Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά εν ώρα εργασίας;

Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά εν ώρα εργασίας;

«Αν κάποιος κάνει συστηματική χρήση ναρκωτικών στην εργασία του, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με συμπόνια και να του προσφέρεται βοήθεια, αντί να δαιμονοποιείται».

Μέχρι πρόσφατα, ο 25χρονος Stuart*, μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού με έδρα το Μάντσεστερ, κάπνιζε κάνναβη σε κάθε εξ αποστάσεως βάρδια που είχε. «Δουλεύω από το σπίτι τρεις ημέρες την εβδομάδα», λέει στο περιοδικό Dazed.

«Κάπνιζα κατά τη διάρκεια της βάρδιας μου σχεδόν σε κάθε εργάσιμη μέρα από το σπίτι μέχρι το περασμένο φθινόπωρο». Ο Stuart, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, συνήθιζε να καπνίζει κάνναβη κάθε μέρα, μέχρι που πρόσφατα το έκοψε.

Μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να εργάζονται ταυτόχρονα σε πολλαπλές εξ αποστάσεως εργασίες, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τον χρόνο τους στο σπίτι για να προλάβουν τις δουλειές που συνήθως κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους. Άλλοι, όπως φαίνεται, έχουν αδράξει την ευκαιρία για να κάνουν χρήση ναρκωτικών

«Απλώς κάπνιζα από συνήθεια», λέει. «Μπορούσα να τη γλιτώσω, επειδή τις περισσότερες ημέρες δεν έχω να κάνω πραγματική δουλειά, απλώς πρέπει να είμαι online». Στην πραγματικότητα, σταμάτησε να καπνίζει μόνο στη βάρδια, όταν ολοκλήρωσε ένα εβδομαδιαίο boot camp και δεν κατάφερε να συγκρατήσει καμία από τις πληροφορίες. «Άρχισα να έχω την αίσθηση ότι ήμουν στο στόχαστρο του αφεντικού μου, οπότε από τότε εργάζομαι νηφάλιος».

Mικροδοσολογία κεταμίνης, ψυχεδελικά και κοκαΐνη

Η χρήση ναρκωτικών στην εργασία δεν είναι κάτι το καινούργιο: αμέτρητες βιομηχανίες φημίζονται για τη χρήση ναρκωτικών. Στην οθόνη, το Boiling Point του Φίλιπ Μπαρτάνι περιγράφει την ερωτική σχέση του κλάδου της φιλοξενίας με την κοκαΐνη, ενώ το The Wolf of Wall Street αποτυπώνει την κανονικοποίηση της χρήσης διεγερτικών στον κόσμο της οικονομίας.

Οι Beatles έκαναν χρήση αμφεταμινών ενώ έδιναν συναυλίες όλη τη νύχτα τις μέρες πριν από τη μεγάλη δόξα στο Αμβούργο, ενώ αργότερα στράφηκαν στη χρήση ψυχεδελικών για λόγους δημιουργικότητας.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η χρήση ναρκωτικών δεν είναι άσπρο-μαύρο, και αν κάποιος κάνει συστηματική χρήση ναρκωτικών στην εργασία του, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με συμπόνια και να του προσφέρεται βοήθεια, αντί να δαιμονοποιείται»

Ο Elon Musk έχει παραδεχτεί ότι έκανε μικροδοσολογία κεταμίνης για να «βοηθήσει την κατάθλιψή του» και άλλοι εργαζόμενοι της Silicon Valley χρησιμοποιούν εδώ και καιρό ψυχεδελικά για να διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Ακόμη και πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν συλληφθεί να κάνουν χρήση κοκαΐνης στο Westminster.

Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Ακόμη και όσοι δεν κάνουν χρήση παράνομων ουσιών μπορεί να έχουν ασχοληθεί με τη χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων και νοοτροπικών για να βελτιώσουν την εγκεφαλική τους ισχύ. Είτε πρόκειται για uppers, downers ή ψυχεδελικά, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ναρκωτικά για να βοηθηθούν στην εργασία τους.

Ελευθερία;

Από το 2020, ο αριθμός των υπαλλήλων που μεταπηδούν από την εργασία στο γραφείο στην τηλεργασία έχει αυξηθεί μαζικά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), το 39% του εργατικού δυναμικού του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζεται από το σπίτι είτε μερικώς είτε πλήρως.

Ενώ τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της εξ αποστάσεως εργασίας έχουν συζητηθεί εκτενώς, είναι αλήθεια ότι οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι έχουν κάποια μεγαλύτερη ελευθερία στο τι μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων οκτάωρων βαρδιών τους.

Μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να εργάζονται ταυτόχρονα σε πολλαπλές εξ αποστάσεως εργασίες, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τον χρόνο τους στο σπίτι για να προλάβουν τις δουλειές που συνήθως κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους. Άλλοι, όπως φαίνεται, έχουν αδράξει την ευκαιρία για να κάνουν χρήση ναρκωτικών.

Τι μας λένε τα δεδομένα;

Ο 26χρονος Adam*, στέλεχος μάρκετινγκ με έδρα το Σάλφορντ, χρησιμοποιεί επίσης περιστασιακά ναρκωτικά ενώ εργάζεται από το σπίτι, κυρίως κάνναβη. «Μπορεί να κάνει κάποιες βαρετές εργασίες λιγότερο βαρετές», λέει. «Αλλά δεν το κάνω αν έχω συναντήσεις ή πολλή δουλειά να διεκπεραιώσω».

Ο Adam έχει επίσης καταναλώσει κοκαΐνη και κεταμίνη ενώ εργάζεται, αλλά όχι τόσο συχνά. «Εκανα χρήση κοκαΐνης εξαιρετικά σπάνια, μόνο αν είχε μείνει λίγη από κάποιο κοινωνικό event και είχα πολύ μεγαλύτερο φόρτο εργασίας από το συνηθισμένο», λέει.

«Αλλά ποτέ αν είχα συναντήσεις όπου απαιτούνταν η κάμερα και το μικρόφωνό μου». Όσο για την κεταμίνη, τη χρησιμοποιούσε μόνο όταν θεωρούσε ότι η δουλειά του είχε τελειώσει για την ημέρα, αλλά τυπικά εξακολουθούσε να εργάζεται. Αν και κάποια από αυτά είναι ψυχαγωγικά, ο Adam λέει ότι έχει εθιστεί σε ορισμένα ναρκωτικά στο παρελθόν.

«Αυτή τη στιγμή είμαι σε θέση να περνάω χρονικά διαστήματα χωρίς να παίρνω καθημερινά ναρκωτικά και δεν παίρνω πλέον κανένα, εκτός από την κάνναβη, ενώ βρίσκομαι στη δουλειά», λέει.

Αν και υπάρχουν λίγα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών για ψυχαγωγικούς σκοπούς στη δουλειά, μια έρευνα του αμερικανικού ιστότοπου για τον εθισμό DrugAbuse.com διαπίστωσε ότι το 22,5% των ανθρώπων παραδέχονται ότι καταναλώνουν ναρκωτικά ή αλκοόλ στη δουλειά, ενώ ένας στους πέντε κάνει χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Κάνεις μια κακή στιγμή υποφερτή;

Προφανώς δεν είναι ασυνήθιστο να πίνετε ένα αλκοολούχο ποτό το απόγευμα της Πέμπτης ή της Παρασκευής. Είναι ένας τρόπος να σηματοδοτήσουμε το τέλος μιας πολυάσχολης εβδομάδας και να χαλαρώσουμε. Για τους ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι, μόνοι τους, δεν θα ήταν ακριβώς ανησυχητικό να ακούσουμε ότι άνοιξαν ένα μπουκάλι λίγες ώρες πριν κλείσουν την εβδομάδα.

«Υπάρχει μια κανονικοποίηση της χρήσης νόμιμων ναρκωτικών [όπως το αλκοόλ] στο εργασιακό περιβάλλον», λέει στο Dazed ο Paul North, ειδικός σε θέματα πολιτικής για τα ναρκωτικά και διευθυντής της Volteface.

«Νομίζω ότι αν οι άνθρωποι έχουν ψυχαγωγικές σχέσεις με τα παράνομα ναρκωτικά, και τα βλέπουν λίγο σαν το αλκοόλ, με την έννοια ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο, δεν χρειάζεται να θεωρείται προβληματικό γι’ αυτούς να χρησιμοποιούν ναρκωτικά όπως η κάνναβη με τον ίδιο τρόπο που οι άλλοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το αλκοόλ».

Πρώτα απ’ όλα όμως, πρέπει να εξεταστεί το γιατί συμβαίνει αυτό: Αν είναι για να εκτονωθείς το βράδυ της Πέμπτης, εντάξει. Αν είναι για να περάσει η βάρδια, όχι και τόσο. «Πάντα λέω ότι πρέπει να παίρνεις ναρκωτικά για να κάνεις μια καλή στιγμή καλύτερη, όχι για να κάνεις μια κακή στιγμή υποφερτή», λέει.

«Αν κάνετε το τελευταίο, αξίζει να επανεξετάσετε τη σχέση σας με τα ναρκωτικά που παίρνετε». Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου κάποιος κάνει χρήση ναρκωτικών συστηματικά και το εργασιακό του περιβάλλον απλώς του επιτρέπει να συνεχίσει να το κάνει, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Adam και του Stuart.

«Υπάρχει μια άλλη ομάδα εργαζομένων που έχουν προβληματικές σχέσεις με τα ναρκωτικά, αλλά η εργασία σε ένα μη απομακρυσμένο περιβάλλον εμποδίζει αυτό να γίνει θέμα στην εργασία», λέει ο North.

Βοήθεια, όχι δαιμονοποίηση

Σε ένα εξ αποστάσεως εργασιακό περιβάλλον, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος (να συλληφθεί κάποιος) και πολύ περισσότερος πειρασμός, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να συνεχίσει να κάνει συστηματική χρήση ναρκωτικών χωρίς να έχει άμεσες συνέπειες.

Σε τελική ανάλυση, ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτό το πλαίσιο είναι οι επιχειρήσεις να έχουν μια εντελώς μη επικριτική προσέγγιση στη χρήση ναρκωτικών, επιτρέποντας στους εργαζομένους να το αναφέρουν αν αισθάνονται ότι το χρειάζονται. «Είναι σημαντικό για τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού να κάνουν τακτικές επαφές με τους εργαζόμενους, ειδικά αν δεν τους βλέπουν στο γραφείο», λέει ο North.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η χρήση ναρκωτικών δεν είναι άσπρο-μαύρο, και αν κάποιος κάνει συστηματική χρήση ναρκωτικών στην εργασία του, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με συμπόνια και να του προσφέρεται βοήθεια, αντί να δαιμονοποιείται».

Πηγή: Dazed | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Paramount Pictures

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024