Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Περιφερειακοί και τοπικοί ηγέτες συζητούν με ευρωβουλευτές για το μέλλον των αγροτικών περιοχών

Περιφερειακοί και τοπικοί ηγέτες συζητούν με ευρωβουλευτές για το μέλλον των αγροτικών περιοχών

Οι περιφερειακοί ηγέτες αναφέρθηκαν στην πολυπλοκότητα της αγροτικής ανάπτυξης στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ( ΕτΠ ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήγαγαν μια συζήτηση κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ στις 18 Απριλίου , τονίζοντας τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές .

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι περιφερειακοί ηγέτες αναφέρθηκαν στην πολυπλοκότητα της αγροτικής ανάπτυξης στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Colm Markey (IE/EPP), Isabel Carvalhais (PT/S&D), Dacian Cioloș (RO/Renew E.) και Lydie Massard (FR/ EFA). Τα μέλη της ΕτΠ, Lorenzo Galligani (IT/ECR) και Niina Ratilainen (FI/Πράσινοι) συμμετείχαν επίσης ως ομιλητές σε αυτή τη συζήτηση. Τόνισαν την κρίσιμη σημασία της γεωργίας για τις τοπικές οικονομίες και την επείγουσα ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές, δημόσιες συγκοινωνίες, κοινωνικές υπηρεσίες και λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η γεωργία ως ο ακρογωνιαίος λίθος των αγροτικών οικονομιών της Ευρώπης

Η γεωργία χρειάζεται συνεχή ανάπτυξη για να στηρίξει τις κοινότητες και να προσφέρει ευκαιρίες στους νέους αγρότες. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση τόνισαν ότι οι υπάρχουσες πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης συχνά επικεντρώνονται στενά στη γεωργία, εμποδίζοντας τις προσπάθειες αντιμετώπισης ευρύτερων οικονομικών προκλήσεων.

Για να ξεπεραστεί αυτό, οι περιφερειακοί ηγέτες ζήτησαν μια πιο διαφοροποιημένη και ειδική για την περιοχή προσέγγιση στην αγροτική ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που δίνουν προτεραιότητα στις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές διασφαλίζοντας παράλληλα δίκαια εισοδήματα για τους αγρότες.

Το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των τιμών των αγροτών και των τιμών καταναλωτή είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της γεωργίας, όπως και η εξασφάλιση χρηματοοικονομικών εγγυήσεων για την επόμενη γενιά για να συνεχίσει η γεωργία. Οι δημογραφικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η έλλειψη νέων αγροτών και οι φυσικές καταστροφές, επιδεινώνουν περαιτέρω αυτές τις προκλήσεις. Αγκαλιάζοντας την καινοτομία και τη συμπερίληψη, η Ευρώπη μπορεί να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό των αγροτικών περιοχών της, προωθώντας την ευημερία για όλους.

Ξεκλείδωμα του δυναμικού της αγροτικής ανάπτυξης στην Ευρώπη

Τα μέλη της ΕτΠ και οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι οι επενδύσεις στα κέντρα των πόλεων, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εργασίας μέσω της ευρυζωνικής ανάπτυξης, είναι ζωτικής σημασίας για την αναζωογόνηση των αγροτικών οικονομιών και την καταπολέμηση της παρακμής των αγροτικών κοινοτήτων.

Επιπλέον, η βελτίωση των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών συνδέσεων και των δικτύων μεταφορών, απαιτείται επειγόντως για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και την προσέλκυση εργαζομένων και επενδύσεων στις αγροτικές περιοχές.

Η διασφάλιση ότι οι αγροτικές κοινότητες έχουν πρόσβαση στις ίδιες ευκαιρίες με τις αντίστοιχες πόλεις τους, ιδίως όσον αφορά την παροχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη υποδομών, είναι υψίστης σημασίας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τον περιορισμό του χάσματος αγροτικής πόλης.

Επιπλέον, οι συνομιλητές ζήτησαν επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την προώθηση της συνοχής στις αγροτικές περιοχές.

Η ανάγκη για στοχευμένα κονδύλια υποστηρίζεται για την καλύτερη αντιμετώπιση των διαφορετικών αναγκών των αγροτικών κοινοτήτων και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η αναγνώριση των μοναδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με την ερήμωση, την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως στον κοινωνικό τομέα και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών και πρωτοβουλιών.

Τόνισαν ότι η ενδυνάμωση των τοπικών αρχών και των κοινοτήτων να υιοθετήσουν μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω για την αγροτική ανάπτυξη και η διασφάλιση ότι διατίθενται επαρκείς οικονομικοί πόροι είναι βασικά βήματα για την ενίσχυση των ζωντανών και ανθεκτικών αγροτικών κοινοτήτων.

Sports in

«Μπαμ» με Έσε στην Αργεντινή: Επιλογή του Μασεράνο ο μέσος του Ολυμπιακού

Ο Σαντιάγκο Έσε ετοιμάζεται να φορέσει το εθνόσημο της Αργεντινής. Και είναι προσωπική επιλογή του μεγάλου Χαβιέρ Μασεράνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024