Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία: Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία: Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ

Η δυσοίωνη πρόβλεψη ανωτάτου στελέχους της κυβέρνησης - Το Σαββατοκύριακο η ψήφιση του σωτήριου πακέτου βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το Κίεβο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Για αρχή, υπάρχουν ελλείψεις πυρομαχικών, αλλά και οικονομικά προβλήματα λόγω της παρατεταμένης διάρκειας των εχθροπραξιών. Από την έναρξη του πολέμου μέχρι και σήμερα, τόσο η Ευρώπη, όσο και οι ΗΠΑ έχουν συνεισφέρει με μεγάλα πακέτα βοήθειας, όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται επιβράδυνση στην παροχή βοήθειας από τα κράτη της Δύσης.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60,8 δισ. δολαρίων έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου και αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο να τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή των αντιπροσώπων. Όμως η οικονομική αυτή βοήθεια που παρουσιάστηκε από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια πριν από την ψηφοφορία που θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου – συμπεριλαμβανομένης μίας απειλής για την ιδιότητα του προέδρου της Βουλής.

Την ίδια ώρα που υπάρχουν τα προβλήματα αυτά, το Κίεβο αρχίζει να χάνει έδαφος στην προσπάθεια του να αποκρούσει την ρωσική επιθετικότητα. Για παράδειγμα, λίγο έξω από το Κίεβο υπάρχει πλέον ένας κρατήρας, όπου στη θέση του βρισκόταν ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία προκαλεί μεγάλες ζημιές στο ενεργειακό σύστημα, όχι μόνο καταστρέφοντας σταθμούς παραγωγής, αλλά και επιτιθέμενη ακόμη και στις τεράστιες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στις οποίες στηρίχθηκε η ΕΕ τον περασμένο χειμώνα για να αποφύγει τις δικές της ενεργειακές ελλείψεις.

Η δυσοίωνη πρόβλεψη του διευθυντή της CIA

Την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι με τους Δημοκρατικούς διαπραγματεύονται την ψήφιση του νέου πακέτου βοήθειας, ο διευθυντής της CIA, William Burns, προειδοποίησε τους νομοθέτες πως «Αν δεν εγκρίνετε τη βοήθεια προς την Ουκρανία, το Κίεβο θα χάσει τον πόλεμο μέχρι το τέλος του έτους.» Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο Μπερνς προέτρεψε τους νομοθέτες να περάσουν το συμπληρωματικό πρόγραμμα που θα δώσει τα απαραίτητα πολεμοφόδια για να ενισχυθούν οι προσπάθειες της Ουκρανίας να νικήσουν την Ρωσία.

Ο διευθυντής της CIA λέει πως με το πακέτο, οι Ουκρανοί είναι ικανοί να αντέξουν για το υπόλοιπο του έτους. Όμως αν δεν περάσει, τοτε το Κίεβο διατρέχει τον κίνδυνο να μην αντέξει μέχρι το τέλος του έτους.  Ο ίδιος μάλιστα προειδοποιεί ότι προβλέπεται μία ρωσική επίθεση το καλοκαίρι, όπου τα ρωσικά στρατεύματα θα εισβάλλουν στην Ουκρανία, και χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ, θα εξουδετερώσει τους στρατιώτες του Κιέβου.

Οι παρατηρήσεις του Μπερνς έρχονται μία ημέρα μετά την παρουσίαση από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον του πολυαναμενόμενου πακέτου εξωτερικής βοήθειας, το οποίο κρέμεται από μια κλωστή καθώς ο πρόεδρος προσπαθεί να εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται για να ξεκινήσει η συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός C.Q. Brown δήλωσε στους νομοθέτες ότι τα «σκληρά κερδισμένα κέρδη της Ουκρανίας μπορούν να χαθούν χωρίς την υποστήριξή μας», ενώ ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε επίσης ότι εάν το πακέτο καθυστερήσει, οι σύμμαχοι και οι εταίροι «θα αμφισβητήσουν εάν … είμαστε αξιόπιστος εταίρος.»

Ο διευθυντής της CIA προβλέπει μεγάλη επίθεση της Ρωσίας το καλοκαίρι

Πώς θα βοηθήσει την Ουκρανία το νέο πακέτο

Σύμφωνα με τους Financial Times, το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επαναλάβουν τις παραδόσεις των απελπιστικά αναγκαίων όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο, σε μια εποχή που οι ένοπλες δυνάμεις του αγωνίζονται να διατηρήσουν αμυντικές θέσεις στα ανατολικά της χώρας και να υπερασπιστούν τις πόλεις από τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και βόμβες.

Οι κορυφαίες προτεραιότητες της Ουκρανίας είναι πυρομαχικά πυροβολικού – οι ρωσικές δυνάμεις εκτοξεύουν πέντε έως δέκα βλήματα για κάθε ένα ουκρανικό – και συστήματα αεράμυνας και αναχαιτιστικά. Οι ΗΠΑ διαθέτουν πολύ μεγαλύτερα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών από τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τα ήδη πενιχρά αποθέματά τους και αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή.

Το Πεντάγωνο θα μπορούσε θεωρητικά να ανεφοδιάσει την Ουκρανία σε σύντομο χρονικό διάστημα – αν και μεγάλο μέρος των 60,8 δισ. δολαρίων που προορίζονται για το Κίεβο θα δαπανηθούν για την προμήθεια οπλισμού. Οι νέες παραγγελίες θα χρειαστούν χρόνο, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο για μια μελλοντική κυβέρνηση να τις ακυρώσει από ό,τι η άντληση από τα αποθέματα του Πενταγώνου.

Η αμερικανική βοήθεια θα ερχόταν με τη μορφή δανείων, οπότε θα πρόσθετε στο σωρό του χρέους της Ουκρανίας σε μια εποχή που η χώρα έχει ξεκινήσεις της διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού της χρέους στο πλαίσιο του προγράμματός της για το ΔΝΤ.

Το Κίεβο θα ελπίζει ότι τα δάνεια θα διαγραφούν τελικά. Το μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα μπορεί να είναι η τόνωση του ηθικού των Ουκρανών. Το Κίεβο χρειάζεται επειγόντως να συγκεντρώσει περισσότερους άνδρες για τον στρατό του, οπότε η ύπαρξη πυρομαχικών για να ανταποδώσει τα πυρά στους Ρώσους θα βοηθήσει.

Μπορεί να περάσει το νομοσχέδιο αυτό από τη Βουλή;

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων,  Τζόνσον παρουσίασε ένα περίπλοκο πακέτο πέντε τμημάτων που θα διέθετε 60,8 δισ. δολάρια για την Ουκρανία σε ένα νομοσχέδιο βοήθειας, 26,4 δισ. δολάρια για το Ισραήλ σε ένα άλλο και ένα πακέτο 8,1 δισ. δολαρίων για την Ταϊβάν και άλλες χώρες του Ινδο-Ειρηνικού, με στόχο την αποτροπή της Κίνας.

Ένα τέταρτο νομοσχέδιο θα επέτρεπε στην Ουκρανία να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία,και θα επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία, την Κίνα. Επειδή οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν μόνο μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, ο Τζόνσον είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βασιστεί στην υποστήριξη των Δημοκρατικών προκειμένου να περάσει τα νομοσχέδια, ιδίως καθώς αρκετά απομονωτικά μέλη του κόμματός του, με επικεφαλής τη βουλευτή της Τζόρτζια Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, έχουν δηλώσει ότι θα τα καταψηφίσουν.

Την Πέμπτη, το House Freedom Caucus, μια σημαίνουσα δεξιά ομάδα Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, προέτρεψε τα μέλη του να καταψηφίσουν το πακέτο. Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι υποστηρίζει «σθεναρά» το πακέτο εξωτερικής βοήθειας και κάλεσε τη Βουλή και τη Γερουσία να το υποστηρίξουν.

«Θα το υπογράψω αμέσως ως νόμο για να στείλω ένα μήνυμα στον κόσμο: είμαστε στο πλευρό των φίλων μας και δεν θα αφήσουμε το Ιράν ή τη Ρωσία να πετύχουν». Ο Hakeem Jeffries, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέφερε επίσης την Τετάρτη ότι θα κατευθύνει τα μέλη του κόμματος να στηρίξουν τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία ειδικότερα, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Αυτή είναι μια στιγμή Τσώρτσιλ ή Τσάμπερλεϊν. Μπορούμε είτε να αντιμετωπίσουμε τη ρωσική επιθετικότητα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, είτε να επιτρέψουμε στους φιλοπουτινικούς ακραίους Ρεπουμπλικάνους Μάγκα να κατευναστούν».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένει το νομοσχέδιο προκειμένου να το υπογράψει, εφόσον περάσει από τη Γερουσία

Τι μπορεί να ανατρέψει το νομοσχέδιο

Μια ξαφνική παρέμβαση του Τραμπ θα μπορούσε να ανατρέψει το σχέδιο του Τζόνσον, καθώς ο ίδιος αντιμετωπίζει μια διαφαινόμενη απειλή, τόσο για το πακέτο εξωτερικής βοήθειας όσο και για την ηγεσία του, χάρη στον Γκριν και άλλους σκληροπυρηνικούς που έχουν απειλήσει να επικαλεστούν «πρόταση μομφής» – τον ίδιο νομοθετικό ελιγμό που οδήγησε στην απομάκρυνση του Κέβιν ΜακΚάρθι από πρόεδρο της Βουλής πέρυσι.

Αν ο Γκριν τραβήξει τη σκανδάλη, ο Τζόνσον θα βασίζεται στους Δημοκρατικούς για να τον σώσουν, δεδομένου ότι θα χρειαστεί την υποστήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής για να παραμείνει πρόεδρος. Πέρυσι, οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να υπερασπιστούν τον Μακάρθι. Ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν αναφέρει ότι θα υποστηρίξουν τον Τζόνσον έναντι των δεξιών ανταρτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, εάν περάσει το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Τα επόμενα βήματα

Αν το νομοσχέδιο περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων, η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς αμερικανική Γερουσία θα πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο προκειμένου ο Μπάιντεν να το υπογράψει μετατρέποντας το σε νόμο.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία δήλωσαν ότι θα ενθαρρύνουν τα μέλη τους να στηρίξουν τα νομοσχέδια για την εθνική ασφάλεια – μια προσπάθεια που βοηθήθηκε από τη δήλωση του προέδρου ότι θα υπογράψει το πακέτο σε νόμο αν φτάσει στο γραφείο του.

Sports in

Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε πέρυσι

Ο Ολυμπιακός εφέτος δεν ήταν η καλύτερη ομάδα του φάιναλ φορ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024