Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αφρικανική σκόνη: Πώς σκέπασε την Ελλάδα - Δορυφορικές εικόνες - Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο

Αφρικανική σκόνη: Πώς σκέπασε την Ελλάδα – Δορυφορικές εικόνες – Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο

Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα.

Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Τρίτης (23 Απριλίου 2024), δείχνουν σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης «Minerva red» που έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα.

Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης, δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα και συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με κόκκινο ουρανό.

Δορυφορική εικόνα από τον δορυφόρο AQUA της NASA το πρωί της Τρίτης 23 Απριλίου 2024 αποτυπώνει το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης που έλαβε χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκτός, της αφρικανικής σκόνης, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, όπου στα Φαλάσαρνα Χανίων σημειώθηκε και η μεγαλύτερη θερμοκρασία με τιμή 36.6°C.

Μέγιστες θερμοκρασίες στην Ελλάδα στις 23 Απριλίου 2024 από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Ε.Α.Α.

«Κοκτέιλ» σκόνης, ζέστης και αποπνικτικής ατμόσφαιρας

Η αφρικανική σκόνη, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας τις τελευταίες ώρες, έχει σκεπάσει ήδη αρκετές περιοχές, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους κατοίκους.

Σε πολλές πόλεις η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ενώ και η ορατότητα είναι περιορισμένη, με το φαινόμενο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη να κορυφώνεται.

Ιδιαίτερα από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα οι εικόνες που έρχονται είναι απόκοσμες, με τον ουρανό να θυμίζει σκηνικό ταινίας φαρ ουέστ.

Δυστοπικό τοπίο στην Καλαμάτα

«Κοκτέιλ» σκόνης, ζέστης και αποπνικτικής ατμόσφαιρας στην Καλαμάτα

Δύσκολη είναι η κατάσταση και σε περιοχές της Ηλείας, με την αφρικανική σκόνη να έχει κρύψει τον ουρανό, όπως φαίνεται από εικόνες στο λιμάνι του Κατάκολου, στην παραλία της Καρούτας και στην περιοχή της Ζαχάρως.

Την ίδια ώρα, απόκοσμο είναι το σκηνικό και στην Αθήνα, ταλαιπωρώντας λίγο ως πολύ την πλειοψηφία των πολιτών.

Ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης έχει καλύψει από νωρίς το πρωί της Τρίτης την πρωτεύουσα, ενώ σε κάποιες περιοχές έπεσε και λασποβροχή.

Η Ακρόπολη βάφτηκε πορτοκαλί

Αφρικανική σκόνη και στην Πρέβεζα

Αντίστοιχες εικόνες έρχονται και από την πόλη της Πρέβεζας, όπου ο ουρανός έγινε γκρι από την υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης.

Αυτοκίνητα έχουν καλυφθεί από την αφρικανική σκόνη, η οποία σε συνδυασμό με τη συννεφιά που επικρατεί περιορίζει ιδιαίτερα την ορατότητα.

Στην Πρέβεζα έφτασε η αφρικανική σκόνη

Προειδοποιήσεις αναφορικά με την επίδραση της αφρικανική σκόνης, η οποία έχει κατακλύσει εκ νέου την ατμόσφαιρα της χώρας μας, ιδιαίτερα στην υγεία όσων ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες απευθύνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.

Η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί από την ατμόσφαιρα από το πρωί της Τετάρτης

Είναι σημαντικό οι πολίτες και ειδικότερα εκείνοι με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης.

Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του φαινομένου στην υγεία:

  • Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
  • Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
  • Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
  • Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
    Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη In.gr (@in.gr_)

Υποχωρεί το φαινόμενο

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί από την ατμόσφαιρα από το πρωί της Τετάρτης (24.4.2024) και μέχρι το μεσημέρι θα έχει μειωθεί σημαντικά.

«Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία της υπηρεσίας @CopernicusEMS από την Τετάρτη το πρωί και κυρίως μεσημέρι και μετά, θα υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης από την χώρα μας», αναφέρει στην ανάρτησή του.

«Για τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σάββατο, θα επικρατήσουν Δ-ΒΔ άνεμοι, οπότε και η σκόνη δεν θα μπορέσει να μας επισκεφτεί», καταλήγει.

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024