευση επικίνδυνων επιβλαβών οργανισμών κάθε πέντε έως δέκα χρόνια και να επανεξετάζουν και να ενημερώνουν τα προγράμματα με βάση τη φυτοϋγειονομική κατάσταση της συγκεκριμένης περιοχής.

Το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό

Οι εισαγωγείς στην ΕΕ θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό ποια μέτρα έχουν λάβει για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα των επιβλαβών οργανισμών όχι μόνο για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας της Ένωσης αλλά και για ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση.

Οι νέοι κανόνες επεκτείνουν επίσης τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή ειδοποιήσεων και εκθέσεων από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή θα θεσπίσει σε παράγωγο δίκαιο ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, συγκεκριμένα φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα δεν μπορούν να συνοδεύονται από φυτικό διαβατήριο.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο, να υπογραφεί και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες αργότερα.

Η υποχρέωση των εισαγωγέων να δηλώνουν σε φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό ποια μέτρα έχουν λάβει για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα των ελεγχόμενων επιβλαβών οργανισμών μη καραντίνας θα ισχύει μετά από 18 μήνες.

Sports in

Μάντσεστερ Σίτι- Γουέστ Χαμ 3-1 : Πρωταθλήτρια Αγγλίας η «αρμάδα» του Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι το πήρε και αυτό! Οι «πολίτες» νίκησαν την Γουέστ Χαμ και κατέκτησαν την Premier League. Η Άρσεναλ αν και επιβλήθηκε με 2-1 της Έβερτον έμεινε 2η και πικραμένη για μία ακόμη σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024