Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Μητσοτάκης νικά στα σημεία τον Κανένα από τα... δεξιά και ο Κασσελάκης μετρά πόσο του στοίχισαν τα βαφτίσια

Ο Μητσοτάκης νικά στα σημεία τον Κανένα από τα… δεξιά και ο Κασσελάκης μετρά πόσο του στοίχισαν τα βαφτίσια

Η ΝΔ υιοθετεί το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» πετυχαίνοντας συσπείρωση, στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται νέα λάθη πριν τις ευρωεκλογές κι ο «σούπερ Μάριο» σβήνει τα όνειρα του Μητσοτάκη.

Χωρίς δίλημμα

Ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά αποκαλυπτική των διαθέσεων της κοινής γνώμης ήταν η χθεσινή έρευνα της Μetron Analysis που παρουσίασε το Mega. Κατ΄ αρχήν να σταθώ στο εύρημα, σύμφωνα με το οποίο το 65% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι υπάρχει δίλημμα στις ευρωεκλογές. Καταλάβατε τώρα – μεταξύ των άλλων – γιατί το δίλημμα που αρχικά το Μέγαρο Μαξίμου είχε θέσει περί «αστάθειας ή σταθερότητας». Δεν περνάει στον κόσμο. Είναι σαφές! Γι΄ αυτό και θα παραμείνει μέχρι την κατηγορία του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη….

Ο «Κανένας»

Υπάρχει συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας – μία ορισμένη! Είναι λογικό. Όμως η ακρίβεια κι η ασφάλεια παραμένουν υψηλά στις προτεραιότητες των ψηφοφόρων. Και μαζί με το έγκλημα των Τεμπών διαμορφώνουν και το κοινωνικό κλίμα! Αλλά αυτή τη φορά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τον… «τάπωσε» τον «Κανένα». Στο 35% με 33% το σκορ. Η μάχη μεταξύ των δύο είναι αδυσώπητη!

Επί δεξιάαα…

Η προεκλογική περίοδος μπορούμε να πούμε ότι ξεκινά από σήμερα, που όλα τα κόμματα γνωστοποιούν τα πλήρη ψηφοδέλτια τους. Αλλά επί της ουσίας έχει ήδη αρχίσει. Κι η Νέα Δημοκρατία βελτιώνει την συσπείρωση της. Όμως κάνοντας σημαία τον κ. Γιώργο Αυτιά και τον κ. Φρέντη Μπελέρη – και υιοθετώντας και το σύνθημα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» – ακύρωσε(;) εν μία νυκτί την κεντροδεξιά μετατόπιση της. Στον πανικό της να ξαναπιάσει επαφή με τους – πρώην; – ψηφοφόρους της που βρίσκονται σε αποδρομή. Κι εκλιπαρούν – έτσι μου φαίνεται και μία δήλωση από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά….

Οι μεταγραφές;

Η έμφαση των τελευταίων ημερών είναι στη δεξιά μετατόπιση, προκειμένου να «μπλοκάρει» της «Ελληνική Λύση» και τη «Νίκη». Απ΄ ότι φαίνεται κάτι καταφέρνει. Κι όπως βλέπετε έχουν χαθεί από το προσκήνιο όλες οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Μοιάζουν πλέον με … «γέμισμα» του ψηφοδελτίου!

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος

Και φυσικά καιροφυλακτεί ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος με τους «Δημοκράτες» του. Στην «μεθόριο» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ο οποίος σύμφωνα με την προαναφερόμενη δημοσκόπηση φαίνεται να απολαμβάνει το 2% – το μεγαλύτερο μέρος το παίρνει από τη Νέα Δημοκρατία. Θα διατηρήσει; Θα το αυξήσει; Είναι πολύς ο χρόνος μέχρι τις εκλογές. Το παιχνίδι θα είναι σκληρό. Και δεν ξέρω αν μπορούν να δοθούν καταφατικές απαντήσεις στα ερωτήματα….

Δύο «γκέλες»

Από την άλλη πλευρά οι δύο «γκέλες» που έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η πρώτη από τον πρόεδρο του κ. Στέφανο Κασσελάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τα βαφτίσια του και η δεύτερη με τον – πρώην πλέον – υποψήφιο ευρωβουλευτή κ. Δημήτρη Παπανώτα, του στοίχισαν. Πόσο; Δεν είναι σαφές. Θα φανεί στις επόμενες μετρήσεις της κοινής γνώμης, που πλέον θα πυκνώσουν από εδώ και πέρα!

Ανέβηκε

Ωστόσο στην Κουμουνδούρου με την παρουσίαση σήμερα το απόγευμα, στον «Ελληνικό Κόσμο», του συνόλου του ψηφοδελτίου του, ο κ. Κασσελάκης ελπίζει να κάνει restart. Και να αποφύγει τις κακοτοπιές! Βέβαια στην έρευνα της Metron Analysis ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι κερδισμένος. Εχει βελτιώσει το ποσοστό του – στην εκτίμηση ψήφου είναι στο 15,4%. Μάλιστα η εταιρεία του δίνει ως υψηλό ποσοστό το 17,4%. Βέβαια για να το πιάσει χρειάζονται αρκετές προϋποθέσεις. Και κυρίως να μην κάνει νέα λάθη. Ελπίζω αυτό ο πρόεδρος να το έχει καταλάβει!

Ποιοι παίζουν

Μου λέγανε πάντως ότι με βάση τους 37 υποψηφίους – οι πέντε θα αποκαλυφθούν σήμερα από τον κ. Κασσελάκη – όλη η δυναμική συγκεντρώνεται σε επτά ονόματα. Πρόκειται για τις κυρίες Σοφία Μπεκατώρου, Ελενα Κουντουρά, Δώρα Αυγέρη κα τους κκ Γιώργος Τσίπρα, Κώστα Αρβανίτη, Νικόλας Φαραντούρης και ο μπασκετμπολίστας κ. Νίκος Παππάς. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλα ονόματα που έχουν ή μπορεί να αποκτήσουν δυναμική. Απέχουμε ακόμη 50 ημέρες ως τις εκλογές. Και πολλά μπορούν να αλλάξουν. Ως τώρα όμως αυτοί φαίνεται να «παίζουν μπάλα»! Και βέβαια ο ανταγωνισμός αφορά σε τέσσερις θέσεις, με βάση το ανώτερο ποσοστό της Metron Analysis. Καταλαβαίνετε ότι ο ανταγωνισμός δεν θα είναι … περίπατος!

Ελπίζουν

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ διατηρεί, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα ευρήματα, πτωτική τάση – έχασε και λίγο σε σχέση με τον Μάρτιο. Μάλιστα στην πρόθεση ψήφου έχει μονοψήφιο ποσοστό. Ενώ στην εκτίμηση η δύναμη του πλησιάζει στο εθνικό του ποσοστό. Κι όπως αντιλαμβάνεστε στους υψηλούς ορόφους της Χαριλάου Τρικούπη δεν … ανοίγουν και σαμπάνιες. Ελπίζουν ωστόσο. Και κυρίως στην επαρχία, όπου έχουν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης τους. Γιατί στην Αττική τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα….

Η «Νέα Αριστερά»

Η «Νέα Αριστερά» έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στην εκτίμηση ψήφου μόλις που ξεπερνά το 3% – βρίσκεται στο 3,1%! Και την ίδια στιγμή το ΜΕΡΑ 25 έχει υποχωρήσει στο 1,6%. Είναι βέβαιο ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κερδίζει από το «γειτονικό» της ΜΕΡΑ 25, το οποίο έχει απωλέσει την «ζώνη» του «2». Κι επίσης φαίνεται πως παίρνει πίσω και κάποιους «δανεικούς» δημοσκοπικούς ψήφους από το ΚΚΕ. Και δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι για το θέμα του κ. Παπανώτα οι πρώτες δηλώσεις προήλθαν από τη «Νέα Αριστερα» – από τον κ. Κωστή Καρπόζηλο και την κυρία Εφη Αχτσιόγλου. «Εκλειναν το μάτι» σε αριστερούς ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχουν συγκεκριμένες ευαισθησίες!

Ανέξοδη εθνικοφροσύνη

Στα «Δεξιά της Δεξιάς» τα πράγματα πιέζονται. Αλλά δεν γνωρίζω τι και πόσα μπορεί να πετύχει αυτή η ανέξοδη εθνικοφροσύνη. Και να απαλύνει τις επιπτώσεις από την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Η πίεση που θα δεχτεί θα είναι πολύ μεγάλη. Και μην ξεχνάτε ότι ο κ. Μητσοτάκης «παίζει τα ρέστα του» παρά το γεγονός ότι δεν κρίνεται η κυβέρνηση. Το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου διαθέτει ισχυρή δύναμη πυρός. Και σε κάθε περίπτωση έχει την υπεροπλία. Οι κκ Κυριάκος Βελόπουλος και Δημήτρης Νατσιός θα κατορθώσουν να αντέξουν; Δεν μου είναι σαφές….

Ο κ. Νίκος Δένδιας

Σας έλεγα χθες για το αντι – drone σύστημα που – περίπου – έχει ξεκινήσει να προμηθευτεί η χώρα μας, με πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας κ. Νίκου Δένδια. Ρώτησα σχετικώς και μου είπαν πως είναι μία δική του ιδέα, που δεν ξέρω αν το έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό, άλλα άλλοι αρμόδιοι υπουργοί δεν το γνωρίζουν. Κι όταν ξαναρώτησα γιατί το έβγαλε στον «αέρα». Μου είπαν ότι «μαζεύει ψήφους αποβλέποντας στην επόμενη ημέρα». Όταν, εάν κι εφόσον ο κ. Μητσοτάκης πάρει τον δρόμο για τις Βρυξέλλες! Που όμως προσωπικά δεν το βλέπω εφικτό.

Ο «σούπερ Μάριο»

Μπορεί η κυρία Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν να «παραπατάει» και να είναι αμφίβολη η επανεκλογή της, αλλά βγήκε στο προσκήνιο ο «σούπερ Μάριο», όπως είχε αποκληθεί στη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Μάριο Ντράγκι! Που ως τώρα δεν το έχει διαψεύσει. Πράγμα που σημαίνει ότι η υποψηφιότητα του παίζει και μάλιστα δυνατά. Ετσι ο δικός μας θα περιοριστεί στο «μεταρρυθμισιτικό του έργο» για τα επόμενα τρία χρόνια, ως το 2027. Και βλέπουμε….

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024