Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ζητούμενο η τουριστική ανάπτυξη για τον Δήμο Αριστοτέλη

Ζητούμενο η τουριστική ανάπτυξη για τον Δήμο Αριστοτέλη

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη μίλησε στο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, μέσα από το cityhub εξηγεί την σημασία της ισόρροπης ανάπτυξης της περιοχής που έχει επιτευχθεί αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

 

Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης του δήμου Αριστοτέλη και σε ποιους τομείς;

Προγραμματικός στόχος από το 2019, αλλά και προσωπικό μου στοίχημα, ήταν και είναι η τουριστική ανάπτυξη. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, αλλάξαμε τη νοοτροπία που ήθελε την Ανατολική Χαλκιδική να συμβιβάζεται με έναν δεύτερο ρόλο εντός ενός νομού πρωταγωνιστή στον τουρισμό. Κορυφαία απόδειξη το 1ο βραβείο για την τουριστική ανάπτυξη στα Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2023. Διαψεύσαμε εκείνους που αδυνατούσαν -ή δεν ήθελαν- να φανταστούν τον τουρισμό ως αναπτυξιακό πυλώνα παράλληλο προς τη μεταλλευτική δραστηριότητα, που διατηρεί, προφανώς, έναν σημαίνοντα ρόλο στην τοπική οικονομία.

Εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επαγγελματικά, με το cluster της Αριστοτελικής Σύμπραξης που συνέθεσε τις δυνάμεις τουριστικών επιχειρήσεων και παραγωγών τοπικών προϊόντων, με σχέδιο προβολής 18 θεματικών τουριστικών πεδίων, με “άνοιγμα” σε περισσότερες από 30 νέες αγορές-στόχους. Οικοδομήσαμε μια σαφή τουριστική ταυτότητα, που εκτός από το ελκυστικό φυσικό περιβάλλον σε θάλασσα και βουνό, περιλαμβάνει τρεις οικουμενικές μοναδικότητες: τον Αριστοτέλη, την πύλη προς το Άγιον Όρος και τον τόπο που έζησε και εργάστηκε για 22 χρόνια ο καζαντζακικός Αλέξης Ζορμπάς..

Σίγουρα περιμένουμε πολλά και από την μεταλλευτική επένδυση, σε ένα πλαίσιο σεβασμού του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας. Ο τόπος ήδη κερδίζει περισσότερα με τον διπλασιασμό των αποδιδόμενων στον Δήμο μεταλλευτικών τελών. Οι προσδοκίες όμως είναι πολύ υψηλότερες με το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης 80.000.000 δολαρίων που καταφέραμε να ενταχθεί στη σύμβαση της Εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και την αύξηση της τοπικής απασχόλησης που περιμένουμε να δούμε στην πράξη.

Έχετε επάρκεια προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών σας ειδικά κατά τους θερινούς μήνες;

 Η Πολιτεία βοηθά να έχουμε περισσότερες δυνατότητες απ` ότι στο παρελθόν, αλλά απέχουμε αρκετά από το να είμαστε ικανοποιημένοι πως καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες. Κι αυτό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την απόδοση αρμοδιοτήτων που δεν συνοδεύονται συνήθως από την πρόσβαση στους πόρους που απαιτούνται για την άσκησή τους. Πρέπει να σταματήσουν οι αποσπάσεις χωρίς τη συναίνεση των Δημάρχων και πρέπει η Πολιτεία να μας δώσει τη δυνατότητα προσλήψεων με χρήματα του δικού μας προϋπολογισμού.

Ποια είναι τα έργα που έχετε ως προτεραιότητα σε αυτή την δημοτική περίοδο;

Η τουριστική ανάπτυξη, συμβαδίζει με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω των υποδομών που υπηρετούν και τα δύο πεδία. Μεγάλα αποχετευτικά έργα άνω των 16.000.000 € υλοποιούνται, σημαντικά οδικά έργα και μεγάλες αναπλάσεις αξίας άνω των 8.000.000 € εξελίσσονται, έργα ύδρευσης που πληθαίνουν,  αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις,  επανάχρηση κτηρίων κλπ Για κάθε έργο που υλοποιείται ένα άλλο βρίσκεται σε στάδιο μελέτης και ωρίμανσης και σ` αυτά περιλαμβάνεται η συνολική αναβάθμιση των λιμενικών μας υποδομών.

Τι περιμένετε από την διοίκηση της ΚΕΔΕ;

Συμμετέχοντας στο ΔΣ της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και στην εκτελεστική επιτροπή του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, αντιλαμβάνομαι ακόμα καλύτερα το βάρος της ευθύνης εκπροσώπησης της Αυτοδιοίκησης συνολικά. Το μεγάλο στοίχημα είναι η διεκδίκηση της ενίσχυσης της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων. Της ικανότητας δηλαδή, να αντλούν πόρους -αντί να στήνονται στις ουρές των υπουργείων- για την χρηματοδότηση των υπηρεσιών που οι πολίτες δικαιούνται να περιμένουν.

 

Sports in

Super League: Πότε ξεκινάει το πρωτάθλημα για τη σεζόν 2024/2025

Οι αποφάσεις που πήρε το Δ.Σ της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Μαϊου 2024