Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι 4 ανησυχίες στην οικονομία από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Οι 4 ανησυχίες στην οικονομία από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Το plan B και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή έχει το οικονομικό επιτελείο το οποίο αν και παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις βρίσκεται σε ετοιμότητα καθώς κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή θα προκαλέσει ντόμινο παρενεργειών στην οικονομία με βασικές εστίες τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά και το ισοζύγιο πληρωμών.

Στα συρτάρια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκονται, ούτως ή άλλως, τα σενάρια των δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων που είχαν καταρτιστεί προκειμένου να προβλέψουν πιθανές επιπτώσεις σε βασικά οικονομικά μεγέθη.

Πληθωρισμός

H προσοχή του οικονομικού επιτελείου εστιάζεται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου οι οποίες μετά την επίθεση του Ισραήλ στο έδαφος του Ιράν σημείωσαν άνοδο.
Εάν υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση στην περιοχή και οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κινηθούν σε πιο υψηλά επίπεδα θα χτυπήσει “κόκκινο” στον πληθωρισμό πυροδοτώντας ένα νέο κύμα ακρίβειας στην αγορά.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Η μεγαλύτερη ανησυχία πηγάζει από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και παράτασης των πολεμικών συγκρούσεων με μια ευρύτερη εμπλοκή χωρών. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να ασκήσει εμμέσως αρνητική επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μέσω των διαύλων που συνδέονται κυρίως με τις τιμές των καυσίμων και με την αύξηση της αβεβαιότητας.

Πρόκειται για παράγοντες που θα επηρεάσουν τις επιλογές όλων των ταξιδιωτών, τις μεταφορές, καθώς και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Για την ώρα, η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες  το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέποντας χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού, στην περιοχή του 2,5% για φέτος από 2,9% και το ίδιο ποσοστό για το 2025, ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 3%.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι προβλέψεις κινούνται στην περιοχή του 3% για το σύνολο του έτους ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1%.

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα ενσωματώνεται το πακέτο των μέτρων στήριξης των εισοδημάτων και μειώσεων φόρου συνολικού ύψους 780 εκατ. ευρώ που θα εφαρμοστεί το 2025.

Στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αναμένεται να ψηφιστούν εντός του έτους περιλαμβάνονται νέα αύξηση συντάξεων μεσοσταθμικά στο 2,55%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, μόνιμη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, αναστολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές.

Εάν υπάρξει σχέδιο με άλλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις σε βάθος τετραετίας θα φανεί το φθινόπωρο με την υποβολή στις Βρυξέλλες του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου το οποίο θα συνταχθεί με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις που θα δώσει τον Ιούνιο, σε κάθε κυβέρνηση, η Κομισιόν.

Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

Ο σχεδιασμός δεν θα βασίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά στις συνολικές ετήσιες κρατικές δαπάνες (περίπου 100 δισ. ευρώ), από τις οποίες η χώρα δεν μπορεί να αποκλίνει. Οι ετήσιες δαπάνες θα προσδιορίζονται σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίπεδο που θα διασφαλίζει τη μείωση του δημοσίου χρέους, ακόμα και σε δυσμενή σενάρια για την οικονομική ανάπτυξη (αντί για τον κανόνα έσοδα μείον έξοδα, που ισχύει σήμερα).

Καλύτερη εκτέλεση επί του στόχου δαπανών θα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για τα επόμενα έτη. Αντίστροφα, χειρότερη εκτέλεση επί του στόχου δαπανών θα αφαιρεί χώρο από τα επόμενα έτη. «Αν ένα έτος πετύχουμε παραπάνω έσοδα από το προβλεπόμενο, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιράσουμε σε παροχές» έχει ξεκαθαρίσει ο Κωστής Χατζηδάκης και όπως λέει «δεν ξοδεύουμε τα περισσεύματα. Τα κρατάμε ώστε τις δύσκολες περιόδους να μην υπάρχει πίεση στους πολίτες όπως αυτή που υπήρξε για τους Έλληνες πολίτες την προηγούμενη δεκαετία».

Πηγή: ot.gr

Sports in

MVP των πρώτων ημιτελικών του Conference League ο φανταστικός Ελ Κααμπί! (vid)

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί πέτυχε χατ-τρικ στον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα και ανακηρύχθηκε MVP των πρώτων ημιτελικών του Conference League από τη UEFA.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024