Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Υπέγραψε ο Μπάιντεν την ενίσχυση 26 δισ. στο Ισραήλ την ώρα που ο στρατός ετοιμάζει την εισβολή στη Ράφα

Live: Υπέγραψε ο Μπάιντεν την ενίσχυση 26 δισ. στο Ισραήλ την ώρα που ο στρατός ετοιμάζει την εισβολή στη Ράφα

Live οι εξελίξεις στο in - «Το Ισραήλ έσκαψε μαζικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ», αποκαλυπτική ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών από το Sky News

Άλλη μια εφιαλτική νύχτα έζησαν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει σε ολόκληρη την επικράτεια της Λωρίδας.

Βομβαρδισμοί με νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκαν στη Ράφα και στις Μπέιτ Λαχία, Μπέιτ Χανούν και Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να αναζητούν πτώματα στο σημείο ενός ομαδικού τάφου στο Ιατρικό Συγκρότημα Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, όπου μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 342 πτώματα.

Η φρικιαστική ανακάλυψη έγινε μετά την πολιορκία του Νάσερ από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες αποχώρησαν πρόσφατα από την περιοχή.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:15 Νέοι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:00 Νέες αιματηρές ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Οχθη

Η κατεχόμενη Δυτική Οχθη έζησε άλλη μια νύχτα βίας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε παλαιστινιακές πόλεις, σκοτώνοντας έναν νεαρό και τραυματίζοντας έναν ακόμη.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ανέφερε ότι ο Khaled al-Sharqawi πέθανε αφού πυροβολήθηκε στην κοιλιά από ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν τη νύχτα στη Ραμάλα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κατά κατοίκων που προσπαθούσαν ν’ αντισταθούν στη στρατιωτική εισβολή στις κοινότητές τους, σύμφωνα με το Wafa.

Στην πόλη Beit Furik, που βρίσκεται ανατολικά της Ναμπλούς, ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής.

Ενας κάτοικος συνελήφθη σε έρευνα που πραγματοποίησαν στο σπίτι του ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι εισέβαλαν και στην κοντινή πόλη Beit Dajan.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ανέφερε, επίσης, ότι έγιναν επιδρομές και έρευνες σε σπίτια στην πόλη Καλκίλια και στα χωριά al-Jalama, Arabbuna, Arrana, Faqqua και Jalbun, που βρίσκονται βορειοανατολικά της Τζενίν. Ενας Παλαιστίνιος συνελήφθη στο χωριό Nabi Saleh, βορειοδυτικά της Ραμάλα.

Ισραηλινοί έποικοι ξερίζωσαν 70 ελιές και αμυγδαλιές, καθώς και αμπέλια, που ανήκαν σε Παλαιστίνιο στην πόλη Qarawat Bani Hassan, βορειοδυτικά της πόλης Salfit.

05:30 Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου δεν αρκεί

Η ανώτερη συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαχ, ενημέρωσε χθες Τετάρτη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες, η κυρία Κάαχ συζήτησε λεπτομερείς προτάσεις με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, για την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό της παράδοσης αγαθών στη Γάζα και τη διασφάλιση συνεπούς διαδρόμου προμηθειών για ασφαλή διανομή σ’ όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Οσον αφορά στην Κύπρο, η Ζίγκριντ είπε ότι «ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου λειτούργησε προσθετικά στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δεν μπορεί όμως ποτέ να υποκαταστήσει τις παραδόσεις μέσω ξηράς. Οι χερσαίες διαδρομές είναι ο μόνος τρόπος για να μεταφέρουμε τον κύριο όγκο των απαραίτητων προμηθειών» (περισσότερα εδώ).

05:00 Τέσσερις Ελληνες στο MV Yorktown που έβαλαν στο στόχαστρο οι Χούθι

Στόχος πυραύλου που εκτόξευσαν οι Χούθι ήταν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MV Yorktown, στο πλήρωμα του οποίου βρίσκονται και τέσσερις Ελληνες, σύμφωνα με τη CENTCOM.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χθες Τετάρτη κατέστρεψαν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) που εκτοξεύθηκε «από περιοχή ελεγχόμενη από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι» στην Υεμένη προς τον Κόλπο του Αντεν.

«Πιθανόν» ο στόχος του πυραύλου ήταν το MV Yorktown, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό αμερικανική σημαία, αμερικανικής ιδιοκτησίας και διαχειριζόμενο από αμερικανική ναυτιλιακή εταιρεία, με πλήρωμα «18 πολίτες των ΗΠΑ και 4 Ελληνες», ανέφερε το μικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X).

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε πλοία (του Πολεμικού Ναυτικού) των ΗΠΑ, του συνασπισμού, ή εμπορικά σκάφη», πρόσθεσε η CENTCOM.

04:30 Οι εντάσεις συνεχίζονται στον νότιο Λίβανο

«Η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) μας ενημέρωσε ότι οι εντάσεις παραμένουν υψηλές στο νότιο μέρος της χώρας», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, τονίζοντας ότι οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών (σ.σ. Ισραήλ-Χεζμπολάχ) συνεχίζονται κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, παραβιάζοντας επανειλημμένα την παύση των εχθροπραξιών και την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας (2006).

«Η UNIFIL επαναλαμβάνει την έκκλησή της να σταματήσουν αυτές οι ανταλλαγές πυρών καθώς και όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και ν’ αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση» ανέφερε ο κ. Χακ.

Ενώ οι εντάσεις συνεχίζονται, ο επικεφαλής της UNIFIL και διοικητής των κυανοκράνων, ο ισπανός στρατηγός του πεζικού Αρόλδο Λάθαρο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με πολίτες, συμπεριλαμβανομένων θρησκευτικών ηγετών στην Τύρο. Ο στρατηγός Λάθαρο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή υποστήριξή τους στη UNIFIL.

04:00 Στα 324 ανήλθαν τα πτώματα στον ομαδικό τάφο του Νοσοκομείου Νάσερ

Ομάδες Παλαιστινιακής Πολιτικής Αμυνας ανέσυραν 324 πτώματα στο Νοσοκομείο Νάσερ μέχρι χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA, στην τελευταία της καθημερινή ενημέρωση.

Η OCHA, επικαλούμενη την Παλαιστινιακή Πολιτική Αμυνα, ανέφερε ότι γυναίκες, ηλικιωμένοι και ασθενείς βρίσκονταν μεταξύ των ανθρώπων που εντοπίστηκαν θαμμένοι στο νοσοκομείο, προσθέτοντας πως «μόνο λίγοι ταυτοποιήθηκαν».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ ζήτησε προχθές Τρίτη να διεξαχθούν «ανεξάρτητες, αποτελεσματικές και διαφανείς έρευνες» για τους θανάτους.

«Τα νοσοκομεία δικαιούνται πολύ ειδική προστασία, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και η εκ προθέσεως δολοφονία αμάχων, κρατουμένων και άλλων που δεν συμμετέχουν σε μάχες, συνιστούν έγκλημα πολέμου», τόνισε ο Τουρκ.

03:30 Τουλάχιστον 11 εκτελέσεις δια απαγχονισμού στο Ιράκ

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού αυτήν την εβδομάδα στο Ιράκ για «τρομοκρατία» και συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και υγείας.

Χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο στα αραβικά του Ισλαμικού Κράτους, αξιωματούχος ασφαλείας στην επαρχία Ντι Καρ, στο νότιο Ιράκ, επιβεβαίωσε «την εκτέλεση της θανατικής ποινής για 11 τρομοκράτες της οργάνωσης Νταές στη φυλακή της Νασιρίγια, υπό την επίβλεψη μιας ομάδας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

«Εκτελέστηκαν βάσει του άρθρου 4 του αντιτρομοκρατικού νόμου», σύμφωνα με την πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος (περισσότερα εδώ).

03:00 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

  • Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Μένσερ, δήλωσε ότι το Ισραήλ «προχωρά» με τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα της Γάζας, όπου 1,5 Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο.
  • Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για διεθνή έρευνα σχετικά με τους ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 310 πτώματα.
  • Οι φόβοι για την ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων αμάχων στη Μπέιτ Λαχία, στη βόρεια Γάζα έχουν αυξηθεί, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα επιτίθενται «με ακραία βία» και διατάζουν τους Παλαιστίνιους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη.
  • Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον αιχμάλωτο Ισραηλινοαμερικανό Hersh Goldberg-Polin, ο οποίος απήχθη κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.
  • Οι Χούθι της Υεμένης έβαλαν στο στόχαστρο το πλοίο Maersk Yorktown και ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ στον Κόλπο του Άντεν, καθώς και το ισραηλινό πλοίο MSC Veracruz στον Ινδικό Ωκεανό.

02:42 Πάνω από 20 συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Πάνω από 20 άτομα, που συμμετείχαν σε αντι-ισραηλινή διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας συνελήφθησαν,  με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Γκρεγκ Άμποτ, να ζητά την τιμωρία τους.

«Αυτοί οι διαδηλωτές ανήκουν στη φυλακή. Οι φοιτητές που συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες γεμάτες μίσος και αντισημιτισμό σε οποιοδήποτε δημόσιο κολέγιο ή πανεπιστήμιο του Τέξας θα πρέπει να αποβληθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

02:30 Ο Μάικ Τζόνσον καλεί την πρύτανη του Κολούμπια να παραιτηθεί «αν δεν μπορεί να βάλει τάξη στο χάος»

Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που βρίσκεται υπό κατάληψη, με τους φοιτητές να ζητούν διακοπή των σχέσεων του ιδρύματος με το Ισραήλ και κατάπαυση πυρός στη Γάζα, βρέθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ο Μάικ Τζόνσον ζήτησε από την πρύτανη την Πρόεδρο, Νέματ Μινούς Σαφίκ, να παραιτηθεί «αν δεν μπορεί να βάλει τάξη σε αυτό το χάος».

«Αν αυτό δεν περιοριστεί γρήγορα και αν αυτές οι απειλές και ο εκφοβισμός δεν σταματήσουν, είναι η κατάλληλη στιγμή για την Εθνική Φρουρά», είπε.

Μετά τη συνάντησή του με Εβραίους φοιτητές, ο Τζόνσον παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην πανεπιστημιούπολη, η οποία διακόπηκε από διαδηλωτές, που φώναζαν «Μάικ είσαι άρρωστος».

02:13 Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι αναχαιτίστηκε πύραυλος αντιπλοΐας των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν

Ένα πλοίο των «δυνάμεων του συνασπισμού» αναχαίτισε στον Κόλπο του Άντεν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων (ASBM), ο οποίος εκτοξεύθηκε από τους Χούθι της Υεμένης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

«Ο ASBM είχε πιθανότατα στόχο το MV Yorktown, ένα πλοίο υπό αμερικανική σημαία, ιδιοκτησία και εκμετάλλευση με 18 μέλη αμερικανικού και τέσσερα ελληνικά μέλη πληρώματος», προσθέτει.

Και καταλήγει: «Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από αμερικανικά, συμμαχικά ή εμπορικά πλοία».

01:59 Τρεις νεκροί και πολλοί τραυματίες από ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και «αρκετοί» άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε κατοικία στη Ράφα, μεταδίδει το Wafa.

Επικαλούμενο πηγές αναφέρει ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο ένα σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Τζαμάλ, το οποίο ήταν «γεμάτο με ανθρώπους».

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα, όπου το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απειλήσει να στείλει στρατεύματα για χερσαία εισβολή.

01:45 «Αποδείξεις» και «μάρτυρες» πρέπει να αναζητηθούν εάν ερευνηθούν οι μαζικοί τάφοι στη Γάζα

Ο δικηγόρος Τζόφφρυ Νίσε τονίζει ότι είναι σημαντικό, σε περίπτωση ενδεχόμενης έρευνας για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα, να βρεθούν στοιχεία για το πώς ήταν οι νεκροί.

«Ήταν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους, έδειχναν σημάδια ότι είχαν βασανιστεί με οποιονδήποτε τρόπο;» αναρωτήθηκε μιλώντας στο Al Jazeera.

Όταν πρόκειται να εξεταστούν οι σοροί, εσημείωσε ότι είναι σημαντικό για τους ερευνητές να εντοπίσουν αν όλοι τους σκοτώθηκαν με ίδιο ή διαφορετικό τρόπο.

«Είναι επίσης σημαντικό να βρεθούν μάρτυρες», υπογράμμισε ο Νίσε και σηεμίωσε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο».

Επίσης, είπε ότι οι χώρες που «δεν εμπλέκονται καθόλου» και «δεν εμπλέκονται» στη σύγκρουση θα ήταν οι κατάλληλοι ανεξάρτητοι ερευνητές.

01:32 Το θέμα του αιχμαλώτου Hersh Goldberg-Polin τέθηκε κατά την επικοινωνία του ΥΠΕΞ του Κατάρ και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Το θέμα του αιχμαλώτου Hersh Goldberg-Polin τέθηκε κατά την επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ με τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με το Axios.

Σημειώνεται ότι η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τον Ισραηλινό όμηρο Hersh Goldberg-Polin, 24 ετών, ο οποίος απήχθη κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.

» Κάνε αυτό που περιμένουμε από σένα και φέρε μας αμέσως στο σπίτι, ή μήπως αυτό έχει γίνει πολύ μεγάλο για σένα;», λέει απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

«Πρέπει να ντρέπεσαι και εσύ και η κυβέρνησή σου, γιατί δεν μας προστατέψατε και μας αγνοείται για 200 μέρες», αναφέρει ενώ κατηγορεί επίσης τον στρατό και την πολεμική αεροπορία όχι μόνο δεν κατάφερε να τους σώσει αλλά σκότωσε 70 ομήρους.

Σύμφωνα με το Axios, το Κατάρ διαβίβασε το βίντεο σε Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους δύο ημέρες πριν από τη δημοσιοποίησή του.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει αρκετές φορές από την κυβέρνηση του Κατάρ βοήθεια για τον  Hersh Goldberg-Polin και άλλους Αμερικανούς ομήρους.

01:16 Επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων σε πόλη νότια της Χεβρώνας

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν από παλαιστινιακές πηγές στο Telegram και επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν ισραηλινούς στρατιώτες να πραγματοποιούν επιδρομή στην πόλη Γιάτα, νότια της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

Το βίντεο δείχνει οχήματα του ισραηλινού στρατού να εισέρχονται στην πόλη και στρατιώτες να εκτοξεύουν δακρυγόνα κατά των Παλαιστινίων κατοίκων.

Την περασμένη εβδομάδα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αρκετές βίαιες επιδρομές σε όλη τη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 άτομα στην πόλη Τουλκαρέμ και προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

01:00 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έστησαν ενέδρα σε μονάδες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δηλώνει ότι παρέσυρε μηχανοκίνητες μονάδες του ισραηλινού στρατού και τους έστησε ενέδρα στην περιοχή αλ Μουγκράκα της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας.

00:46 Ο Λευκός Οίκος απαιτεί απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

«Απαντήσεις» από τις ισραηλινές αρχές μετά την ανακάλυψη ομαδικών τάφων μέσα στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, ζήτησε ο Λευκός Οίκος.

«Θέλουμε απαντήσεις», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Θέλουμε αυτό να αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς και διαφανούς έρευνας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους σε σχέση με τις βαθιά ανησυχητικές αναφορές για ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στη Γάζα.

«Οι αναφορές αυτές είναι βαθιά ανησυχητικές», δήλωσε ο Σάλιβαν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Είμαστε σε επαφή σε πολλαπλά επίπεδα με την ισραηλινή κυβέρνηση. Θέλουμε απαντήσεις. Θέλουμε να καταλάβουμε ακριβώς τί συνέβη», συμπλήρωσε.

Οικογένεια θρηνεί για το νεκρό της που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Νάσερ

00:32 Το Euro-Med ζητά έρευνα για τους μαζικούς τάφους που βρέθηκαν στη Γάζα

Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, μετά την εύρεση δεκάδων μαζικών τάφων στη Γάζα.

Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο μεγάλος αριθμός των σορών που έχουν ανασυρθεί είναι «ανησυχητικός και απαιτεί επείγουσα διεθνή δράση, συμπεριλαμβανομένης της συγκρότησης μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής έρευνας».

Πολλοί από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους υπέστησαν «δολοφονία εκ προμελέτης, καθώς και αυθαίρετες και εξωδικαστικές εκτελέσεις, ενώ ήταν κρατούμενοι και με χειροπέδες», προσθέτει.

00:20 Επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στον Κόλπο του Άντεν

Η Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι έβαλαν στο στόχαστρό τους το πλοίο Maersk Yorktown, ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν και το ισραηλινό πλοίο MSC Veracruz στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι Χούθι της Υεμένης επιτίθενται σε πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο, σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης, όπως λένε, προς τους Παλαιστίνιους λόγω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

00:02 Ο Μπάιντεν συνάντησε την τετράχρονο Ισραηλινή που απελευθερώθηκε από την Χαμάς τον Νοέμβριο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με την Avigail Mor Idan, μια τετράχρονη Αμερικανοϊσραηλινή που απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απελευθερώθηκε τον Νοέμβριο.

23:52 Η «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή και το μέλλον της Παλαιστίνης

Το βέτο που άσκησαν οι Αμεριακανοί στην ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους-πλήρους μέλους στον ΟΗΕ ήταν προδιαγεγραμμένο.

Κι όμως, την Παλαιστίνη ήδη αναγνωρίζουν σήμερα 139 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, συν το Βατικανό που έχει καθεστώς «κράτους μη μέλους παρατηρητή».

Αντίστοιχα, 165 έχουν αναγνωρίσει το Ισραήλ ως κράτος.

Καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται για έβδομο μήνα, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τη σφαγή αμάχων και τη σπειροειδή ανθρωπιστική κρίση, οι φωνές για διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης όλο και πυκνώνουν.

Το μείζον ερώτημα είναι πώς, πότε και σε ποιο πλαίσιο.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Μαργαρίτας Βεργολιά στο in

23:45 «Δεν θα αφήσουμε πέτρα που να μην σηκώσουμε για να τους βρούμε» – Η αντίδραση των IDF στο νέο βίντεο με τον όμηρο της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος των IDF Daniel Hagari απευθύνθηκε στα ξένα μέσα ενημέρωσης μετά τη δημοσίευση του βίντεο με τον όμηρο Hersh Goldberg-Polin, λέγοντας ότι «αυτό είναι μια επείγουσα έκκληση για δράση» και ότι «δεν θα αφήσουμε καμία πέτρα που να μην αναποδογυρίσουμε στις προσπάθειές μας να εντοπίσουμε τους ομήρους».

Ο Hagari απευθύνθηκε επίσης στους γονείς του Goldberg-Polin που ζήτησαν από όλα τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, λέγοντας:

«Rachel και John, οι καρδιές μας σας συμπονούν. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τον γιο σας Hersh και όλους τους απαχθέντες μας στο σπίτι. Η δύναμή σας συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση για εμάς καθώς εκτελούμε αυτή την απαραίτητη αποστολή».

Ο Hersh στο μήνυμά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται για τους ομήρους και τον στρατό ότι απέτυχε στην αποστολή του, καθώς 70 όμηροι έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς της αεροπορίας του Ισραήλ.

23:38 «Πρωτοφανείς οι προσπάθειες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ»

Η Ρεμπέκα Καρλ, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), μίλησε στο Al Jazeera για το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που απλώνεται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και για τις «πρωτοφανείς» όπως τις χαρακτήρισε προσπάθειες να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Όπως είπε έχουν υπάρξει και άλλες φορές στο παρελθόν κινητοποιήσεις στο Κολούμπια «αρκετά συγκρουσιακές», αλλά και πάλι δεν είχαν «καμία σχέση με αυτό».

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεκάδες φοιτητές διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη του NYU, οι οποίοι διαδήλωναν υπέρ των Παλαιστινίων.

Η Karl ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και εδώ και πολλά χρόνια είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του NYU.

Διαμαρτυρίες κατά της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου συνελήφθησαν περισσότεροι από 100 φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη της σχολής.

23:27 Ισραήλ: «Απογοητευτική» η απόφαση της Γερμανίας να ανανεώσει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε «λυπηρή και απογοητευτική» την απόφαση της Γερμανίας να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι το Ισραήλ είχε μοιραστεί λεπτομερείς πληροφορίες για «πολλές εκατοντάδες» υπαλλήλους της UNRWA που ήταν μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Μια έκθεση υπό την ηγεσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά σχετικά με την UNRWA διαπίστωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε ακόμη προσκομίσει στοιχεία για να στηρίξει τις κατηγορίες του.

23:15 Η κατακόρυφη αύξηση θανάτων στη Γάζα στις 200 ημέρες πολέμου

Στο γράφημα του in φαίνεται η πορεία των θανάτων στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Τα 2/3 των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά.

23:08 Αντιμέτωποι με την αστυνομία οι φοιτητές στις ΗΠΑ

Το κύμα καταλήψεων απλώνεται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με τους φοιτητές να ζητούν διακοπή των σχέσεων των ιδρυμάτων με το Ισραήλ και κατάπαυση πυρός στη Γάζα. Οι φοιτητές του Κολούμπια που βρίσκονται στο κέντρο των κινητοποιήσεων, μαζικοποιούν τις συγκεντρώσεις τους με πολλούς από τους καθηγητές να τάσσονται στο πλευρό τους.

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media φαίνεται ότι η αστυνομία επιτίθεται σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ίδια εικόνα και στο Τέξας όπου και εκεί οι φοιτητές πραγματοποιούν διαμαρτυρίες αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

22:58 ΟΗΕ: Για να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέρη

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ, Farhan Haq, δήλωσε ότι «όλα τα μέρη» που έχουν την εξουσία να επιτρέψουν την πρόσβαση ερευνητών στη Γάζα πρέπει να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε πιθανή ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν κοντά στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γάζας.

Περισσότερα από 340 πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις και περισσότερα από 380 πτώματα έχουν ανασυρθεί από το ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τα συνεργεία της πολιτικής προστασίας.

«Για να είναι αποτελεσματικές οι όποιες έρευνες, θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέρη της περιοχής που ελέγχουν την πρόσβαση », δήλωσε ο Haq στο Al Jazeera, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον δημοσιογράφο του Al Jazeera Gabriel Elizondo.

Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ, το οποίο έχει κατηγορηθεί ευρέως ότι ευθύνεται για τους ομαδικούς τάφους, πρέπει να συμφωνήσει να συνεργαστεί με την έρευνα.

«Υπάρχουν πάντα δυσκολίες όσον αφορά τα μέρη όπου έχουν σημειωθεί συγκρούσεις, για να έχουμε την πρόσβαση που χρειαζόμαστε, αλλά τελικά για να έχει νόημα οποιαδήποτε έρευνα, χρειάζεται αυτή η πρόσβαση», δήλωσε ο Haq.

Ο Haq επανέλαβε ότι πρέπει να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη, αποτελεσματική και διαφανής έρευνα» για τις δολοφονίες στα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ Σίφα.

22:44 SOS εκπέμπουν οι υγειονομικοί στη Ράφα μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς σοβαρά, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού ενός σπιτιού από τον ισραηλινό στρατό σήμερα το βράδυ στον προσφυγικό καταυλισμό Γιάμπνα στο κέντρο της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ο Δρ Suhaib al-Hams, διευθυντής του νοσοκομείου του Κουβέιτ είπε στο Al Jazeera ότι «η διοικητική περιφέρεια της Ράφα έχει γίνει συνεχής στόχος του ισραηλινού στρατού».

«Η ισραηλινή κατοχή χρησιμοποιεί διεθνώς απαγορευμένα όπλα και το είδος των τραυματισμών που δεχόμαστε είναι πρωτοφανές, όπως ακρωτηριασμός άκρων και σχισίματα στο σώμα», δήλωσε ο al-Hams.

Ο Δρ Τζαμάλ αλ-Χαμς, από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, δήλωσε ότι οι περισσότεροι τραυματίες που έφτασαν στο νοσοκομείο είναι σε σοβαρή κατάσταση και ότι ένας από τους υπέκυψε στα τραύματά του.

22:31 Διεθνής Αμνηστία: Χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ

Η Erika Guevara Rosas, υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανακάλυψη ομαδικών τάφων με εκατοντάδες πτώματα Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Περισσότερα από 300 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής στο Νάσερ στη Χαν Γιούνις μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων στις 7 Απριλίου. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε την Τρίτη ότι βρέθηκαν περισσότερα πτώματα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας, τη μεγαλύτερη υγειονομική εγκατάσταση του θύλακα, η οποία, σύμφωνα με το όργανο για τα δικαιώματα, ήταν «ένα άδειο κέλυφος» μετά τη λήξη της ισραηλινής πολιορκίας δύο εβδομάδων την 1η Απριλίου.

«Η οδυνηρή ανακάλυψη αυτών των μαζικών τάφων υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της εξασφάλισης άμεσης πρόσβασης ερευνητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των ιατροδικαστών, στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων», δήλωσε ο αξιωματούχος της Αμνηστίας.

«Η έλλειψη πρόσβασης των ερευνητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα εμπόδισε την αποτελεσματική διερεύνηση της πλήρους κλίμακας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων που διαπράττονται βάσει του διεθνούς δικαίου».

22:21 Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για την ανανέωση των συνομιλιών για τους ομήρους μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να συζητήσει τις προσπάθειες για την ανανέωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με το Ισραήλ να κατηγορεί τη Χαμάς ότι σκληραίνει τη θέση της.

Στην κυβέρνηση θα παρουσιαστούν διάφορα σχέδια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από μια ομάδα με επικεφαλής τον επικεφαλής της Μοσάντ David Barnea και τον υποστράτηγο (ε.α.) Nitzan Alon.

Μια διπλωματική πηγή που συμμετέχει στις συνομιλίες δήλωσε στη Haaretz ότι μια από τις επιλογές που εξετάζονται είναι η επιδίωξη επίτευξης μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων με τη μία, σε αντάλλαγμα για μια μαζική απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, αντί για τα σταδιακά σχέδια που έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιλογή αυτή μπορεί να εξετάζεται, αλλά απέχει ακόμη πολύ από την πραγματοποίησή της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση επί του θέματος αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες στην κυβέρνηση.

22:04 Οι γονείς του ομήρου Hersh Goldberg-Polin παροτρύνουν τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία

Οι γονείς του Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου Hersh Goldberg-Polin, Rachel και Jon, δημοσίευσαν ένα βίντεο στο X, αφού η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο με τον γιο τους σε αιχμαλωσία.

«Βλέποντας σήμερα το βίντεο του Hersh είναι συγκλονιστικό. Είμαστε ανακουφισμένοι που τον βλέπουμε ζωντανό, αλλά ανησυχούμε επίσης για την υγεία και την ευημερία του, καθώς και για την υγεία όλων των άλλων ομήρων και όλων όσων υποφέρουν σε αυτή την περιοχή», δήλωσαν.

Απευθύνθηκαν σε όσους συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις: «Να είστε γενναίοι, να σκύψετε, να αδράξετε αυτή τη στιγμή και να πετύχετε μια συμφωνία για να επανενώσουμε όλους μας με τους αγαπημένους μας και να τερματίσουμε τον πόνο σε αυτή την περιοχή».

Οι δυο τους κατέληξαν με ένα μήνυμα προς τον γιο τους: «Hersh, ακούσαμε τη φωνή σου σήμερα για πρώτη φορά μετά από 201 ημέρες και αν μας ακούς, σου λέμε, σε αγαπάμε, μείνε δυνατός, επιβίωσε».

21:52 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια περιοχή στο βουνό αλ Ρεχάν, ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, σύμφωνα με το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης την περιοχή Labbouneh, που βρίσκεται μεταξύ της Naqoura και της Alma ash-Shaab, αναφέρει η έκθεση.

Δεν υπήρχαν άμεσες αναφορές για θύματα από καμία από αυτές τις επιθέσεις.

21:37 Δύο συλλήψεις στη διαδήλωση έξω από το σπίτι του Νετανιάχου

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από τη Χαμάς που δείχνει τον Ισραηλινοαμερικανό αιχμάλωτο Hersh Goldberg-Polin, ο οποίος κρατείται επί του παρόντος στη Γάζα, εκατοντάδες μέλη των οικογενειών και υποστηρικτές των υπόλοιπων Ισραηλινών αιχμαλώτων βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν την επιστροφή τους.

Τουλάχιστον δύο συνελήφθησαν, σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης και βίντεο που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, επειδή φέρεται να έβαλαν φωτιά σε βαρέλια και επειδή έσπρωξαν κάδους απορριμμάτων στο δρόμο.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την ιδιωτική κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Κάποιοι χτυπούσαν τύμπανα, άλλοι τραγουδούσαν συνθήματα: «Ήρθε η ώρα να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα».

Πλάνα που αναρτήθηκαν στο Χ από το ισραηλινό κανάλι 12 δείχνουν ορισμένες σκηνές από τις διαδηλώσεις:

21:30 Ο στρατιωτικός γραμματέας του Νετανιάχου λέει ότι πρέπει να εγκαθιδρυθεί στρατιωτική κυριαρχία στη μεταπολεμική Γάζα

Ο ταξίαρχος Ρομάν Γκόφμαν, που προορίζεται ως ο επόμενος στρατιωτικός γραμματέας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έγραψε σε έγγραφο που απέστειλε σε στρατιωτικούς και κρατικούς αξιωματούχους ότι το Ισραήλ πρέπει να εγκαθιδρύσει στρατιωτική κυριαρχία στη Λωρίδα της Γάζας στο τέλος του πολέμου.

21:26 ΗΠA: Επικίνδυνη και απερίσκεπτη η προσπάθεια νομιμοποίησης οικισμών στη Δ. Όχθη

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Vedant Patel, χαρακτήρισε την Τετάρτη «επικίνδυνες και απερίσκεπτες» τις αναφορές ότι ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Bezalel Smotrich, πιέζει για τη νομιμοποίηση δεκάδων εποικισμών στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

21:10 Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η εκστρατεία για διακοπή της χρηματοδότησης της UNRWA απέτυχε

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι η κυβέρνηση της χώρας παραδέχθηκε την ήττα της στις προσπάθειές της να κρατήσει μακριά τη διεθνή χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Η είδηση αυτή έρχεται αφού η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποκαταστήσει τη χρηματοδότησή της προς την υπηρεσία, την οποία είχε παγώσει τον Ιανουάριο εν μέσω ισχυρισμών του Ισραήλ ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ. Αυτή την εβδομάδα, μια έκθεση της Κατρίν Κολόν, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, απαξίωσε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς.

«Πολιτικές πηγές στο Ισραήλ αναγνώρισαν σε συνομιλίες με ξένους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες ότι η Ιερουσαλήμ δεν κατάφερε να επηρεάσει την έκθεση με τον τρόπο που ήλπιζε», ανέφερε η Haaretz.

«Μια ισραηλινή πηγή που συμμετείχε στη διπλωματική προσπάθεια για τη διακοπή της χρηματοδότησης της UNRWA δήλωσε στη Haaretz ότι η αποτυχία δεν ήταν στον τομέα των δημόσιων σχέσεων και της επικοινωνίας, αλλά μάλλον προήλθε από την έλλειψη μιας πειστικής εναλλακτικής λύσης για την UNRWA», προστίθεται.

Χθες, ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της UNRWA, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η εκστρατεία του Ισραήλ για την απαξίωση και την αποχρηματοδότηση της οργάνωσης οδήγησε στο να αντιμετωπίσει μια «άνευ προηγουμένου» κρίση. Η UNRWA διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διανομή της απελπιστικά αναγκαίας βοήθειας στο εσωτερικό της Γάζας, όπου χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν λιμό.

20:58 Μητέρα και παιδί σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη της Γάζας

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι οι δύο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής σε σπίτι δυτικά της πόλης της Γάζας.

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι της οικογένειας Χαμίντ κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Shati (Beach), όπως μετέδωσε η Wafa, σκοτώνοντας την Amna Hamid και τον γιο της, τον 12χρονο Mahdi, καθώς και τραυματίζοντας άλλα έξι άτομα.

Τουλάχιστον τρεις πολίτες σκοτώθηκαν επίσης και δεκάδες τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμό σπιτιού στη συνοικία al-Nasr, επίσης δυτικά της πόλης της Γάζας, από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν επίσης τις περιοχές Ma’an και Αλ Μαουάσι, νότια της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο πολιτών και τον τραυματισμό πολλών άλλων, ανέφερε το Wafa.

20:47 Ο Νετανιάχου επιτίθεται στους φοιτητές των ΗΠΑ που διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης και ζητά σκληρότερα μέτρα εναντίον τους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε τις διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι «θυμίζουν αυτό που συνέβη στα γερμανικά πανεπιστήμια τη δεκαετία του 1930» και κάλεσε την πανεπιστημιακή ηγεσία και τις αρχές να λάβουν σκληρότερα μέτρα εναντίον τους.

«Αυτό που συμβαίνει στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής είναι φρικτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός στα αγγλικά σε βίντεο. «Αντισημιτικοί όχλοι έχουν καταλάβει κορυφαία πανεπιστήμια. Ζητούν την εξόντωση του Ισραήλ. Επιτίθενται σε Εβραίους φοιτητές. Επιτίθενται σε Εβραίους καθηγητές. Αυτό θυμίζει αυτό που συνέβη στα γερμανικά πανεπιστήμια τη δεκαετία του 1930. Είναι ασυνείδητο. Πρέπει να σταματήσει», ανέφερε.

Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης απλώνεται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και σε αυτό συμμετέχουν και Εβραϊκές οργανώσεις που τάσσονται κατά του πολέμου στη Γάζα.

20:35 Καθηγητές στο Κολούμπια δηλώνουν εξοργισμένοι από τις συλλήψεις φοιτητών

Ένας λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο καθηγητής Bassam Khawaja, λέει ότι ορισμένα μέλη του διδακτικού προσωπικού είναι «πραγματικά εξοργισμένα» για τη σύλληψη περισσότερων από 100 διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης που συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη της σχολής στη Νέα Υόρκη.

Ο Khawaja δήλωσε ότι όταν η πρόεδρος του πανεπιστημίου έλαβε την απόφαση να καλέσει την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη, παρά την αντίρρηση της συγκλήτου του πανεπιστημίου, πολλά μέλη ΔΕΠ ήταν «έξαλλα».

«Εκατό από εμάς ήρθαμε και σταθήκαμε στα σκαλιά για να διαμαρτυρηθούμε για την απόφαση αυτή, [και] 54 μέλη της μόνιμης σχολής της Νομικής Σχολής έγραψαν στην πρόεδρο αντιδρώντας σε αυτήν», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Έτσι, υπάρχει αρκετός θυμός μεταξύ των καθηγητών», είπε.

«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην πανεπιστημιούπολη μας. . . πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η υπεράσπιση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων δεν είναι αντισημιτική», πρόσθεσε.

20:22 Δεκάδες διαδηλώνουν έξω από το σπίτι Νετανιάχου μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο του αιχμαλώτου της Χαμάς

Δεκάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και φίλοι του Αμερικανοϊσραηλινού ομήρου Hersh Goldberg-Polin, συγκεντρώθηκαν έξω από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ μετά τη δημοσιοποίηση από τη Χαμάς ενός βίντεο που δείχνει τον Goldberg-Polin σε αιχμαλωσία.

Άναψαν φωτιά και φωτοβολίδες και συγκρούστηκαν με την αστυνομία που βρισκόταν στην περιοχή. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη από την αστυνομία.

20:15 Η έλλειψη φαρμάκων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών με μεσογειακή αναιμία

Το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PCHR) δήλωσε ότι πάνω από 300 άτομα στη Γάζα πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, μεταξύ των οποίων 80 παιδιά. Επειδή στερούνται τα απαραίτητα φάρμακα, κινδυνεύουν να αναπτύξουν αιμοχρωμάτωση, υπερφόρτωση με σίδηρο στα όργανα του σώματος.

Η PCHR σημείωσε ότι 18 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία έχουν ήδη πεθάνει από την έναρξη του πολέμου στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα και άλλοι δέκα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έλλειψη φαρμάκων, θεραπευτικών γαλακτοκομικών σκευασμάτων και βιταμινών θέτει επίσης σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών που πάσχουν από κυστική ίνωση. 23 ασθενείς έχουν πεθάνει από τον Οκτώβριο και μόνο έξι από τους περίπου 20 κρίσιμους ασθενείς που παραπέμφθηκαν για θεραπεία στο εξωτερικό έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί ιατρικά, πρόσθεσε η PCHR.

20:00 «Τελειώνει ο χρόνος» – Ανακοίνωση του Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από τη Χαμάς

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών στο Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη δημοσίευση του βίντεο, λέγοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει» για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι αιχμάλωτοι θα επιστραφούν.

«Κάθε μέρα που περνάει, ο φόβος ότι θα χαθούν περισσότερες αθώες ζωές γίνεται όλο και πιο έντονος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Όλοι οι όμηροι πρέπει να μεταφερθούν στην πατρίδα τους – όσοι είναι ζωντανοί για να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης και όσοι δολοφονήθηκαν για μια αξιοπρεπή ταφή.

«Αυτό το θλιβερό βίντεο αποτελεί επείγουσα έκκληση για την ανάληψη ταχείας και αποφασιστικής δράσης για την επίλυση αυτής της φρικτής ανθρωπιστικής κρίσης και τη διασφάλιση της ασφαλούς επιστροφής των αγαπημένων μας προσώπων».

19:45 Δεν έχει τέλος η φρίκη – 342 σοροί έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τον ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Νάσερ

Η Πολιτική Προστασία στη Γάζα ανακοινώνει ότι ο αριθμός των ανασυρμένων πτωμάτων στους ομαδικούς τάφους του νοσοκομείου Νάσερ ανήλθε σε 342.

Οι ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν μετά από ισραηλινή εισβολή στο νοσοκομείο. Οι ισραηλινές δυνάμεις μετέτρεψαν το νοσοκομείο σε στρατιωτικό χώρο για αρκετές ημέρες.

Οι μαρτυρίες και τα σημάδια στα πτώματα επιβεβαίωσαν ότι στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εκτελέσεις εναντίον ιατρικών ομάδων, ασθενών και εκτοπισμένων πολιτών, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα.

19:35 Στην Αίγυπτο οι επικεφαλής του στρατού και της Σιν Μπετ – Στο τραπέζι το σχέδιο εισβολής στη Ράφα

Ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού Herzl Halevi επισκέφθηκε το Κάιρο της Αιγύπτου την Τετάρτη μαζί με τον διευθυντή της Shin Bet Ronen Bar, όπου συναντήθηκαν με ανώτερους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών του αιγυπτιακού στρατού για να συζητήσουν τα σχέδια του Ισραήλ για τη συνέχιση των μαχών στη Γάζα και τις προσπάθειες ανανέωσης των διαπραγματεύσεων για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας για τους ομήρους.

Οι δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τα επιχειρησιακά σχέδια του Ισραήλ για την είσοδο στη Ράφα, προκειμένου να προσπαθήσουν να μειώσουν τις αντιρρήσεις των Αιγυπτίων στο σχέδιο του Ισραήλ να εισέλθει στη νοτιότερη περιοχή της Γάζας που συνορεύει με την Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση στο Κάιρο ανησυχεί ότι μια ισραηλινή είσοδος στη Ράφα θα οδηγήσει σε εισροή παλαιστίνιων προσφύγων στο έδαφός της, γεγονός που την οδήγησε να πιέσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν οποιαδήποτε ισραηλινή είσοδο στην περιοχή.

Το Ισραήλ επιδιώκει τώρα να συντονίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με την Αίγυπτο και να αμβλύνει τον φόβο του Καΐρου για τους Παλαιστίνιους που μπορεί να εισέρθουν στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά.

19:25 Το Ισραήλ βομβαρδίζει σπίτι στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού κοντά στην έδρα της στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

19:10 Η οικογένεια του ομήρου δίνει άδεια για τη δημοσίευση του βίντεο – Το αναμεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ

Η οικογένεια του 24χρονου ομήρου Γκόλντμπεργκ-Πολίν έδωσε άδεια για να αναπαραχθεί το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς.

Σε άλλες περιπτώσεις ανάλογα βίντεο δεν έχουν δημοσιευτεί από τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Η Haaretz που δημοσιεύει το μήνυμα του αιχμαλώτου ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι τον έχει εγκαταλείψει στη Γάζα, αναφέρει ότι η οικογένειά του δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να χάσουμε άλλον χρόνο».

Η μητέρα του Hersh, Ρέιτσελ, επιλέχθηκε από το περιοδικό Time ως ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για το 2024, αφού συναντήθηκε με δεκάδες παγκόσμιους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πάπας, στο πλαίσιο της αποστολής της να απελευθερώσει τον γιο της και τους άλλους εναπομείναντες ομήρους.

H Haaretz δημοσίευσε το βίντεο στο live blog της για τη Γάζα

18:55 «Ψυχολογικός πόλεμος» λέει το Ισραήλ για το βίντεο με όμηρο που δημοσίευσε η Χαμάς

Αναφέραμε νωρίτερα ότι η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με έναν Ισραηλινο-Αμερικανό αιχμάλωτο που κρατείται στη Γάζα.

Ο Μπέρναρντ Σμιθ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, λέει ότι το σχεδόν τρίλεπτο βίντεο του 23χρονου Hersh Goldberg-Polin τον δείχνει να ασκεί ανοιχτή κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Να θυμάστε, φυσικά, ότι όταν αυτά τα βίντεο δημοσιεύονται δεν μιλούν ελεύθερα, αλλά τους λένε τι μπορούν και τι δεν μπορούν να πουν οι δεσμώτες τους», δήλωσε ο Σμιθ.

Σύμφωνα με τα πλάνα, ο Γκόλντμπεργκ-Πολίν λέει ότι βρίσκεται «υπόγεια» για περίπου 200 ημέρες, οπότε «δεν υπάρχει σταθερός χρόνος στο βίντεο», δήλωσε ο Σμιθ, προσθέτοντας ότι είναι το πρώτο βίντεο του είδους του εδώ και περίπου τρεις μήνες.

«Το Ισραήλ αποκαλεί τη χρήση αυτών των βίντεο «θλιβερό, ψυχολογικό πόλεμο»», δήλωσε ο Σμιθ.

18:40 Αξιωματούχος του ΟΗΕ απαιτεί την απελευθέρωση Αιγύπτιων διαδηλωτών για τη Γάζα

Η Mary Lawlor, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώνει ότι οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν χθες από τις αιγυπτιακές αρχές σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις γυναίκες της Γάζας και του Σουδάν πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

Δημοσιογράφοι, δικηγόροι και άλλοι που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τα γραφεία της UN Women στο Κάιρο συνελήφθησαν

Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mai El-Sadany δήλωσε σε ανάρτησή της στο Χ ότι τουλάχιστον 16 άτομα ανακρίνονται από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

18:20 Ο Μπάιντεν υπογράφει το νέο πακέτο 26 δισ. για το Ισραήλ

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 61 δισ. δολάρια για βοήθεια προς την Ουκρανία και 26 δισ. δολάρια για το Ισραήλ, καθώς και ένα δισ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και οκτώ δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι το πακέτο «παρέχει ζωτικής σημασίας υποστήριξη στους εταίρους της Αμερικής, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από απειλές κατά της κυριαρχίας τους».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι σημαντική και ότι αυτό το πακέτο βοήθειας θα το βοηθήσει να αναπληρώσει την αεράμυνά του.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα αυξήσει σημαντικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα φτάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα χωρίς καθυστέρηση», είπε.

18:03 Άλλες 48 ώρες προθεσμία στους φοιτητές δίνει το Κολούμπια για να αποσυρθούν από τις κινητοποιήσεις

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια έχει παρατείνει δύο φορές την προθεσμία που είχε δοθεί στους φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα να εκκενώσουν τις κατασκηνώσεις τους στην πανεπιστημιούπολη, επικαλούμενο πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μαζί τους με στόχο την εκτόνωση του τεταμένου κλίματος που έχει εξαπλωθεί σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια.

«Σημειώνουμε σημαντική πρόοδο με τους εκπροσώπους του καταυλισμού των φοιτητών στο δυτικό γκαζόν», ανέφερε το Κολούμπια σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τις 3 π.μ. (07:00 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη.

Το πανεπιστήμιο είχε δώσει νωρίτερα στους φοιτητές προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα για να διαλύσουν τις σκηνές αν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσαν σε συμφωνία. Η προθεσμία είχε αρχικά παραταθεί έως τις 8 π.μ. (12:00 GMT) της Τετάρτης. Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Nemat «Minouche» Shafik είχε δηλώσει ότι το πανεπιστήμιο «θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές για την εκκαθάριση» της περιοχής, εάν οι συνομιλίες δεν οδηγήσουν σε τερματισμό των καταυλισμών.

Στην τελευταία ανακοίνωσή του, το πανεπιστήμιο παρέτεινε και πάλι την προθεσμία, αυτή τη φορά κατά 48 ώρες στις αρχές της Παρασκευής, και δήλωσε ότι οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές είχαν συμφωνήσει σε τέσσερα από τα κορυφαία αιτήματα του ιδρύματος.

17:54 Όμηρος της Χαμάς μιλά σε βίντεο με ακρωτηριασμένο χέρι – «Ο στρατός έχει σκοτώσει 70 από εμάς»

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τον Ισραηλινό όμηρο Hersh Goldberg-Polin, 24 ετών, ο οποίος απήχθη κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ βρισκόταν σε υπαίθριο ρέιβ πάρτι κοντά στο Re’im στο νότιο Ισραήλ.

Η Goldberg-Polin γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και μετακόμισε στο Ισραήλ το 2008. Τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση της Χαμάς και εμφανίζεται στο βίντεο με ακρωτηριασμένο χέρι.

» Κάνε αυτό που περιμένουμε από σένα και φέρε μας αμέσως στο σπίτι, ή μήπως αυτό έχει γίνει πολύ μεγάλο για σένα;», λέει απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

«Πρέπει να ντρέπεσαι και εσύ και η κυβέρνησή σου, γιατί δεν μας προστατέψατε και μας αγνοείται για 200 μέρες», αναφέρει ενώ κατηγορεί επίσης τον στρατό και την πολεμική αεροπορία όχι μόνο δεν κατάφερε να τους σώσει αλλά σκότωσε 70 ομήρους.

Στο μήνυμά του αναφέρει ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία από τις συμφωνίες που της έχουν προταθεί και ζητά από την οικογένειά του να παραμείνει δυνατή και να συνεχίζει να πιέζει για την επιστροφή όλων.

17:45 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι χτύπησε 40 στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και μονάδες πυροβολικού πραγματοποίησαν ένα κύμα επιθέσεων στην Άιτα ασ-Σαμπ, λέει ο στρατός.

Είπε ότι οι στόχοι περιλάμβαναν όπλα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και άλλες υποδομές.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης των διασυνοριακών επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες.

17:40 O Μπάιντεν προσκλήθηκε στο κολέγιο που σπούδασε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ – Απόφοιτοι και φοιτητές μαζεύουν υπογραφές να ακυρώσουν την εκδήλωση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα είναι ο ομιλητής της τελετής αποφοίτησης στο κολέγιο Morehouse της Τζόρτζια, ένα από τα εξέχοντα ιστορικά μαύρα κολέγια των ΗΠΑ, τον επόμενο μήνα. Όμως η εμφάνισή του στο Morehouse προκαλεί αντιδράσεις από ορισμένους καθηγητές και αποφοίτους που αντιτίθενται στη φιλοϊσραηλινή στάση του προέδρου, καθώς το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα.

Ορισμένοι απόφοιτοι του Morehouse θέλουν το σχολείο να ανακαλέσει την πρόσκληση. Κυκλοφορούν μια διαδικτυακή επιστολή που καταδικάζει την πρόσκληση της διοίκησης στον Μπάιντεν και ζητούν υπογραφές για να πιέσουν τον πρόεδρο του Morehouse Ντέιβιντ Τόμας να την ανακαλέσει.

Η επιστολή, που περιήλθε στην κατοχή του Associated Press, υποστηρίζει ότι η προσέγγιση του Μπάιντεν στο Ισραήλ υποστηρίζει ουσιαστικά τη γενοκτονία στη Γάζα και έρχεται σε αντίθεση με τον ειρηνισμό που εξέφρασε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (φοιτητής του κολεγίου) με την αντίθεσή του στον πόλεμο του Βιετνάμ.

«Προσκαλώντας τον πρόεδρο Μπάιντεν στην πανεπιστημιούπολη, το κολέγιο επιβεβαιώνει ένα σκληρό πρότυπο ότι η συνενοχή στη γενοκτονία δεν αξίζει καμία κύρωση από το ίδρυμα που ανέδειξε έναν από τους κορυφαίους υποστηρικτές της μη βίας του εικοστού αιώνα», αναφέρεται στην επιστολή, τονίζοντας τη θέση του Κινγκ ότι «ο πόλεμος είναι μια κόλαση που μειώνει» την ανθρωπότητα στο σύνολό της.

«Εάν το κολέγιο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή την ευγενή παράδοση δικαιοσύνης ανακαλώντας την πρόσκλησή του στον πρόεδρο Μπάιντεν, τότε το κολέγιο θα πρέπει να επανεξετάσει την προσήλωσή του στον Δρ Κινγκ».

Η διοίκηση έχει δηλώσει στη σχολή ότι δεν θα αποσύρει την πρόσκλησή της, η οποία εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με το AP.

17:30 Ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Elia Suleiman θα τιμηθεί από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

Το 30ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο θα αποτίσει φόρο τιμής στον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη Elia Suleiman σε αναγνώριση της «εξαιρετικής συμβολής του στην τέχνη του κινηματογράφου».

Στον σκηνοθέτη θα απονεμηθεί το Τιμητικό Βραβείο Heart of Sarajevo και θα τιμηθεί με μια αναδρομική προβολή επιλεγμένων έργων του στο πρόγραμμα «Tribute to…» του φεστιβάλ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

17:24 Η Νάνσι Πελόζι καλεί τον Νετανιάχου να παραιτηθεί

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραιτηθεί σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο Six One News του ιρλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTÉ.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τον εαυτό του. Απορρίπτουμε την πολιτική και την πρακτική του Νετανιάχου – τρομερή. Τι θα μπορούσε να είναι χειρότερο από αυτό που έκανε ως απάντηση;», δήλωσε η Πελόζι, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να παραιτηθεί, είναι απόλυτα υπεύθυνος».

Ερωτηθείσα αν ο Νετανιάχου αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη, η Πελόζι απάντησε: «Δεν ξέρω αν φοβάται την ειρήνη, αν είναι ανίκανος για ειρήνη ή απλώς δεν θέλει την ειρήνη. Αλλά έχει αποτελέσει εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών».

17:20 Εκκενώνουν ξανά τη βόρεια Γάζα οι Παλαιστίνιοι

Οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν και πάλι τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώνονται για δεύτερη ημέρα στην Μπέιτ Λαχίγια, όπου ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση τεσσάρων γειτονιών, προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι βρίσκονται σε «επικίνδυνη ζώνη μάχης».

Άνθρωποι στα προάστια της πόλης της Γάζας ανέφεραν επίσης σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ο Amjad Aleway, γιατρός επειγόντων περιστατικών στην Πόλη της Γάζας, μιλώντας στα ερείπια του νοσοκομείου Αλ Σίφα, δήλωσε: «Ο αριθμός των θυμάτων είναι συντριπτικός και δεν έχουμε επαρκή χειρουργεία για να τους αντιμετωπίσουμε».

17:08 Ισραηλινός αξιωματικός: Ο στρατός είναι έτοιμος να εισβάλει στη Ράφα – Περιμένουμε την έγκριση της κυβέρνησης

Ο στρατός του Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να εισέλθει στη Ράφα, την οποία θεωρεί το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, και μπορεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση τη στιγμή που θα λάβει την έγκριση της κυβέρνησης, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας.

16:54 Ερντογάν: Έχουμε διακόψει τις «εντατικές» εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Οι θηριωδίες του Ισραήλ δεν πρέπει να συγκαλυφθούν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν διατηρεί πλέον εντατικές εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu. «Αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει», πρόσθεσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη περιοχή.

«Οι προσπάθειες της ισραηλινής διοίκησης να κρύψει τις θηριωδίες και τις σφαγές που διαπράττει στη Γάζα δεν πρέπει να επιτραπούν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα.

Είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όχι μόνο των πολιτών του αλλά και ολόκληρης της περιοχής μόνο και μόνο για να παρατείνει την πολιτική του καριέρα.

16:38 Ηπατίτιδα και μηνιγγίτιδα εξαπλώνονται στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποιεί ότι σοβαρές λοιμώξεις εξαπλώνονται ραγδαία στον θύλακα λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της υπερχείλισης των λυμάτων στους δρόμους και της έλλειψης πόσιμου νερού.

Το υπουργείο τόνισε συγκεκριμένα την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας και μηνιγγίτιδας. Έκανε έκκληση για επείγουσα υποστήριξη από «όλους τους αρμόδιους εθνικούς, διεθνείς και ανθρωπιστικούς φορείς».

Γιατροί και εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει για επιδημίες, δεδομένης της δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης και με το σύστημα υγείας του πολιορκημένου θύλακα να έχει γονατίσει.

16:22 «Δεν έχουν απομείνει πανεπιστήμια στη Γάζα»

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια επιβάλλουν πιο σκληρή πειθαρχία σε διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης στην πανεπιστημιούπολη, επικαλούμενα «ανησυχίες για την ασφάλεια», καθώς ορισμένοι Εβραίοι φοιτητές λένε ότι η κριτική στο Ισραήλ έχει μετατραπεί σε αντισημιτισμό.

Έντονες αντιπαραθέσεις και ανταλλαγές προσβολών μεταξύ φιλοπαλαιστινιακών και φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών έχουν σημειωθεί, ιδίως στους δρόμους γύρω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

«Δεν έχουν απομείνει πανεπιστήμια στη Γάζα, γι’ αυτό επιλέξαμε να διεκδικήσουμε το πανεπιστήμιό μας για τον λαό της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Σοφ Ασκανάσε, ένας Εβραίος φοιτητής στο Κολούμπια, ο οποίος συνελήφθη και αποβλήθηκε λόγω της διαμαρτυρίας του.

«Ο αντισημιτισμός, η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός -ιδιαίτερα ο ρατσισμός κατά των Αράβων και των Παλαιστινίων- είναι όλα από το ίδιο ύφασμα».

Άλλοι φοιτητές κατηγόρησαν τους διοικητικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου ότι απέτυχαν να προστατεύσουν το δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται και να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ως Παλαιστίνιος φοιτητής, δεν αισθάνθηκα κι εγώ ασφαλής τους τελευταίους έξι μήνες, και αυτό ήταν άμεσο αποτέλεσμα των μονόπλευρων δηλώσεων και της αδράνειας του Κολούμπια», δήλωσε ο Μαχμούντ Καλίλ.

16:09 Οι IDF έχουν «εξουδετερώσει» τους μισούς διοικητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον Γκάλαντ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ λέει ότι οι μισοί από τους διοικητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από επίσκεψη στη Βόρεια Διοίκηση των IDF στη Σαφέντ, όπου ο Γκάλαντ πραγματοποίησε αξιολόγηση με τον επικεφαλής της διοίκησης, τον υποστράτηγο Όρι Γκορντίν και άλλους κορυφαίους αξιωματικούς.

«Οι μισοί από τους διοικητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο έχουν εξοντωθεί… Και οι άλλοι μισοί κρύβονται και εγκαταλείπουν τον νότιο Λίβανο μετά τις επιχειρήσεις των IDF», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Γκάλαντ.

16:01 UNRWA: Πραγματοποιήθηκε παράδοση βοήθειας «υψηλού κινδύνου» στην Τζαμπάλια

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μαζί με το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά (UNICEF), ολοκλήρωσαν κοινή αποστολή παράδοσης βοήθειας στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με την UNRWA.

Η παράδοση την Τρίτη έφερε «σωτήριες ιατρικές προμήθειες και προμήθειες καθαρισμού του νερού» στους κατοίκους της Τζαμπάλια, δήλωσε η UNRWA, όπου οι ελλείψεις σε βοήθεια είναι από τις χειρότερες στον θύλακα.

Αν και η παράδοση βοήθειας σε όλη τη Γάζα ήταν δύσκολη, η μεταφορά προμηθειών στο βόρειο τμήμα της ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των αυστηρών ισραηλινών περιορισμών στις μετακινήσεις και των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:49 Ο ισραηλινός στρατός μεταφέρει δύο ταξιαρχίες από το βόρειο Ισραήλ στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να μεταφέρει δύο ταξιαρχίες μάχης από το βόρειο Ισραήλ για να διεξάγουν επιχειρήσεις στη Γάζα.

Ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η 2η εφεδρική Ταξιαρχία της 146ης Μεραρχίας και η 679η εφεδρική Ταξιαρχία της 210ης Μεραρχίας θα μεταφερθούν από τα σύνορα του Λιβάνου στο βόρειο Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η σχετική ανάρτηση των Times of Israel:|

Μια ισραηλινή ταξιαρχία πεζικού αποτελείται συνήθως από 2.000 έως 5.000 στρατιώτες.

Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε τη φύση των επιχειρήσεων που πρόκειται να διεξαχθούν στη Γάζα, αλλά οι μεταθέσεις έρχονται εν μέσω απειλών για χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ππου βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, δήλωσε ότι η εκκαθάριση της Ράφα από τέσσερα τάγματα της Χαμάς, όπως λέει η κυβέρνησή του, είναι απαραίτητη για την «ολοκληρωτική νίκη».

15:40 Η Γάζα «θα μπορούσε να ξεπεράσει τα επίπεδα λιμού στις επόμενες έξι εβδομάδες»

Η Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να ξεπεράσει τα επίπεδα της επισιτιστικής ανασφάλειας, του υποσιτισμού και της θνησιμότητας σε έξι εβδομάδες, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:30 Γεραπετρίτης από Κατάρ: Η Ελλάδα επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο ως συνομιλητής όλων των μερών για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

«Βρέθηκα σήμερα στο Κατάρ σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, σε μια δύσκολη συγκυρία για την ανθρωπότητα ολόκληρη, με τη Μέση Ανατολή να φλέγεται, με τον κίνδυνο διάχυσης των εχθροπραξιών σε πολλά επίπεδα, στο Λίβανο, στη Συρία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κατάρ.

«Στην Ερυθρά Θάλασσα η ελευθερία της ναυσιπλοΐας βρίσκεται σε υψηλή διακύβευση. Η ανάγκη να υπάρξει άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί βιώσιμη ειρήνη και να αποκατασταθεί η σταθερότητα, είναι πιο αναγκαία από ποτέ», τόνισε. Όπως επεσήμανε, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, καθώς επίσης και με την υπουργό Επικρατείας, αρμόδια για θέματα αναπτυξιακά, να συζητήσουμε για τα θέματα της ευρύτερης περιοχής.

«Το Κατάρ έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο ως προς τις εχθροπραξίες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή […] Η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο ως συνομιλητής όλων των μερών στη βάση μιας εξωτερικής πολιτικής αρχών που μας δίνει την ευχέρεια να μιλούμε με όρους αυστηρότητας και ακεραιότητας με όλους όσοι συμμετέχουν στις διαδικασίες για την ειρήνευση στην περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, σημείωσε, είχε την ευκαιρία με τον πρωθυπουργό και την υπουργό να συζητήσουν για το επικείμενο ταξίδι του εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα και να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε ένα πλαίσιο επωφελούς αμοιβαίας συνεργασίας.

15:24 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα μέσω εκπροσώπου της ότι θέλει να διεξαχθεί «ανεξάρτητη» έρευνα μετά την ανακάλυψη ομαδικών τάφων στα δύο κύρια νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας.

«Είναι κάτι που μας υποχρεώνει να ζητήσουμε μια ανεξάρτητη έρευνα για όλες τις υποψίες και για τις περιστάσεις» αυτής της ανακάλυψης, «επειδή δημιουργείται η εντύπωση ότι μπορεί να υπάρχουν παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, ο Πέτερ Στάνο.

Ο ΟΗΕ ζήτησε ήδη από χθες, Τρίτη, να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τους ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν μέσα στα δύο κύρια νοσοκομεία της λωρίδας της Γάζας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ εξέφρασε τη «φρίκη» του για την καταστροφή του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, του αλ-Σίφα, και του δεύτερου μεγαλύτερου νοσοκομειακού ιδρύματος του παλαιστινιακού αυτού εδάφους, του ιατρικού συγκροτήματος Νάσερ του Χαν Γιουνίς, «και για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων κοντά στα μέρη αυτά».

Ο ισραηλινός στρατός έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη. Ο ισχυρισμός ότι «έθαψε πτώματα Παλαιστινίων είναι αβάσιμος», ανέφερε.

15:15 Η αιγυπτιακή αστυνομία καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν ακτιβιστές σε διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα.

Ο δικηγόρος Χάλεντ Αλί δήλωσε ότι τουλάχιστον 18 ακτιβιστές, κυρίως γυναίκες, συνελήφθησαν όταν η αστυνομία διέλυσε τη διαμαρτυρία έξω από το περιφερειακό γραφείο της υπηρεσίας UN Women στην περιοχή Μαάντι του Καΐρου την Τρίτη.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από την κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την προστασία των γυναικών στη Γάζα. Αν και η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει καταδικάσει την εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, έχει απαγορεύσει σε μεγάλο βαθμό τις δημόσιες διαδηλώσεις κατά του πολέμου.

Η κριτική στους δεσμούς της χώρας με το Ισραήλ, με το οποίο υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία το 1979, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, υπογραμμίζει το Al Jazeera.

15:05 Στο Κατάρ ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Γεύμα εργασίας με την υπουργό Επικρατείας του Κατάρ, αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία Λόλουα Ρασίντ Αλ-Χατέρ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ντόχα.

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο X.

14:59 Οι Παλαιστίνιοι χαιρετίζουν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Τζαμάικα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την απόφαση της Τζαμάικα να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.

Η τζαμαϊκανή κυβέρνηση δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή εν μέσω ανησυχιών για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την «ολοένα και βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση» στο πολιορκημένο και βομβαρδισμένο έδαφος.

«Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με την ισχυρή δέσμευση της Τζαμάικα στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες επιδιώκουν την εμπέδωση αμοιβαίου σεβασμού και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των κρατών, καθώς και την αναγνώριση του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τζαμάικα.

14:50 Σειρήνες ακούγονται σε ισραηλινή κοινότητα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ακούγονται στο κιμπούτς Κισουφίμ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

14:40 Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακοίνωσε μέτρα για τον «περιορισμό των ταραχών» σε τελετές

Το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου φοιτητές έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης τις τελευταίες ημέρες, δηλώνει ότι έχει δεσμευτεί στην «ελευθερία του λόγου» και θα επιτρέψει τις διαμαρτυρίες στις επερχόμενες τελετές, συμπεριλαμβανομένης της τελετής απονομής πτυχίων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε «καθορισμένες περιοχές» για να «περιοριστούν οι διαταραχές».

Ενώ το πανεπιστήμιο αναφέρει σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του ότι οι υπάλληλοί του «θα είναι γενικά υπομονετικοί με τις νόμιμες παρεμβάσεις», θα επέμβουν για να «αποκλιμακώσουν» και να αντιμετωπίσουν τυχόν διακοπές που «παρεμποδίζουν σημαντικά» τις τελετές.

Σημαίες και πανό, πρόσθεσε, δεν θα επιτρέπονται στις εκδηλώσεις της τελετής απονομής πτυχίων.

14:28 Αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι είναι πρόθυμοι να απελευθερώσουν 40 ομήρους στην πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός παρά τις αντίθετες αναφορές

Ανώτερη πηγή της Χαμάς απορρίπτει τους ισχυρισμούς που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, σύμφωνα με τους οποίους η οργάνωση είναι πλέον πρόθυμη να απελευθερώσει λιγότερους από 20 ομήρους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Η υποτιθέμενη προσφορά ερχόταν σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές ότι η ένοπλη οργάνωση θα απελευθέρωνε 40 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους στην πρώτη φάση μιας προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας που συζητήθηκε στο Κάιρο.

Η πηγή της Χαμάς που επικαλείται η αραβική εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed με έδρα το Λονδίνο διαψεύδει επίσης τις εικασίες ότι δεν υπάρχουν περισσότεροι από 20 ζωντανοί όμηροι, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30 υψηλόβαθμα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στα χέρια της οργάνωσης.

«Δεν υπάρχουν εν ζωή υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί που κρατούνται από τη Χαμάς (υπάρχει ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός που απεβίωσε – ο συνταγματάρχης Ασάφ Χαμάμι). Η Χαμάς αναφέρεται επίσης σε όλους τους Ισραηλινούς άνδρες που βρίσκονται σε ηλικία μάχης, μεταξύ 18 και 50 ετών, ως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους», σημειώνουν οι Times of Israel.

Δεν είναι δυνατόν, φυσικά, να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τον αριθμό των ζωντανών κρατουμένων, αλλά το σίγουρο είναι ότι είναι μεγαλύτερος από τους αριθμούς που κυκλοφορούν στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, λέει η πηγή.

Σε «ιδιαίτερα ασφαλείς τοποθεσίες»

Η πηγή ισχυρίζεται ότι η Χαμάς κρατάει περίπου 30 «στρατηγούς και αξιωματικούς της Σιν Μπετ» που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι κρατούνται σε «ιδιαίτερα ασφαλείς τοποθεσίες» και ότι είναι «αδύνατο να φτάσει κανείς σε αυτούς».

Η πηγή της αραβικής εφημερίδας ισχυρίζεται επίσης ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος φέρεται να κρύβεται σε σήραγγες εδώ και μήνες και είναι ο νούμερο ένα στόχος του Ισραήλ, έχει βγει και έχει επιθεωρήσει τις περιοχές όπου η οργάνωση συγκρούστηκε με τις IDF και ότι έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους ηγέτες της Χαμάς στο εξωτερικό για να τους παράσχει «επιτόπιες αναφορές» για τη «δύναμη και τη στιβαρότητα» της ένοπλης οργάνωσης.

Σε άλλη συνέντευξη στην εφημερίδα Asharq News με έδρα το Ντουμπάι, ο αξιωματούχος της Χαμάς Χαλίλ αλ-Χάγια ισχυρίζεται ότι η οργάνωση επέδειξε «ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, μειώνοντας τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που απαιτεί να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για κάθε Ισραηλινό στρατιώτη (άνδρα ή γυναίκα) από 500 σε 50.

Ο αλ-Χάγια σημειώνει επίσης ότι η Χαμάς δεν θα ήταν αντίθετη σε αυτό το στάδιο στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους κατά μήκος των συνόρων του 1967 που περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων, αλλά τονίζει ότι η συμφωνία θα είναι μόνο προσωρινή και επιμένει στο «ιστορικό δικαίωμα των Παλαιστινίων σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη».

14:14 Βίντεο από τα πλήγματα των IDF στον νότιο Λίβανο

Οι IDF συνεχίζουν να πλήττουν θέσεις των Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Δείτε σχετικά βίντεο:

14:05 Δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχες την Τρίτη, δύο σε σοβαρή κατάσταση

Σύμφωνα με τα στοιχεία των IDF, δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχες την Τρίτη, οι δύο σοβαρά.

13:55 «Αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή» εν μέσω αναφορών για επικείμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μια στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, στη νότια Γάζα, θα γίνει «πολύ σύντομα».

Οι φωνές κατά μιας τέτοιας επίθεσης έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους πολίτες να βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

«Όλοι φαίνεται να βρίσκονται σε αντίστροφη μέτρηση για πόλεμο στον μεγαλύτερο καταυλισμό εκτοπισμένων στη Γη που είναι η Ράφα», δήλωσε ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, Γιαν Έγκελαντ.

Μια χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ήταν μια «κατάσταση Αποκάλυψης», προειδοποίησε ο Έγκελαντ, προσθέτοντας ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις «βρίσκονται εντελώς στο σκοτάδι σχετικά με το πώς να μετριάσουν αυτή την αντίστροφη μέτρηση προς μια καταστροφή».

13:46 Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν στον καταυλισμό Μπουρέιτζ μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομείο

Το πλήρωμα ασθενοφόρου της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) παρέλαβε πέντε άτομα που τραυματίστηκαν στον καταυλισμό Μπουρέιτζ  και τα μετέφερε στο νοσοκομείο για επείγουσα θεραπεία.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδίζουν σπίτια στον καταυλισμό Μπουρέιτζ, που βρίσκεται στο κέντρο του θύλακα, προκαλώντας πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

13:37 Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα – Στις 34.262 τα θύματα

Τουλάχιστον 34.262 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.229 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 86 τραυματίστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο.

13:27 Ιράν και Πακιστάν ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση εναντίον του Ισραήλ

Το Ιράν και το Πακιστάν ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με κοινή τους ανακοίνωση να αναλάβει δράση εναντίον του Ισραήλ, καταγγέλλοντας ότι στοχοθέτησε «παρανόμως» γειτονικές του χώρες και ξένες διπλωματικές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:16 «Δεν αναγνωρίζονται» τα πτώματα που βρέθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα ότι:

«Καθώς προχωρά η μέρα, μαθαίνουμε όλο και περισσότερες συγκλονιστικές λεπτομέρειες και αποκαλύψεις για τον ομαδικό τάφο στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Νάσερ.

Πολλά από τα πτώματα που ανασύρθηκαν μέσα σε πλαστικές σακούλες έχουν αποσυντεθεί σε μεγάλο βαθμό σε σημείο που δεν αναγνωρίζονται καθόλου. Η ταυτότητά τους έχει χαθεί.

Οικογένειες που συγκεντρώθηκαν στην αυλή του νοσοκομείου προσπαθώντας να βρουν τα πτώματα των παιδιών τους ή άλλων συγγενών τους, τους οποίους αναζητούσαν τις τελευταίες 70 ημέρες, δεν είναι σε θέση να τους αναγνωρίσουν. Υπήρξαν λίγες μόνο περιπτώσεις γονέων που μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τα πτώματα των παιδιών τους από τα ρούχα που φορούσαν.

Οι τραγωδίες συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, όπου ανακαλύφθηκε ο τέταρτος ομαδικός τάφος τις τελευταίες 12 ημέρες».

13:06 Δύο σπίτια στο βόρειο Ισραήλ επλήγησαν από αντιαρματικούς πυραύλους από τον Λίβανο

Το συμβούλιο του Μαρόμ ΧαΓκαλίλ δήλωσε ότι δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές στο Αβιβίμ μετά από εκτόξευση αντιαρματικών πυραύλων και ένα ρυμουλκούμενο πήρε φωτιά.

Οι IDF δήλωσαν ότι επιτέθηκαν στο σημείο από όπου έγινε η επίθεση.

Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι εντοπίστηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο προς τη Νετούα και τη Στούλα, οι οποίες έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές.

Δείτε βίντεο:

13:00 Ambrey: Περιστατικό ασφαλείας νοτιοδυτικά του Άντεν στην Υεμένη

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι είναι ενήμερη για ένα περιστατικό νοτιοδυτικά της λιμενικής πόλης Άντεν της Υεμένης.

Οι Χούθι της Υεμένης επιτίθενται σε πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο, σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης, όπως λένε, προς τους Παλαιστίνιους λόγω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Ambrey διεξάγει έρευνα και θα επανέλθει στο ζήτημα με νέα ενημέρωση, όπως ανακοίνωσε.

12:52 Νέα πλήγματα από το Ισραήλ στον Λίβανο σε θέσεις της Χεζμπολάχ

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σε μια ασυνήθιστη κίνηση.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι θα δώσει σύντομα λεπτομέρειες σχετικά με τις επιδρομές.

Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, οι IDF ανακοινώνουν γενικά τις επιδρομές στον Λίβανο αφού έχουν πραγματοποιηθεί.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

12:43 IDF: Νεκρή Παλαιστίνια μετά που προσπάθησε να μαχαιρώσει στρατιώτη κοντά στη Χεβρώνα

Παλαιστίνια σκοτώθηκε από πυροβολισμούς μετά που προσπάθησε να μαχαιρώσει στρατιώτη σε διασταύρωση κοντά στη Χεβρώνα, σύμφωνα με τις IDF. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δεν υπήρξαν ισραηλινές απώλειες στο περιστατικό.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:33 Τι περιλαμβάνει το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ προς Ισραήλ, Ουκρανία και Ταϊβάν

Μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το πακέτο βοήθειας σε Ισραήλ, Ουκρανία και Ταϊβάν πήρε το «πράσινο φως» από την Γερουσία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:24 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την «άρρηκτη» σχέση με το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ ευχαρίστησε τη Γερουσία των ΗΠΑ για την έγκριση του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Τελ Αβίβ.

«Το πακέτο βοήθειας για το Ισραήλ που πέρασε τώρα και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου είναι μια σαφής απόδειξη της δύναμης της συμμαχίας μας και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους εχθρούς μας», ανέφερε ο Κατζ στο X.

Ευχαρίστησε επίσης τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών Μιτς Μακόνελ «για την ακλόνητη δέσμευσή σας στην ασφάλεια του Ισραήλ. Η στρατηγική εταιρική σχέση Ισραήλ-ΗΠΑ είναι αδιάσπαστη.

Η έγκριση έρχεται καθώς ο πόλεμος στη Γάζα εισέρχεται στην 201η ημέρα του με περισσότερους από 34.000 νεκρούς στο παλαιστινιακό έδαφος, κυρίως παιδιά και γυναίκες.

12:15 «Αξιόπιστη πηγή;» – Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ πληροφορίες για τους μαζικούς τάφους της Γάζας

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Βένταντ Πάτελ χαρακτήρισε τις αναφορές για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ως «απίστευτα ανησυχητικές» και δήλωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζήτησαν πληροφορίες από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν πιστεύει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι «αξιόπιστη πηγή» για πληροφορίες σχετικά με τους μαζικούς τάφους, ο Πάτελ απάντησε: «Το πιστεύουμε. Το πιστεύουμε».

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γάζας αναφέρει ότι περισσότερα από 300 πτώματα βρέθηκαν θαμμένα στην αυλή του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιουνίς μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το ιατρικό συγκρότημα την περασμένη εβδομάδα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του εκταφίασαν πτώματα που είχαν θάψει Παλαιστίνιοι νωρίτερα στο πλαίσιο της έρευνας για τα λείψανα των ομήρων που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι IDF υποστηρίζουν ότι τα πτώματα εξετάστηκαν και αυτά που δεν ήταν όμηροι ενταφιάστηκαν εκ νέου.

«Προφανώς οι σκηνές μαζικών τάφων γενικά είναι βαθιά ανησυχητικές, αλλά δεν έχω τίποτα που να μπορεί να επιβεβαιώσει την αλήθεια για αυτούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

12:05 Ο Μπορέλ για τη στάση της ΕΕ στις επιθέσεις του Ιράν

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ακόμη μία φορά την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην ομιλία του για τις επιθέσεις του Ιράν σε βάρος του Ισραήλ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου επίθεση καθώς και για μεγάλη κλιμάκωση σε μία ήδη πολύ έντονη κατάσταση στην περιοχή. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε σε «επικίνδυνα παιχνίδια με επιθέσεις και αντίποινα».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι τόσο οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ όσο και η Κομισιόν από την πλευρά της έστειλαν ισχυρό μήνυμα κάνοντας έκκληση για ειρήνη. Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι υπήρξε πολιτική απόφαση στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Ωστόσο, προσέθεσε, «οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο, αλλά από μόνες τους δεν αποτελούν πολιτική. Είναι εργαλείο πολιτικής».

«Οι κυρώσεις δεν μπορούν να δώσουν λύση στον κίνδυνο της κλιμάκωσης» υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι πρέπει να δοθεί χώρος στην διπλωματία. Ο ύπατος εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι «ώρα για διπλωματία» και η ΕΕ διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους με όλες τις πλευρές. «Συντονίσαμε τις προσπάθειές μας για να προσεγγίσουμε το Ισραήλ για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» ανέφερε ακόμα και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η Γάζα βρίσκεται στο «επίκεντρο και θα παραμείνει για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος» και « δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συμβαίνει» εκεί.

11:56 Αναβλήθηκε για αύριο η συνάντηση Νετανιάχου – Λαπίντ

Η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ όπου ο δεύτερος θα ενημερωνόταν για ζητήματα ασφαλείας μεταφέρθηκε για αύριο Πέμπτη 25/4.

Οι δυο τους αναμενόταν να συναντηθούν σήμερα.

11:47 Οι ισραηλινές δυνάμεις αποκλείουν το τέμενος Ιμπραχίμι της Χεβρώνας για τους Μουσουλμάνους

Το τζαμί, που θεωρείται ένας από τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ, θα αποκλειστεί για τους Μουσουλμάνους σήμερα και αύριο, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις διατηρούν το συγκρότημα για τους Εβραίους εποίκους που γιορτάζουν το Πάσχα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν αυξήσει τους περιορισμούς και έχουν κλείσει τα σημεία ελέγχου που οδηγούν στον θρησκευτικό χώρο, ο οποίος είναι γνωστός στους Ισραηλινούς Εβραίους ως ο Τάφος των Πατριαρχών.

Η πρόσβαση στο θρησκευτικό συγκρότημα αποτελεί ζήτημα αιχμής στην κατεχόμενη Χεβρώνα, όπου ζουν περίπου 700 Εβραίοι έποικοι, με τις ισραηλινές δυνάμεις να το κλείνουν για τους Μουσουλμάνους περίπου δέκα ημέρες κάθε χρόνο που συμπίπτουν με τις εβραϊκές γιορτές, σύμφωνα με το Wafa.

Πηγή φωτογραφίας: Wafa

11:37 Τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν ανεξάρτητη έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν «μια σαφή, διαφανή και αξιόπιστη έρευνα» για τους ομαδικούς τάφους που αποκαλύφθηκαν σε δύο μεγάλα νοσοκομεία στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, στα οποία εισέβαλαν ισραηλινά στρατεύματα.

Η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, απαίτησε ανεξάρτητες και διαφανείς έρευνες για τους θανάτους, λέγοντας ότι «δεδομένου του επικρατούντος κλίματος ατιμωρησίας, αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνει διεθνείς ερευνητές».

Οι αξιόπιστοι ερευνητές πρέπει να έχουν πρόσβαση στις τοποθεσίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούγιαριτς στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι περισσότεροι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια στη Γάζα για να μεταδίδουν τα γεγονότα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι είναι «τρομοκρατημένος» από την καταστροφή του νοσοκομείου αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και του νοσοκομείου Νάσερ στην πόλη Χαν Γιουνίς και αναφέρθηκε στους μαζικούς τάφους μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών.

11:25 Όλα τα μάτια στη Ράφα – «Η ισραηλινή επίθεση θα γίνει σύντομα», τι αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα στη Ράφα, την πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας την οποία θεωρεί το τελευταίο προπύργιο του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, αναφέρουν σήμερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την απομάκρυνση εκτοπισμένων από τον πόλεμο Παλαιστινίων αμάχων, που έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:14 Βέλγος ευρωβουλευτής καταγγέλλει τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στον πόλεμο στη Γάζα

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Μποτένγκα δήλωσε ότι: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων θα ήταν αδύνατη χωρίς την υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών. Τώρα που ανακαλύπτεται ο ένας μαζικός τάφος μετά τον άλλο, δεν υπάρχει ακόμη καμία κύρωση κατά του Ισραήλ. Ασυγχώρητη συνενοχή».

Δείτε σχετικό βίντεο:

11:04 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε 50 στόχους στη Γάζα την τελευταία ημέρα

Νέες επιθέσεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν στη Λωρίδα της Γάζας οι IDF.

Στους στόχους περιλαμβάνονταν θέσεις εκτόξευσης της Χαμάς, φρεάτια σηράγγων και άλλες στρατιωτικές υποδομές, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Επιπλέον, Παλαιστίνιοι μαχητές στο κέντρο της Γάζας σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης, ανέφερε ο στρατός, χωρίς να αποκαλύψει συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων.

Η σχετική ανάρτηση των IDF:

Από το τελευταίο κύμα επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν επίσης πολυάριθμοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και επτά μέλη οικογενειών που είχαν βρει καταφύγιο στο σπίτι τους στη Ράφα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

10:54 «Μονοπάτι καταστροφής» σε Ράφα, Νουσεϊράτ, Μπέιτ Λαχία

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα:

«Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας νέες απώλειες μεταξύ των αμάχων και αφήνοντας ίχνη καταστροφής.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στη Ράφα, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν. Το μοτίβο που βλέπουμε στα υπερπλήρη νοσοκομεία με ελάχιστο προσωπικό και προμήθειες είναι οι τραυματίες να λαμβάνουν ελάχιστη ιατρική περίθαλψη. Έτσι, η πιθανότητα να αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ υψηλή.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ – ο οποίος έχει στοχοποιηθεί ανελέητα τις τελευταίες εβδομάδες – σκοτώθηκαν πέντε άτομα από μια οικογένεια που βρίσκονταν μέσα σε ένα σπίτι. Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πλήττει δημόσιες εγκαταστάσεις και σπίτια στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ και στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ.

Στη βόρεια Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται στην πόλη Μπέιτ Λαχία, δίνοντας στους ανθρώπους μόλις πέντε λεπτά για να εκκενώσουν τα σπίτια τους πριν βρεθούν στη γραμμή πυρός του πυροβολικού».

10:44 «Το Ισραήλ έσκαψε μαζικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας»

Το Sky News προχώρησε σε ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών που επιβεβαιώνουν ότι το Ισραήλ έσκαψε μαζικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας.

Το Ισραήλ αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι έθαψε Παλαιστίνιους σε ομαδικό τάφο, μετά την ανακάλυψη περισσότερων από 300 πτωμάτων στο προαύλιο του νοσοκομείου της Λωρίδας της Γάζας.

10:35 Σάντερς: «Όχι άλλα χρήματα για τη μηχανή πολέμου του Νετανιάχου»

Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την εξωτερική στρατιωτική βοήθεια ανέφεραν ως λόγο τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι «δεν θα έπρεπε να παρέχουν άλλα δισεκατομμύρια στην εξτρεμιστική κυβέρνηση Νετανιάχου για να συνεχίσει τον καταστροφικό της πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

«Φτάνει πια. Όχι άλλα χρήματα για την πολεμική μηχανή του Νετανιάχου», ανέφερε ο Σάντερς σε δήλωσή του.

Ο γερουσιαστής Πίτερς Γουέλς, μέλος των Δημοκρατικών, δημοσιοποίησε παρόμοιους λόγους για την αρνητική του ψήφο.

«Το να στέλνουμε στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί για να καταστρέψει τη Γάζα είναι λάθος και δεν συνάδει με τους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής», σημείωσε.

10:25 Η Γερμανία θα επανεκκινήσει τη συνεργασία της με την UNRWA

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να επανεκκινήσει τη συνεργασία με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης.

Η απόφαση ακολουθεί ανεξάρτητη έρευνα της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά σχετικά με το εάν μέλη της UNRWA εμπλέκονταν με «τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς» όπως ισχυριζόταν το Ισραήλ χωρίς όμως να έχει μέχρι στιγμής παράσχει σχετικές αποδείξεις.

Τον Ιανουάριο, η Γερμανία, μαζί με άλλες 15 χώρες, ανέστειλε τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία εν μέσω έρευνας σχετικά με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι 12 υπάλληλοί της συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.

10:16 Παρατηρητήρια πολέμου: «Αρκετές χιλιάδες» Παλαιστίνιοι μαχητές παραμένουν στη βόρεια Γάζα

Ενώ ισραηλινοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι επίκειται χερσαία εισβολή στη νότια περιοχή Ράφα της Γάζας, Ισραηλινός αξιωματούχος άμυνας φέρεται να δήλωσε ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι μαχητές παραμένουν επιχειρησιακά ενεργοί στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Οι αμερικανικές δεξαμενές σκέψης Institute for the Study of War (ISW) και Critical Threats Project (CTP) σημειώνουν ότι η εκτίμησή τους σχετικά με τη συνεχιζόμενη παρουσία της παλαιστινιακής ένοπλης αντίστασης στην Μπέιτ Χανούν συνάδει με την τοποθέτηση Ισραηλινού αξιωματούχου που παραδέχθηκε σε αμερικανικά ειδησεογραφικά μέσα ότι «αρκετές χιλιάδες» μαχητές παραμένουν στη βόρεια Γάζα.

Επίσης την Τρίτη, την 200ή ημέρα των μαχών, παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες πραγματοποίησαν τουλάχιστον πέντε «έμμεσες επιθέσεις» κατά του Ισραήλ με ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα.

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) εξαπέλυσε δύο επιθέσεις με ρουκέτες – συμπεριλαμβανομένης μιας συνδυασμένης επίθεσης με μαχητές των Ταξιαρχιών Ανσάρ – προς την πόλη Σντερότ του Ισραήλ, ενώ οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ-Άκσα και οι Ταξιαρχίες Εθνικής Αντίστασης πραγματοποίησαν μια επίθεση στη βάση Ζικίμ του Ισραήλ.

Μαχητές της PIJ και της Εθνικής Αντίστασης εκτόξευσαν επίσης ρουκέτες προς την περιοχή Νιρ Αμ του νότιου Ισραήλ, σύμφωνα με την έκθεση του ISW/CTP.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:06 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ – Υποψία διείσδυσης εχθρικού αεροσκάφους

Σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στις πόλεις Μετούλα, Μπέιτ Χιλέλ, Μα’αγιάν Μπαρούτς, Μισγκάβ Αμ, Μαργκαλιότ, Κφαρ Γιουβάλ, Κφαρ Γκιλάντι, Μανάρα, Κιριάτ Σμόνα, και Τελ Χάι κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Υπάρχει υποψία διείσδυσης εχθρικού αεροσκάφους.

09:57 Ποιοι είναι οι οικονομικοί δεσμοί των αμερικανικών κολεγίων με το Ισραήλ;

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν στους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των αμερικανικών πανεπιστημίων και του Ισραήλ. Αλλά οι πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους δεσμούς δεν είναι ξεκάθαρες.

Το Al Jazeera σημειώνει ότι:

  • Το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ απαιτεί από τα κολέγια να αναφέρουν τα δώρα και τις συμβάσεις από ξένες πηγές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αποφεύγουν να το κάνουν, με τα ιδρύματα να παίρνουν χρήματα μέσω ξεχωριστών ιδρυμάτων που εργάζονται για λογαριασμό τους
  • Σύμφωνα με μια βάση δεδομένων του υπουργείου Παιδείας, περίπου 100 μεταδευτεροβάθμια σχολεία των ΗΠΑ έχουν αναφέρει δώρα ή συμβάσεις από το Ισραήλ συνολικού ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες δύο δεκαετίες
  • Ως ένα παράδειγμα, ορισμένοι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές ισχυρίζονται ότι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) έχει δεχθεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ κατά την τελευταία δεκαετία για να εργαστεί σε έργα που σχετίζονται με την πλοήγηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραυλικών συστημάτων
  • Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αναφέρονται σε επενδύσεις σε εταιρείες που παράγουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πολεμικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται στο Ισραήλ, καθώς και τεχνολογία παρακολούθησης που χρησιμοποιείται στα σημεία ελέγχου στη Γάζα. Αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ωστόσο, δηλώνουν ότι δεν έχουν άμεσες επενδύσεις σε ισραηλινές εταιρείες

09:46 Ο Μπάιντεν λέει ότι το πακέτο βοήθειας προς Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν «θα κάνει τον κόσμο μας πιο ασφαλή από τους τρομοκράτες, τους τυράννους»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επαίνεσε την έγκριση από τη Γερουσία ενός πακέτου χρηματοδότησης για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, λέγοντας ότι τα χρήματα προς τους Αμερικανούς συμμάχους έρχονται σε ένα «κρίσιμο σημείο καμπής» και στέλνουν «ένα μήνυμα στον κόσμο για τη δύναμη της αμερικανικής ηγεσίας: υποστηρίζουμε αποφασιστικά τη δημοκρατία και την ελευθερία και είμαστε ενάντια στην τυραννία και την καταπίεση».

«Η ανάγκη είναι επείγουσα», είπε. «Για την Ουκρανία, που αντιμετωπίζει αδιάκοπους βομβαρδισμούς από τη Ρωσία – για το Ισραήλ, που μόλις αντιμετώπισε πρωτοφανείς επιθέσεις από το Ιράν – για τους πρόσφυγες και όσους πλήττονται από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στη Γάζα, το Σουδάν και την Αϊτή – και για τους εταίρους μας που αναζητούν ασφάλεια και σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό.

Αυτή η κρίσιμη νομοθεσία θα κάνει το έθνος μας και τον κόσμο μας πιο ασφαλή, καθώς υποστηρίζουμε τους φίλους μας που αμύνονται ενάντια σε τρομοκράτες όπως η Χαμάς και τυράννους όπως ο Πούτιν», πρόσθεσε.

09:36 «Κλίμα ατιμωρησίας»

Ο ΟΗΕ ζήτησε χθες να διενεργηθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία των πόλεων αυτών, το Σίφα στη Γάζα και το Νάσερ στη Χαν Γιούνις, υπογραμμίζοντας πως είναι ανάγκη να τερματιστεί το «κλίμα ατιμωρησίας».

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε χθες πως του προκάλεσαν «φρίκη» οι καταστροφές σε αυτά τα δύο νοσοκομεία και ο εντοπισμός «ομαδικών τάφων» μέσα σε αυτά και γύρω τους.

Η πολιτική προστασία της Γάζας ανακοίνωσε πως από το Σάββατο έχει προχωρήσει στην εκταφή 340 πτωμάτων ανθρώπων που σκοτώθηκαν και θάφτηκαν από ισραηλινές δυνάμεις σε ομαδικούς τάφους στο εσωτερικό του νοσοκομείου Νάσερ.

Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε χθες πως έθαψε πτώματα στο νοσοκομείο, διαβεβαιώνοντας πως στις επιχειρήσεις του εκεί «εξέτασε» πτώματα «που είχαν ταφεί από Παλαιστίνιους» για να εξακριβώσει αν υπήρχαν ανάμεσά τους Ισραηλινοί όμηροι.

Στα συντρίμμια του νοσοκομείου Σίφα, γιατρός, ο Αμζάντ Αλίουα, πήγε χθες να δείξει σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου την αίθουσα υποδοχής επειγόντων περιστατικών, όπου είναι εμφανή σημάδια πυρκαγιάς, με την επίπλωση να έχει εν μέρει καταστραφεί κι εν μέρει αδειαστεί: «Έπειτα από 200 ημέρες πολέμου, στεκόμαστε εν μέσω των συντριμμιών αυτού του μεγάλου νοσοκομείου» όπου «υποδεχόμασταν χιλιάδες τραυματίες καθημερινά», είπε.

09:27 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι χτύπησε κατά τη διάρκεια της νύχτας τοποθεσίες της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον υποδομών της Χεζμπολάχ σε όλο τον νότιο Λίβανο, μεταξύ άλλων στις περιοχές Ταίρ Αρφά, Μάρκαμπα, Άιτα ας-Σαμπ και Μαρουαχίν.

Οι επιθέσεις έπληξαν ένα σημείο εκτόξευσης που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ για να ρίξει ρουκέτες στο Ισραήλ χθες, δήλωσε ο στρατός, ενώ έπληξαν επίσης αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ένα παρατηρητήριο.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ διεξάγουν σχεδόν καθημερινές, διασυνοριακές επιθέσεις από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους των συνοριακών κοινοτήτων από κάθε πλευρά να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:18 Το Ισραήλ φαίνεται να προετοιμάζει την εισβολή στη Ράφα

Σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους που επικαλέστηκε χθες η Wall Street Journal, το Ισραήλ προετοιμάζεται να μετακινήσει τους αμάχους προς την κοντινή Χαν Γιούνις κυρίως, όπου σκοπεύει να στήσει καταλύματα, κέντρα διανομής τροφίμων και νοσοκομεία εκστρατείας.

Η εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων προβλέπεται να διαρκέσει δυο ως τρεις εβδομάδες και να διεξαχθεί σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η χερσαία επιχείρηση θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι εβδομάδες, πάντα σύμφωνα με τις πηγές της Wall Street Journal.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ έκανε γνωστό πως μελετάται «σειρά μέτρων (…) στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επιχειρήσεων στη Ράφα, ειδικά για την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων».

«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή κανένα σχέδιο εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων» από τη Ράφα, είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), κατά την άποψη του οποίου δεν είναι καν «εφικτή» η μαζική απομάκρυνση αμάχων στις τρέχουσες συνθήκες.

Για τον Γιαν Έγκελαντ, τον γενικό γραμματέα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, «τον μεγαλύτερο καταυλισμό εκτοπισμένων στη Γη», θα οδηγούσε σε «κατάσταση Αποκάλυψης».

09:08 Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ δημιούργησαν καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα

Φοιτητές και ακτιβιστές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ της Αυστραλίας (USyd) δημιούργησαν καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους και παρόμοιες διαμαρτυρίες φοιτητών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τη φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου, Honi Soit, ο καταυλισμός δημιουργήθηκε στην πανεπιστημιούπολη την Τρίτη, όταν στήθηκαν σκηνές «με γκράφιτι που έγραφαν ‘Ελεύθερη Παλαιστίνη’ και ‘από το ποτάμι στη θάλασσα’».

08:58 Δεν υποχωρούν οι φοιτητές στα αμερικάνικα πανεπιστήμια – Οι κινητοποιήσεις για τη Γάζα θυμίζουν το 1968

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη χθες, Τρίτη, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια σε ολόκληρες τις ΗΠΑ με αίτημα να σταματήσουν οι θάνατοι αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:44 Η αμερικανική Γερουσία έδωσε «πράσινο φως» στη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ

Έπειτα από διακόσιες και πλέον ημέρες εχθροπραξιών, ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη σήμερα πως θα σταματήσει σύντομα, καθώς ο παλαιστινιακός θύλακος συνέχισε να βομβαρδίζεται καθώς η αμερικανική Γερουσία έδινε «πράσινο φως» στη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ για να υποστηριχθεί η εκστρατεία του εναντίον της Χαμάς.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου σε νοσοκομεία και στις υπηρεσίες ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας έκαναν λόγο για νέους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στους τομείς της Νουσεϊράτ (κεντρικά) και της Ράφας, του «τελευταίου» κατά την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου μεγάλου οχυρού της Χαμάς, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Στην Ουάσιγκτον, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε παράλληλα τη χορήγηση νέας αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ιδίως για την ενίσχυση της αντιπυραυλικής ασπίδας Σιδηρούς Θόλος.

Το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από την άνω Βουλή προβλέπει επίσης να δαπανηθούν κάπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθεί «η επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» καθώς και σε άλλους «ευάλωτους πληθυσμούς» σε διεθνές επίπεδο, ιδίως στο Σουδάν, χώρα όπου μαίνεται πόλεμος για πάνω από έναν χρόνο. Η βοήθεια στο Ισραήλ είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο, έπειτα από πολύμηνο αδιέξοδο.

Η βοήθεια αυτή εγκρίθηκε τη στιγμή που διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων προκαλούν αναταραχή σε αμερικανικά πανεπιστήμια και αρκετές πρωτεύουσας, μη εξαιρουμένης της Ουάσιγκτον, εκφράζουν ανησυχία για τους αμάχους ενόψει της σχεδιαζόμενης ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, όπου είναι στοιβαγμένοι σε πρόχειρους καταυλισμούς κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι.

08:34 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον έξι άτομα συνελήφθησαν κατά τις νυχτερινές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων σε κοινότητες σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

  • Τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από ισραηλινά στρατεύματα που ταξίδευαν με αυτοκινητοπομπή 10 οχημάτων, τα οποία εισέβαλαν στην πόλη Γιαμπάντ, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης Τζενίν, πριν από τα ξημερώματα και έκαναν έρευνες σε σπίτια
  • Δύο Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ ανατολικά της Ναμπλούς, όπου έγιναν εισβολές και έρευνες σε πολλά σπίτια, αναφέρει το Wafa
  • Ένας Παλαιστίνιος συνελήφθη επίσης κατά τη διάρκεια επιδρομής και έρευνας σπιτιών από Ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη Χαλούλ, βόρεια της Χεβρώνας
  • Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στην πόλη Αζούν, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης Καλκίλια, και έκαναν έρευνες σε σπίτια, αλλά δεν προέβησαν σε συλλήψεις
  • Παλαιστινιακές οικογένειες υποβλήθηκαν επίσης σε έρευνες σε σπίτια στην πόλη Ανάτα, που βρίσκεται βορειοανατολικά της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ
  • Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πόλη Σιλάτ αντ-Νταντρ και στα χωριά Ρούμνα, αλ-Τάιμπα, Ανίν και Φαντακουμίγια που βρίσκονται δυτικά και νότια της Τζενίν

08:24 Συλλήψεις πάνω από 100 διαδηλωτών έξω από το σπίτι του Τσακ Σούμερ στη Νέα Υόρκη

Πάνω από 100 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν έξω από το σπίτι του επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας, Τσακ Σούμερ στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδουν οι New York Times και New York Post.

Η Γερουσία συνεδρίαζε νωρίτερα για να περάσει ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας που περιλαμβάνει δισεκατομμύρια σε στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ.

Περίπου 2.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

Μεταξύ των διοργανωτών της διαδήλωσης ήταν η αντισιωνιστική οργάνωση Jewish Voice for Peace, η ακροαριστερή IfNotNow και η οργάνωση Jews for Racial & Economic Justice.

Δείτε σχετικό βίντεο:

08:15 Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Εφιαλτική ήταν η νύχτα που πέρασε για τους κατοίκους της Λωρίδας, με τους βομβαρδισμούς να συγκλονίζουν ολόκληρη την επικράτειά της.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024