Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αθήνα από άλλο πλανήτη - Δυστοπικό σκηνικό λόγω αφρικανικής σκόνης

Αθήνα από άλλο πλανήτη – Δυστοπικό σκηνικό λόγω αφρικανικής σκόνης

Οι φωτογραφίες μοιάζουν με καρέ από την ταινία «Ολική Επαναφορά» - Απόκοσμο το τοπίο στην πρωτεύουσα

Ο αθηναϊκός ουρανός μοιάζει με άλλου πλανήτη, με την αφρικανική σκόνη να έχει δημιουργήσει συνθήκες που οι κάτοικοι του αττικού λεκανοπεδίου δεν έχουν ξαναδεί.

View this post on Instagram

A post shared by In.gr (@in.gr_)

Το φαινόμενο εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, ωστόσο, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι το θέαμα δεν είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, κατά πολλούς ακόμη και όμορφο. Για άλλους είναι βέβαια τρομακτικό. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως το φαινόμενο είναι πιο έντονο από ποτέ άλλοτε.

Βίντεο και φωτογραφίες από την Αττική:

Βύρωνας

Στην πρωτεύουσα η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, καθώς ο ουρανός έχει καλυφθεί από ένα πέπλο σκόνης.

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες προστασίες

Είναι σημαντικό οι πολίτες και ειδικότερα εκείνοι με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) θα βοηθήσουν τους πολίτες να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του φαινομένου στην υγεία:

– Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.

– Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.

– Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

– Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.

– Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.

– Σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης, συνιστάται ιδιαίτερα, άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις, να λαμβάνουν προφυλάξεις για να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα σωματίδια σκόνης.

– Ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων βάσει του πλάνου ελέγχου που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους για να μειώσουν τα συμπτώματα. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθματικούς, λόγω εαρινών αλλεργιών.

– Ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την ανακουφιστική αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα.

Sports in

Όταν ο Σπανούλης «τελείωσε» τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά στο επικό πρωτάθλημα του 2016 (vids)

Μια μέρα σαν την σημερινή, πριν από 7 χρόνια, ο Ολυμπιακός πέτυχε μία μεγάλη νίκη στο ΟΑΚΑ, που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για το πρωτάθλημα του 2016...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024